Észak-Korea saját Netflixet indított el

korea tévé kim
A South Korean soldier (R) walks past a television screen showing file footage of North Korean leader Kim Jong-Un, at a railway station in Seoul on May 6, 2016. North Korea raised the curtain on May 6 on its biggest political show for a generation, aimed at cementing the absolute rule of leader Kim Jong-Un and shadowed by the possibility of an imminent nuclear test. / AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
Észak-Korea egy saját Netflixet, azaz videostreamelő szolgáltatás indított el, persze erősen szűrt, egyedi tartalommal.
Vágólapra másolva!

Egy on-demand alapú, Netflixszerű videoszolgáltatást indított Észak-Korea, írta az NK News a helyi köztévé adására hivatkozva.

A felhasználók egy Manbang névre (jelentése: mindenhol, mindenhova) keresztelt set-top-boxszal tudják fogni az "IPTV-adást". Állítólag hatalmas igény van a médialejátszóra, amit "villámgyorsan be lehet üzemelni".

Mit nézhetnek?

Öt különböző csatorna műsorait tudják valós időben követni, köztük természetesen a hírről beszámoló köztévét (KCTV) is. A vezetőkről, és Észak-Korea hivatalos ideológiájáról, a dzsucséről kereshetnek információkat. Dokumentumfilmet is nézhetnek a rezsimről, de

akár angolul és oroszul is tanulhatnak oktatóvideók segítségével.

Több újságot elérnek digitálisan, így természetesen az állami hírügynökség (KCNA) híreit is olvasgathatják.

A beszámoló szerint a felhasználóknak lehetősége van címekre, témákra, kategóriákra is keresni a különböző tartalmakban, akár csak a Netflix, vagy a YouTube esetében.

Ha igaz a hír, az hatalmas előrelépést jelent a technológiai fejlődés terén, hiszen az országban eddig elvétve volt csak internethozzáférés, márpedig az IPTV szolgáltatáshoz ez elengedhetetlen.

Szemléltetésképp a biztonságos szerverek száma egymillió főre vetítve nulla volt tavaly Észak Koreában. A globális átlag 209, míg Dél-Koreában például 2320 szerver jut egymillió emberre - derül ki a Világbank és a Netcraft adataiból.

IPTV és Netflix?

Két technológiát is emlegetnek az új szolgáltatás kapcsán, azonban fontos különbség van köztük - magyarázta Eric Johnson, független kutató.

Az okostévéken elérhető mindkét szolgáltatás Forrás: Origo

Az IPTV egy digitális televíziós műsorszolgáltatás, melyet az interneten, vagy helyi hálózaton keresztül nyújtanak. Ilyen, amikor egy magyar felhasználó a Discovery Channel adását nézi a set-top-box és internetkapcsolat segítségével, valós időben.

Ezzel szemben a VOD egy on-demand, azaz igény alapú videós szolgáltatás, mint amilyen a Netflix, és a YouTube, ahol a tékában rákeresünk a tartalmakra, s csak a számunkra releváns felvételt nézzük meg.

Észak-Korea esetében inkább az IPTV technológia bevezetéséről van szó. Habár, mint egy névtelenul nyilatkozó dél-koreai professzor megjegyezte: