Kiszáll az Intel az okostelefon bizniszből

intel mobile
A worker shows a smartphone on March 2, 2012 in Toulouse at the Intel's smartphones' research center. US microprocessors giant Intel inaugurated today in Toulouse its main research and development center devoted to smartphones. AFP PHOTO REMY GABALDA
Vágólapra másolva!
Elhagyni kényszerül az Intel az okostelefonos piacot, miután belátták, hogy lekéstek a mobilőrületről. A döntés miatt az alkalmazottak 11 százalékát építik le.
Vágólapra másolva!

Az Intel felhagy azon törekvésével, hogy a mobilpiacon is meghatározó szereplővé váljon.

A The Wall Street Journal úgy tudja, leállítják az olyan mobilchipek fejlesztését, mint az okostelefonokba szánt SoFIA és a tabletekbe szánt Atom processzor.

Lemaradtak

Az Intel egyszerűen későn kapcsolt, és lemaradt a mobilőrületről. Ugyan az Intelt a világ egyik legnevesebb processzorgyártójaként ismerik, csak kis halnak számított a Qualcomm és a MediaTek által uralt mobilpiacon. A nagyok, mint az Apple és a Samsung is utóbbi két gyártó mellett tette le a voksát.

Kevés támogatója volt az Intel mobilprocesszorainak. Az Asus volt az egyik, amely az Intel chipjeivel operált mobileszközeiben, azonban egy megkésett szállítás után ők is törölték rendeléseiket. A Qualcomm és a Mediatek profitált ebből az üzletből is.

Drága mulatság a mobilbiznisz Forrás: AFP/Remy Gabalda

A mobilpiaci törekvések ráadásul rengeteg pénzt vittek el. Már két éve is, 2014-ben 4,2 milliárd dollár veszteséget könyvelt el a cég mobildivíziója.

A PC-világ sztárja kénytelen volt beismerni a vereséget,

és helyette inkább a felhőpiacra, a hálózatra kapcsolt eszközök világára (IoT) és az új 5G mobilkapcsolatra koncentrálnak.

Drága kudarc

Azonban a gyökeres változásnak ára van. Összesen 12 ezer alkalmazottól válnak meg az átszervezés miatt, ez a dolgozók 11 százalékát jelenti.