Az átlagnál többet sportolnak a játékosok

videojáték játék buli haverok
Friends playing video games together
Vágólapra másolva!
Szemben azzal, amit a társadalom gondol róluk, a számítógépes játékok kedvelői az átlagnál gyakrabban végeznek testmozgást. Ezzel megdől az egyik kockákkal kapcsolatos, régi sztereotípia.
Vágólapra másolva!

Gyakran szembesülnek olyan megjegyzésekkel a játékosok, hogy túl sokat ülnek a gép előtt és nem mozognak. A Chio Mozdulj Gamer Mozgalom és a JátékosLét Kutatóközpont friss kutatásából azonban kiderül, hogy ennek nincs alapja:

a kockák az átlagnál többet sportolnak.

A Magyarországon egyedülálló kutatást közel 9000 játékos körében végezték el.

Míg a 15 évesnél idősebb magyar lakosság alig több mint fele (56%) végez rendszeres testmozgást, addig a játékosok körében ez az arány kiugróan magas (82%).

A legaktívabb sportemberek között is nagyobb arányban találunk játékosokat: heti 4 alkalomnál többször a lakosság 15%-a, a játékosoknak viszont 29%-a sportol.

Nincs összefüggés a kockaság és a mozgásszegény életmód között Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

"A játékosok nagy részére egyébként is jellemző a tudatosság – mivel többet ülnek a számítógép előtt, ezért tisztában vannak vele, hogy ennek negatív hatásait több testmozgással kell ellensúlyozniuk" – jegyezte meg az eredményekkel kapcsolatban Fromann Richárd, a JátékosLét Kutatóközpont vezetője.

A legtöbben a fittségért teszik

Arra a kérdésre, hogy mi motiválja a sportolásra, 58% válaszolta, hogy egészségesebb és fittebb szeretne lenni. 50% jobban szeretne kinézni, 43% pedig „csak" a mozgás öröméért csinálja.

A legnépszerűbb mozgásformák a testépítés, a kerékpározás, a futás és a csoportos labdajátékok. Érdekes összefüggés, hogy akik csapatban szeretnek számítógépes játékkal játszani,

azok nagyobb valószínűséggel fognak csapatban sportolni is.

Többet számít, hogy mennyit mozog a szülő

A kutatás nem talált összefüggést a játékokkal és a sporttal töltött idő közt – tehát, hogy valaki sportol-e vagy sem, nem befolyásolja, hogy mennyi időt tölt a számítógép előtt. Sokkal meghatározóbb az otthon látott minta.

Kétszer annyit sportolnak azok, akiknek a családjában van rendszeres sportolásra példa, mint azok, akiknél nincs sportember a családban. Az előbbi csoport átlagosan

havi 5-8 alkalommal mozog 60-90 percet,

míg az utóbbi 3-4 alkalommal 30-60 percet.