Pert vesztett a Facebook az arcfelismerés miatt

facebook, arcfelismerés, mark zuckenberg, németország, feljelentés
Vágólapra másolva!
Illinois államban indítottak eljárást a Facebook arcfelismerője miatt. A bíróság első körben a felhasználóknak adott igazat.
Vágólapra másolva!

Vesztett első körben a Facebook azon eljárásban, amit azért kezdeményeztek a felhasználók, mert szerintük a cég jogtalanul gyűjti és tárolja a feltöltött képeikből szerzett biometrikus adatokat.

A Facebook sokat vitatott funkciója a megjelölés ajánlása, amivel a képen szereplő arcokat automatikusan beazonosítja az oldal arcfelismerője, majd felajánlja a hozzátartozó ismerőst taggelésre.

Sok bonyodalmat okozott már az arcfelismerés Forrás: AFP

Amerikai felhasználók a helyi adatvédelmi törvényre hivatkozva (Illinois Biometric Information Privacy Act) indítottak eljárást. Bár a Facebook annak megszüntetését követelte, az illetékes kaliforniai bíróság elutasította azt.

A közösségi oldal szerint az illinois-i felhasználóknak nincs joguk ahhoz, hogy az adatvédelmi törvényükre hivatkozva pert indítsanak,

mivel elfogadták a Facebook felhasználói szerződését.

Ebben pedig világosan le van fektetve, hogy a közösségi oldallal való vitákat a kaliforniai jogszabályok szerint kell lefolytatni.

A bíróság szerint azonban az eljárásnak van jogalapja, ezért folytatják a vizsgálatot.