Játékosan tanulhat, már rengeteg app van rá

játék tanulás mobil gyerek
Children playing with smartphones
Vágólapra másolva!
A kütyük akarva-akaratlanul hozzájárulnak a memória gyengüléséhez, hiszen sok mindent megjegyez helyettünk a telefon, és még emlékeztet is, ha kell, ahogy gondolkodás helyett elég két másodperc alatt kikeresni a szükséges információt az interneten. A modern technológia azonban hasznos appok formájában segít kiküszöbölni ezt a hibát, és fejleszteni eltunyuló képességeinket.
Vágólapra másolva!

Viszonylag kevés olyan ember él a fejlett országokban, akinek a zsebében ne lapulna legalább egy okoskütyü. Legyen szó okostelefonról vagy tabletről, a népesség jelentős hányada akár órákat is képes eltölteni ezeknek a készülékeknek a nyomogatásával.

Természetesen ez nem jelent folyamatos telefonálást vagy üzenetküldést, ugyanis - szemben a technológiai vívmányokat ellenzők nézeteivel - nem csak játék és közösségi médiahasználat az, amire ezek a készülékek használhatók.

Játssz a jóért!

Bárki jót tehet ma egy mobiljáték segítségével, hirdeti a Telekom. A mai napon egy, a demenciakutatást segítő alkalmazás letöltésére buzdítják partnereiket, ügyfeleiket, dolgozóikat, és mindenkit, akit az ügy vagy maga a játék megérint.
A Sea Hero Questet (A tenger hőse) május 5-i magyarországi bemutatója óta az előzetes várakozásokat felülmúlva több mint egymillióan töltötték már le. A magyarok közül több mint kilencvenezren járultak ehhez hozzá.
A nemzetközi összefogással megvalósult mobiljáték az agyban zajló, a térbeli tájékozódásért felelős folyamatok feltérképezésével segíti a demenciakutatást. Azt használja ki, hogy az emberek hetente 3 milliárd órát játszanak telefonjaikon. Ezt az időt fordítják egy hasznos ügyre: 2 perc játékkal annyi adatot generálunk, amennyit öt óra alatt tudnának begyűjteni a kutatók.

Noha még 10 éve elképzelhetetlennek tűnt, hogy ilyen tudású - és tegyük hozzá, egyre alacsonyabb áron beszerezhető - eszközök állnak majd az átlagemberek rendelkezésére. Mára rengeteg féle app van, és mint az élet sok más területén, a mobilok világában is helyet kapott a fejlődésre és a tanulásra való lehetőség, az új képességek megszerzése és a meglévők csiszolása.

Míg egyes alkalmazások egyszerű mobilos adaptációi a korábban offline, papírformában, vagy esetleg a számítógépeken elérhető játékoknak, programoknak, addig szép számban akadnak olyan képességfejlesztő alkalmazások, amelyek már

kiaknázták az okoseszközök nyújtotta lehetőségeket.

Összeállításunkban a teljesség igénye nélkül igyekeztünk csokorba gyűjteni azon appokat, amelyek vagy általánosan, vagy bizonyos képességeket fejlesztenek. A listából jól látszik majd, a fejlesztők elsősorban az agyat, a memóriát, a koncentrációt és a reflexeket segítő appokat részesítik előnyben.

Emlékszel?

Noha sokan elsősorban az öregedéssel azonosítják, a feledékenység, memóriavesztés egyre fiatalabb korban jelenik meg az ember életében. Nem találjuk a kocsikulcsunkat, nem emlékszünk vissza, melyik fiókba tettük el a fontos papírokat, sőt olykor egész beszélgetések is képesek kimenni a fejünkből.

Mi az a demencia?

A demencia globális hatását vizsgáló jelentés szerint a betegség 2050-re világszerte 135 millió embert érint majd. A hatás igen komoly: a kór megakadályozza az új emlékek kialakulását, gyakran elszigetelve és összezavarva az érintetteket. Az első jel a tájékozódási képesség elvesztése, amikor jól ismert helyen és környezetben is képesek vagyunk eltévedni.

