A szavazás után se tudták, mit jelent a brexit

google brexit
Vágólapra másolva!
A brit népszavazás után két órával 250 százalékkal nőtt meg azon keresések száma a Google-n, amelyek az EU-ból való kilépés következményeit firtatták. 
Vágólapra másolva!

Váratlan eredményt hozott a brit uniós népszavazás: 52-48-re nyertek a kilépéspártiak. A brexitpártiak majdnem 1,3 millió szavazattal kaptak többet. Hogy miért döntött a britek többsége amellett, hogy kilép az Európai Unióból, nem csak a világ többi részét foglalkoztatja, hanem magukat a briteket is.

A Google Trends szerint 250 százalékos növekedés volt megfigyelhető - már a szavazás után két órával - a keresésekben, amelyek azt firtatták,

mi lesz a következménye annak, ha kilépnek az EU-ból.

A keresési találatokban fellelhető magyarázatok többségét is megfigyelte a keresőóriás. A rövidtávú eredmények közt azt írták, hogy a brit font értéke zuhanni kezd. A hosszútávú eredményekre azonban nehéz választ adni, főleg mert egy rendkívül komplex problémáról van szó.

A kilépéspárti kampányban főleg a bevándorlók problematikáján volt a hangsúly, és kevesebb szó esett a várható gazdasági következményekről. A legtöbb közgazdász szerint a kilépés ártani fog a brit gazdaságnak, rövid távon legalábbis biztosan.

A világ vezető politikusai is felhívták a figyelmet arra, hogy a brexit miatt kevesebb befolyása lesz az Egyesült Királyságnak.