Ujjakat nyomtat a rendőrség, hogy feloldjon egy iPhone-t

biometrikus azonosítás, iPhone 5S ujjlenyomat-szkenner
Vágólapra másolva!
Egy halott iPhone-ját szeretné feloldani a michigani rendőrség, ezért titkosítási szakértőt kértek fel arra, hogy készítse el nekik 3D-nyomtatással a férfi összes ujját, a lenyomatokkal együtt.
Vágólapra másolva!

Michigan állam nyomozói különleges feladatra kérték fel Anil Jain titkosítási szakértőt. Azt kérték a professzortól, hogy készítse el nekik egy áldozat ujjlenyomatának 3D-s modelljét, ilyen módon szeretnék feloldani annak lezárt iPhone-ját. A nyomozók szerint olyan bizonyítékok találhatók a telefonon, amelyek segíthetnek megtalálni a gyilkost.

A férfi holtteste olyan állapotban van, hogy azt nem tudják felhasználni a nyomozók, de korábban már vettek tőle ujjlenyomatmintákat egy üggyel kapcsolatban.

Az iPhone 5 ujjlenyomatolvasója Forrás: AFP/Getty Images/Jason Sullivan

Anil Jain ezek alapján nyomtatott 3D-s öntőformákat, és mivel a rendőrség nem tudta, hogy a férfi melyik ujját használhatta, ezért mind a tízhez készített.

Mivel az ujjlenyomatolvasók működése a bőr vezetőképességén alapul, egy egyszerű műanyagdarabbal nem sokra mennének a nyomozók.

A professzor ezért azokat bevonta vékony, speciális fémréteggel.

Az éles tesztre még nem került sor, a 3D-replikákat a következő hetekben fejezik be teljesen.

Ha működik a megoldás, egy teljesen új módját nyithatja meg a lezárt telefonok feloldásának. Ez viszont etikai kérdéseket is felvet, mert visszaélésekhez vezethet.