Új műholddal készülnek a Google Earth szuperéles képei

google earth
Szemmel látható a különbség
Vágólapra másolva!
Frissítették a Google Earth térképatlaszt, az új műholddal készült képek sokkal élesebbek és részletesebbek. A Landsat 8 nevű szatellit jobb kamerákat, és egy új képfeldolgozási eljárást használ.
Vágólapra másolva!

Színhűbb, részletgazdagabb térképekkel frissült a Google Earth, és a Google Térképek műholdas nézete. Ezek már a Landsat 8 nevű műholddal készültek, ami a NASA és az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának (USGS) közös projektjén belül készült.

A szatellit kétszer annyi képet tud készíteni egy nap alatt, mint az előző Landsat 7 modell. Az új térképek fokozatosan kerülnek be a Google adatbázisába, egyelőre még nem mindegyik régi felvételt cserélték le.

Szemmel látható a különbség Forrás: Google

A képek feldolgozásához azt a nyilvánosan hozzáférhető Earth Engine API-t használja a cég, amelyet a tudósok is hasznosítanak többféle kutatáshoz, például a Föld fa- és vízkészletének vizsgálatához, vagy a malária terjedésének elemzéséhez.

Felhőtlen képek

A Google 2013-ban kezdte el használni azon megoldását, amivel a térképeket a legoptimálisabb műholdfelvételekből rakja össze. Gondot okozott akkoriban ugyanis, hogy egy hardveres hiba miatt több információ is eltűnt bizonyos műholdfelvételekről, így azok hiányosak maradtak. Ekkor dolgozták ki azt az automatizált eljárást, amivel több kép közül tudják kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Hardverhiba miatt kellett megoldást keresni Forrás: Google

Az új műholddal ezt az eljárást is felsőbb szintre emelik. Több millió felvétel közül azt választják ki, amelyik a legtisztább, így a felhőmentes képek kerülnek be a rendszerbe. Ezeket közel egy petabájtnyi nyersanyagból ássák ki,

ami több mint 700 billió külön kis pixelt jelent.

Összehasonlításképp: a 700 billió pixel hétezerszer több annál a becsült számnál, ahány csillag van a Tejútrendszerben, és hetvenszer több pixel, mint ahány galaxis létezhet az univerzumban.