Ventilátorral is lehet jelszót lopni

New anti-piracy law comes into effect in Russia man computer video internet social network HORIZONTAL 2256402 Russia, Novosibirsk. 08/01/2013 An internet user with a laptop watches a movie. Alexandr Kryazhev/RIA Novosti
2256402 Russia, Novosibirsk. 08/01/2013 An internet user with a laptop watches a movie. Alexandr Kryazhev/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Biztonsági kutatók igazolták, hogy a számítógépházban található hűtőventilátor gyorsításával és lassításával adatok továbbíthatók egy közeli mobiltelefonra, vagy más hangrögzítő eszközre.
Vágólapra másolva!

Az izraeli Ben-Gurion Egyetem szakemberei bebizonyították, hogy egy elszigetelt gépről is kinyerhetők adatok, ha egy kártevő segítségével ráveszik arra, hogy zajt adjon ki - olvasható a G Data sajtóközleményében.

A zajjal való adattovábbítás például

egy ventilátorral is kivitelezhető,

mivel annak gyorsulása is zajt kelt. A gyorsítás és lassítás ciklusával egyesek és nullák közvetíthetők, ezekből állnak össze gyakorlatilag a digitális adatok.

Kevesen gondolnak arra, hogy lopják a jelszavát, miközben hangosan pörög a ventilátor Forrás: RIA Novosti/Alexandr Kryazhev

A módszer elvetemültnek tűnik, és valójában körülményes is: az adatok kinyerése nehézkes folyamat, az általában 1000 és 1600 közötti fordulatszámon működő mai csendes ventilátorok percenként csak 3 bit átvitelére voltak képesek a kísérlet során.

Egy 60–80 bites összetett jelszó ellopása így 20–26 percig tart.

Feltűnő, ha túl hangos!

Ugyanakkor, ha a ventilátort sikerül a 4000–4250-es fordulatszám-tartományba gyorsítani, már 15 bitnyi adat nyerhető ki percenként.

Ez azonban már feltűnő a nagy zaj miatt,

így a gépkezelő felfigyelhet a támadásra.

A zajt azzal lehet elkerülni, ha a hangokat rögzítő eszköz közel van a géphez, körülbelül egy méteres távolságban. Ez viszont megnehezíti az adatlopást.

Néhány hónapja ugyanennek a kutatócsoportnak sikerült a „falon keresztül” is adatokat kinyernie egy megtámadott számítógépről úgy, hogy azt elektromágneses mezők generálására vették rá.