Soproni motorosokra támadtak hackerek

szokemotor hack
Egy órakor még így néz ki az oldal
Vágólapra másolva!
Egy soproni motoros bolt oldala esett a hackerek áldozatául. Ez a támadás azonban látszólag inkább gyerekcsíny. Az oldalon kártevőt is elrejthettek: védelem nélkül ne kattintson a linkre..
Vágólapra másolva!

A szokemotor.hu soproni bolt honlapját feltörték, jelezte névtelenséget kérő olvasónk, akinek édesapja keresett rá motoros alkatrészekre, és találta magát egy meghekkelt oldalon.

Alkatrészek helyett vörös villámok és török szöveg fogadja a látogatót.

A magát TncXP-nek nevező hacker(csoport?) a honlap kezdőoldalát változtatta meg, úgynevezett deface támadást hajtott végre.

Délután egy órakor is így nézett ki az oldal Forrás: Origo

Az oldalon törökül tett közzé Allahot dicsőítő szöveget, és a fordítás alapján a Koránból idézeteket. A vírusirtó rögtön jelezte, hogy kártevőt is elrejthettek az oldalon, ezért

nem ajánlott az oldalra látogatni.

Forrás: Origo

Script kiddiek szórakozása

A defacement, azaz a nyitólap lecserélése azonban nem éri el a kiberháborús cselekmények szintjét. Ehhez a módszerhez többnyire kezdő hackerek folyamodnak, akik mások által fejlesztett, kész támadókódokat használnak. A "defacerek" általában

egyszerű script kiddiek, akik fórumokon osztják meg egymással a kódokat.

A Google-ben való kutakodás után magunk is hamar rábukkanhatunk az elkövető által használt kódra, amit egyszerűen a nyitóoldal forráskódjába kell másolni, ha azt akarjuk, hasonlóan nézzen ki egy honlap. Ezt ugyanígy bárki más megteheti.

A támadás során a szerver vagy a weblap egyik hibáját kihasználva írási jogot szereznek a szerveren a támadók,

így tudják kicserélni a régi nyitólapot a saját üzenetüket tartalmazó oldalra.

Kik azok a script kiddiek?

Általában olyan, komoly szaktudással nem rendelkező, a kifejezés nevéből is adódóan fiatalok, akik hackerek által megalkotott eljárások alapján, mások által megírt programokat (szkripteket) használnak arra, hogy adott hálózatokat megzavarjanak, rendszereket feltörjenek, adatokat szerezzenek meg, kárt okozzanak. A mozgatórugó legtöbb esetben az elismertség. Szaktudás hiányában a nyomaikat sem tüntetik el. Viszont tetteikért felelősségre vonhatóak.

Versengés

Az ilyen "defacerekből" álló csoportok versengenek is egymással, fórumokon teszik közzé, mely oldalakat sikerült elrondítaniuk. Nem egyszer facebookos oldalt is készítenek mguknak, amit az átváltoztatott honlapon is megosztanak.

A feltört oldalakat véletlenszerűen választják ki, jellemzően azokat támadják, amelyeknek alacsony a biztonsági szintje. Nincs különösebb tematika.

A cél legtöbbször vallási és politikai üzenetek terjesztése.

A támadás sokkal inkább látványos, mintsem veszélyes.

Az üzemeltetők jellemzően pár óra alatt helyre tudják állítani az oldalakat. Az a legveszélyesebb, ha olyan trójait is elhelyeznek az oldalon, amelyen keresztül más kártevők is be tudnak férkőzni.

Egy a sok közül

Török, tunéziai, és más nemzetiségű iszlamista hackerek több magyar weboldalt is megtámadtak a közelmúltban.

Áprilisban a győri Petz-kórház honlapja hirdette: a muszlimok nem terroristák. Márciusban a Fallaga csoport törte fel a Kecskeméti Női Kézilabda SE (KNKSE) régi honlapját, januárban a Rockmaraton oldalát támadták. Tavaly a Bács-Kiskun megyei Zsana község, a Pécsi Kistérségi Társulás és a szintén pécsi Zengő együttes honlapját is feltörték.