Elindult az első hazai VR közösségi oldal

kolivri vr
Vágólapra másolva!
A budapesti székhelyű ARworks elindította a Kolivri nevű, virtuálisvalóság-tartalmakkal foglalkozó oldalát. Ez az első magyar fejlesztésű weboldal, amely képes lejátszani és megjeleníteni 360 fokos videókat és fotókat, valamint VR-szemüvegre optimalizált mobilappja is van.
Vágólapra másolva!

A 360 fokos videók és képek előnye, hogy a néző úgy érezheti, mintha ott lenne az adott eseményen, helyszínen. Nem csoda, hogy technológiát azonnal elkezdték használni sportesemények, versenyek, koncertek, légi parádék rögzítésére, valamint előszeretettel alkalmazzák a turizmusban, vendéglátásban és az autóiparban is.

Magyar fejlesztésű közösségi oldal a VR-videóknak és fotóknak Forrás: Origo

Ilyen tartalmakat gyűjt egybe a Kolivri nevű platform, amit kifejezetten a virtuális valóságnak szenteltek. Az indulás alkalmából a Kolivri készítői egy 360 fokos videót és fotót készítettek a Margitszigeten drukkoló tömegről, amivel nem csak meccs utáni hangulat, hanem a 360 fok nyújtotta élmény is bemutatható.

A Kolivri rendszer része maga a weboldal, és egy mobilapp is,

aminek köszönhetően az olyan megfizethetőbb árú VR-kukucskálókkal is lehet nézni VR-tartalmakat okostelefonon, mint a Samsung Gear VR.

Hamarosan elérhető lesz Oculus Rift szemüvegen, a jövőbeni tervek között szerepel még a HTC Vive-ra, valamint a Playstation VR szemüvegre történő fejlesztés is.

Akinek nincsen még ilyen kütyüje, az is könnyedén élvezheti a 360 fokos fotókat, egyszerűen a kurzor húzásával kell tetszőleges irányba húzni a képet.

A Kolivri mobilapp letölthető iOS-re, és Androidra is.

Facebookon és YouTube-on is

Hogy a trend egyre nagyobb teret nyer, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Facebook is nemrég tette lehetővé a 360 fokos fotók feltöltését világszerte. A felhasználóknak egyszerűen egy olyan

külsős, letölthető appot kell használniuk

a fotók elkészítéséhez, ami gömbpanorámákat készít. Továbbá az iPhone kamerájával, a Google Camera Photospheres szolgáltatásával, vagy éppenséggel 360 fokos kamerával is lehet ilyen tartalmat fotózni.

Utána azt csak meg kell osztani a közösségi oldalon, mintha sima fotó lenne, az oldal azt maga konvertálja át 360 fokos immerzív képpé.

A YouTube-on szintén megjelentek a 360 fokos felvételek.