Tízéves hackernek fizetett tízezer dollárt a Facebook

justin bieber instagram
Justin Bieber Instagram-oldalán is tudott garázdálkodni
Vágólapra másolva!
Mindössze tízéves az a finn kisfiú, aki súlyos hibát fedezett fel az Instagramon. A Facebook tízezer dollárral honorálta ezt. A finn csodagyerekként ismert hacker két éve tanul programozni.
Vágólapra másolva!

Egy finn kisfiú lett az a legfiatalabb hacker, akinek eddig jutalmat fizettek egy hiba (bug) felfedezéséért. Korábban egy 12 éves kaliforniai fiú birtokolta ezt a címet, neki a Mozilla fizetett háromezer dollárt.

A mindössze tízéves Jani 10 ezer dollárt (átszámítva kb. 2,7 millió forintot) kapott a Facebook hibavadász programján keresztül, miután felfedezett egy biztonsági rést az Instagram kódjában.

A kisfiú felfedezte, hogy egy kártékony kódot használva

bárki hozzászólását ki tudja törölni Instagramon.

A hibát azonnal javította a képmegosztót üzemeltető Facebook.

„Kipróbáltam, hogy vajon a kommentszekció be tud-e fogadni kártékony kódokat, és úgy tűnik igen. Bárki kommentjeit, akár még Justin Bieberét is tudtam törölni” - nyilatkozta Jani egy helyi lapnak.

Justin Bieber Instagram-oldalán is tudott garázdálkodni Forrás: Origo

Janit két éve érdekli a programozás és a videojátékok, ikertestvérével együtt tanulnak programozni YouTube-videók segítségével. Elkezdte érdekelni az információbiztonság is, felnőttkorában biztonsági szakértő szeretne lenni.

A jutalomból biciklit és focilabdát fog venni.

A Facebook 2011-ben indította el "Bug Bounty", azaz hibavadász programját. Ennek keretében pénzjutalmat ajánl fel azoknak, akik bejelentik az általuk talált sérülékenységeket, hibákat. A program indulása óta összesen több mint 4,3 millió dollárt osztottak ki 800 embernek.