Vírussal kémkedtek az ukrán szeparatisták után

titok, IT biztonság, spyware, kémkedés kémprogram
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Az ukrán kományellenes szeparatisták ellen vírussal kémkedtek, a támadók valószínűleg Ukrajnán belül működnek. A kártékony kód legalább 2008 óta elkerültek a szakemberek figyelmét.
Vágólapra másolva!

Olyan kiberkémkedésre használt kártevőt fedeztek fel az ESET kutatói, ami elsősorban az ukrán kormányellenes szeparatisták után kémkedik a függetlennek kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban.

A cég közleménye szerint

legalább 2008 óta létezik a Win32/Prikormka névre keresztelt kártevő,

ami egészen eddig elkerülte a biztonsági szakemberek figyelmét.

A fertőzést adathalász e-mailekkel terjesztették a Groundbait (etetőanyag) művelet keretein belül – így nevezték el az ESET kutatói a műveletet, annak jellegzetessége után.

Míg a kampányok többsége ugyanis a jelenlegi ukrán geopolitikai helyzethez köthető témákat használ arra, hogy rávegye az áldozatokat a rosszindulatú csatolmány megnyitására, addig a szóban forgó akcióban halászati etetőanyagok árlistáját mutatta.

Ki áll mögötte?

Ahogyan az a célzott támadásokkal lenni szokott, a forrás megtalálása bonyolult, mivel nehéz döntő erejű bizonyítékot találni. A kutatások azt mutatták, hogy

a támadók valószínűleg Ukrajnán belül működnek.

Akárkik is legyenek, feltételezhető, hogy a művelet politikai indíttatású.

"A szeparatisták mellett a kampány

- mondta Robert Lipovsky, az ESET vezérigazgatója.

A hazánkkal szomszédos Ukrajnában elég gyakoriak az ilyen típusú támadások, pár hónapja közműszolgáltatókat támadták a kiberbűnözők, így többször is áramkimaradások is voltak a térségben.