Beperelték a Microsoftot a Windows 10 miatt

microsoft holo studio windows 10 Satya Nadella
Vágólapra másolva!
A Microsoft fellebbezett a Windows 10 frissítője miatt indított perben, amit egy kaliforniai nő kezdeményezett. A nő munkahelyi számítógépe használhatatlanná vált, miután a kéretlenül elindult telepítő összeomlott.
Vágólapra másolva!

Egy kaliforniai utazási iroda alkalmazottja 10 ezer dollár kártérítést követelt a Microsofttól, amiért gépén kéretlenül indult el a Windows 10 frissítője. Felháborodását az okozta, hogy

a telepítő közben összeomlott,

a frissítés pedig végül nem sikerült.

Ezután a fő munkagépe kiszámíthatatlanná vált, lelassult, és nem tudott rajta dolgozni. Ezért beperelte a vállalatot, a kiesett bérét jelképező összegen felül egy új számítógépét árát kérte a cégtől.

Már csak egy hónapig van ingyen a Windows 10 Forrás: Microsoft

Az eset pár nappal azután történt, hogy a Microsoft kiadta az új operációs rendszert. „Sosem hallottam eddig a Windows 10-ről”- mondta a károsított Teri Goldstein a SeattleTimesnak.

Agresszívan terjeszkedik

A Microsoft idén választhatóról

ajánlottra állította a frissítés típusát,

ám ennél is nagyobb felbolydulást keltett az, hogy az általában bezárást jelentő „X” gomb viselkedését is megváltoztatták a frissítő ablakán. Ha az ablak jobb felső sarkában látható X-re kattintunk, azzal valójában nem utasítjuk el a frissítést, a folyamat ugyanúgy megy tovább, és az ütemezett időpontban el fog indulni a telepítő.

Ezt a Microsoft is elismeri a weboldalán. A problémát az jelenti, hogy alul csak két másik gomb van: az azonnali frissítés, és a beleegyezés – amivel szintén ugyanezt érjük el.

Azt a gombot, amellyel a frissítést elnapolhatjuk, vagy leállíthatjuk, a szöveg közepén rejtették el.

Trükkösebb, mint elsőre látszik Forrás: Microsoft

A redmondiak tagadják, hogy bármi rosszat tettek volna Goldsteinnek, és bár a bíróság megítélte a kért összeget a nőnek,

a Microsoft fellebbezett, elkerülendő a későbbi, hasonló pereket.

Nemrég a Playstation 3 konzolok Linux-támogatásával kapcsolatban indítottak egy csoportos keresetet játékosok, ami a Sony kárára végződött, így félő, hogy még több felhasználó kap kedvet a frissítésekkel kapcsolatos perek indításához.

Nemsokára már fizetni kell érte

A zaklatás mindenesetre nem tart már sokáig, már csak július 29-ig lehet ingyen frissíteni Windows 10-re. Ezután csak az új eszközökön (előretelepítve), vagy a teljes verzió megvásárlásával lehet hozzájutni. Nyáron szülinapi újítást is kap a Windows 10, érkezik a Windows 10 Anniversary Update.