Az uniós doméncímeket is elvehetik a britektől

eurid
Kérdéses, mi lesz a .eu végződésű domainekkel
Vágólapra másolva!
A brexit után nehezebb lesz .eu-s doméncímeket regisztrálniuk a briteknek, mivel már nem fognak megfelelni a kiszabott feltételeknek. A kiválás lezajlása még körülbelül két évet vehet igénybe, addig az Európai Bizottság fog dönteni arról, mi legyen az eddigi, britek által megvett .eu-s címekkel.
Vágólapra másolva!

Az uniós domének regisztrációjára is hatással lesz a brexit, valószínűleg a britek számos regisztrációját kell majd törölni. A .eu-s végződésű címek regisztrációjának feltétele ugyanis, hogy az adott magánszemély, szervezet, vagy cég

az Európai Unió, Norvégia, Izland, Lichtenstein területén lakjon,

vagy a felsorolt területeken legyen üzleti tevékenységének fő helye, esetleg adminisztrációs központja.

A britek egy része már nem fog megfelelni ezen feltételeknek a kiválás után, de még kérdéses, hogy milyen intézkedés megy majd végbe. Ez egy magánszemélynek bizonyára nem jelent akkora problémát, de egy olyan cég számára,

ami erősen támaszkodik a webes látogatottságra,

vagy éppen e-kereskedelemmel foglalkozik, nehézséget okozhat.

Kérdéses, mi lesz a .eu végződésű domainekkel Forrás: EURid

Az uniós domén nyilvántartója, az EURid szerint már

több mint 300 ezer .eu-s címet regisztráltak a britek,

az Egyesült Királyság a negyedik ország, ahonnan a legtöbb .eu-s domén-regisztráció származik.

Főleg azon vállalkozások körében vált népszerűvé a doméntér, amelyek az unió más tagállamában is érdekeltek voltak üzletük sikerében.

Az EURid közleményben biztosította arról a briteket, hogy amíg a jogi eljárások meg nem indulnak a kiválás kapcsán, semmilyen változás nem érinti a brit címeket. Mint megjegyezték, nem ők döntenek a feltételekről, hanem az Európai Bizottság.

Míg a technikai infrastruktúra menedzselése az EURid feladata, a Bizottság szabja meg a szabályokat, melyeket még át fognak gondolni a kiválás tényleges lezajlásáig.