Ha érti a halandzsát, embernek számít

robotkéz captcha billentyűzet
A CAPTCHA bizonyítja, hogy robot, vagy ember
Vágólapra másolva!
A gyengénlátóknak készült, audio formátumú captchák hatékonyságát úgy növelték a kutatók, hogy az embereknek halandzsát kell felismerniük. Ebben a gépek gyengébbek, ezért könnyebben kiszűrhetők a robotok.
Vágólapra másolva!

Rengeteg weboldal kéri tőlünk regisztrációkor, hogy bizonyítsuk: nem vagyunk robotok. Ehhez legtöbbször a CAPTCHA-kat használják, az eltorzított, nehezen felismerhető szimbólumokat. Ezek a feladványok a gyengénlátókat még komolyabb kihívás elé állítják, számukra készülnek a felolvasható, audio formátumú feladványok.

A Bochumi Ruhr Egyetem kutatói azonban nem találták eléggé hatékonynak a mostani rendszert, mivel a robotok egyre fejlettebbek a kimondott szavak felismerésében is. Ezért kitaláltak egy megoldást: az újfajta CAPTCHA esetében

a gép halandzsázva olvassa fel a beírandó feladványt.

A feladat az emberek számára teljesíthetőnek tűnik, ám a robotoknak még nehezebb kihívást jelent.

A CAPTCHA bizonyítja, hogy robot, vagy ember Forrás: Science Photo Library/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library

A számítógépek már jól felismerik a szavakat, sokszor az embereknél is jobban teljesítenek, de nem tudják felismerni az értelmetlenségeket. Még a legfejlettebb digitális asszisztensek, Siri és Cortana sem tudnak mit kezdeni azzal, ha érthetetlen szavakat mormolunk nekik.

Mik azok a captchák?

A captchák azok a feladványok - legtöbb esetben eltorzított, homályos számok és betűk - melyeket egy honlapon való regisztráció során, egy kérvény vagy dokumentum kitöltésekor kér a rendszer, hogy biztosra menjen, egy valós személy, és nem egy bot, amely "kitöltötte" azt. A Captcha rövidítés is erre utal: Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart (teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére).

A kutatás során kiderült, hogy az emberek hatvan százalékban teljesítették sikeresen a feladatot,

míg a robotok csak 14 százalékban.

A korábbi audiós CAPTCHA-rendszereket a gépek 63 százalékos sikerességgel tudták kijátszani, ezért jelentős előrelépésnek számít.