E mögött a jelenség mögött természetesen sok dolog állhat fiatal korban: a mindennapi stressz, a feladatokkal zsúfolt hétköznapok, a kialvatlanság, de komoly szerepük van a technológiai újításoknak is.

Hiszen a konzumer termékek alapvető célja, hogy

megkönnyítsék a mindennapi életünket.

Ebbe beletartozik az is, hogy rengeteg dolog, amit korábban észben kellett tartani vagy gondolkodást igényelt, a kütyü helyettünk is megjegyzi, eltárolja, emlékeztet, vagy kikeresi, így kevesebbet kell foglalkozni vele.

Ha már hozzájárulnak a memóriánk gyengébb teljesítményéhez, úgy helyes, ha ezen eszközök különböző alkalmazások révén kiküszöbölik a hibát, és fejlesztik is azt.

Cogmed

Ilyen memóriát fejlesztő app például a Cogmed Working Memory Training, ami 3 különböző korosztálynak nyújt célzottan memóriakapacitást növelő feladatokat.

Az agy plasztikusságát kihasználó, játékos feladatok eredményesen segítik a matematikai, olvasási képességeket, és erősítik a koncentrálóképességet.

Letölthető: Google Play, App Store

A Cogmed főoldala Forrás: Origo

Lumosity

Először csak iPhone-on és iPaden futott, de két éve megjelent Androidra is a neurológusok által kifejlesztett Lumosity alkalmazás, amit

világszerte több mint 60 millió ember próbált ki.

Az ingyenes alkalmazás egyaránt segít a memória javításában, növeli a koncentrálóképességet, a reakcióidőt és a problémamegoldást.

Letölthető: Google Play, App Store

Cognito

A Cognito az egyik legjátékosabb agytorna-alkalmazás a piacon.

A titkos ügynököket és kémkiküldetéseket magába foglaló történet egyszerre fejleszti a memóriát, a logikát, és mindezt úgy, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a teljesítményünket, így a fejlődés mértékéről mindig rendelkezésre áll az információ.

Letölthető: App Store

Cognito app Forrás: Origo

Clockwork

Az agytornával foglalkozó alkalmazások esetében a hatékonyság az első, de azért az sem árt, ha kellemes látvány is járul hozzá.

A Clockwork Brain alkalmazás tervezői ezt tarthatták szem előtt, amikor rendkívül látványos, steampunk külsőt adtak appjuknak. Amellett, hogy jól néz ki, az ingyenes program segítséget nyújt agykapacitásunk szinten tartásában és növelésében.

Letölthető: Google Play, App Store

BrainHQ

A BrainHQ alkalmazás fejlesztői érdekes problémára kerestek és találtak megfelelő megoldást.

Gyakran előfordul, hogy az ember nehezen képes neveket és arcokat összekapcsolni, különösen, ha egyszerre sok új emberrel találkozunk. Az app segítségével hatékonyabbá válik a vizuális adatok feldolgozása, és a figyelemre is jó hatással van.

Letölthető: App Store

A fotografikus memóriát fejleszti az app Forrás: Origo

Elevate

Az Elevate alkalmazás már a kommunikációra fókuszál. A benne lévő játékok bővítik az angol szókincset, az íráskészséget és a nyelvtant. Mindemellett természetesen jótékony hatással van a memóriára és a figyelemre is.

Letölthető: Google Play, App Store

Szókincs és íráskészség Forrás: Origo

Okos nebulók

Nemcsak képességeinket fejleszthetjük okostelefonos alkalmazások segítségével, de tudásunkat is bővíthetjük. Rengeteg oktatóprogram létezik, mi most néhány különlegesebbet összeszedtünk.

Khan

A Khan Academy alkalmazással rengeteg ismeretet elsajátíthatunk.

Videók és szövegek segítségével tudnak az angol nyelven beszélő felhasználók új ismeretekre szert tenni: legyen szó közgazdaságtanról, pénzügyekről, mindenféle tudományokról, programozásról.

Miniegyetem minielőadásokkal.

Letölthető: Google Play, App Store

TED

A tanulni vágyók körében igen népszerűek az úgynevezett TED előadások.

Nem meglepő tehát, hogy létezik egy olyan app, ami összegyűjtötte a különböző tudósok, kutatók, fejlesztők, polihisztorok és ismert személyek bölcs gondolatait tartalmazó előadásait. Az alkalmazás ingyenes.

Letölthető: Google Play, App Store

Na de honnan származnak a tevék? Forrás: Origo

Duolingo

Az oktatóalkalmazások sorába megtalálhatóak a különböző nyelvtanulós appok - nem feledve, hogy az idegen nyelvek elsajátítása, mivel nem könnyű feladat, remekül segíti az ember agyának jó kondícióban tartását.

A Duolingo az egyik legnépszerűbb alkalmazás,

több neves díjat is besöpört

az innovátorokat jutalmazó szervezetektől.

Ha belekezdenénk a nyár előtt az angol, német, francia, vagy spanyol nyelv alapjainak megismerésébe, ideje letölteni!

Letölthető: Google Play, App Store

Figyelmeztet, ha 24 órája már nem játszottunk Forrás: Origo

Béke és nyugalom

Végezetül következzen néhány olyan alkalmazás, ami ugyan nem közvetlenül a gondolkodás vagy a memória fejlesztésére lett kifejlesztve, de hosszú távon komoly hatással van az agytevékenységre.

Pacifica

Komoly problémát okoz a mindennapi életben a stressz, ami sokféleképpen károsítja a szervezetet, többek között a mentális egészséget is.

A Pacifica alkalmazás a Kognitív viselkedésterápia és a Mindfulness felhasználásával segít a mindennapos stressz leküzdésében, ami hosszú távon az agy jobb teljesítményét eredményezi.

Letölthető: Google Play, App Store

Hangulatjavító, stresszcsökkentő, a negatív élményeket csoportokban dolgozhatjuk fel Forrás: Origo

Personal Zen

Öreg távol-keleti mesterekből áradó végtelen nyugalom a legjobb bizonyítéka annak, hogy a Zen mint olyan képes derűt és egyensúlyt hozni az életünkbe.

Azoknak, akik szorongástól, depressziótól szenvednek, érdemes letölteniük az ingyenes, kognitív alapon nyugvó Personal Zen alkalmazást, aminek

akár 25 perces alkalmazása is képes hatékonyan csökkenteni egy átlagos ember stressz-szintjét.

Letölthető: App Store

A CNN tíz legjobb agytornászó alkalmazása közt Forrás: Origo

Lucid Dreamer

A tudatos álmodás rendkívül vonzó képesség az emberek számára, de sokak számára örökre elérhetetlen marad.

A Lucid Dreamerben megtalálhatóak a klasszikus módszerek, az álmok lejegyzése, az úgynevezett "valóságteszt", de akadnak benne olyan modern megoldások is, mint az agyhullám-elválasztás.

Aki szeretné igazán tudatosan megélni álmait, érdemes kipróbálnia.

Letölthető: Google Play, App Store

Az álmok követése, lejegyzése és fejtegetése sokaknak fontos Forrás: Origo

Eliza

Igen különleges alkalmazás az Eliza, ami segít a felhasználónak, hogy folyamatosan nyomon kövesse mentális egészségének állapotát.

Az alkalmazás képes például a rögzített hangot elemezni, megállapítandó, milyen hangulatban van éppen a gazdája. Ezekből az adatokból később akár komplett elemzést is képes készíteni.

Letölthető: Google Play

Kielemzi a hangot és a hallott szöveget Forrás: Origo

A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatta.