Pénzért adja a közmédia: online nézheti a Szomszédokat

teletéka netflix
Vágólapra másolva!
Ismeri a szájtot, ahol legálisan lehet Szomszédokat nézni? Kipróbáltuk a közmédia átalánydíjas online tékáját. Meg a másik két oldalt, ahová valamiért a többi műsort szétszórják. 
Vágólapra másolva!

Kipróbálta a Netflixet, de külföldi filmek és sorozatok helyett magyar gyártású tartalomra vágyik?

Az internet archívuma szerint az egykori MTV-nek 2009 óta működik videótára, ez jelenleg Médiaklikk néven üzemel. Itt kizárólag az MTVA közelmúltban készült, saját gyártású műsorai érhetők el, azok is csak 60 napig. Az oldal tájékoztatója szerint ezután átkerülnek a NAVA-ra, ami a Nemzeti Audiovizuális Archívum rövidítése.

Rövid guglizással kideríthető, hogy létezik Teletéka néven egy harmadik közmédiás szájt is, ahol túlnyomórészt a szocializmus alatt készült tévéfilmeket és műsorokat lehet újranézni. A Médiaklikkel és a NAVA-val szemben

a Teletéka fizetős szolgáltatás, havi ezer forintot kérnek el érte.

Ezért cserébe azonban akárhányszor lejátszhatjuk bármelyik műsort, és egy teljes hónapon át streamelhetjük az M3 nosztalgiacsatorna élő műsorát is. Az oldal saját toplistája szerint az utóbbit nézik a legtöbben, pedig van esztrádműsoros stream is az oldalon.

Csak hatévadnyi Szomszédokat kapunk Forrás: Origo

Miből áll a kínálat? A legfontosabb, hogy a Teletékában legálisan lehet Szomszédokat nézni. Néhány éve

nem véletlenül töröltette a köztévé a sorozat epizódjait a YouTube-ról.

Míg a régi MTV Videótáron a valaha leforgatott összes epizód elérhető volt, addig itt csak hat évad érhető el, további kilenc még hiányzik. Jó hír, hogy legalább a mostani részek képminősége sokkal jobb lett.

A kínálat gerincét a hatvanas-nyolcvanas években forgatott MTV-klasszikusok képezik, amit a legjobban talán az szemléltet, hogy az akciófilmek kategóriáját mi mással, mint Szabó Magda Abigéljének tévésorozatával illusztrálják.

A sorozatokat nem kategorizálták. A kínálat pedig szegényes Forrás: Origo

Elég zavaró, hogy a tematikus kategóriákban csak filmeket kereshetünk, a sorozatok többsége nem kapott besorolást. Például hiába keressük a Tüskevárt az ifjúsági alkotások vagy a kötelező olvasmányok alatt, formátuma miatt nem kap helyet közöttük.

Egy csomó műsort csak szúrópróbaszerű kereséssel sikerült megtalálni

– például a rajzfilmes kategória kongott az ürességtől, de rákeresve kiderült, hogy a Pom-pom kalandjai fenn van a Teletékában.

Foghíjas ez, mint a magyar Netflix

Az M3-on rengeteg régen látott műsor kerül újra képernyőre a sorozatosan ismételt gyerekfilmeken kívül is.

A csatorna élő adásához képest a Teletéka kínálata elég szegényes, mondjuk, se Három kívánság, se Família Kft. vagy Kisváros, fent vannak viszont Vámos Miklós Lehetetlen?-jei, illetve olyan nyalánkságok, mint az 1977-ben forgatott magyar sci-fi tévéfilm, az Űrtörténetek.

Androidon és iOS-en is fut a böngészőn keresztül Forrás: Origo

Ehhez képest meglepő, hogy bár külön appként nem érhető el, a Teletéka

Android és iOS alatt is működik Chrome, illetve Safari böngészőből.

Az iOS esetén még a 9-es verzióban debütált funkciót is támogatja: a lejátszás akkor is folytatódhat, ha a böngészőről másik appra váltunk át. Viszont arra érdemes felkészülni, hogy a portál minduntalan a belépési adatainkat fogja kérni. Ha bezárjuk a böngészőt, és újra megnyitjuk, mindig újból be kell jelentkezni, ami elég frusztráló.

De kétségkívül működik Windowson, Macen, Androidon és iOS-en is.

Amit pénzért nem adnak

Pont kedvenc régi műsorát nem találja a Teletékában? Ez esetben érdemes felkeresni a NAVA-t: az archívumot

korábban csak iskolákban és könyvtárakban lévő PC-kről lehetett elérni,

nemrég azonban megnyitották a tartalmát részben, és több ezer műsort mindenki számára elérhetővé tettek.

Ráadásul a NAVA-n elérhető filmek és sorozatok megnézéséért egyetlen forintot sem kell fizetni, a retróvonalon olyan érdekességek vannak fent, mint a mai szemmel elég kínos Három kívánság és a mai kereskedelmi csatornákéval teljesen ellentétes elvek nyomán forgatott városvédő műsor, az Unokáink sem fogják látni.

Hat éve gyártották és adták a kulturális műsort Forrás: Origo

Igazi kordokumentumokat lehet felkutatni az archívumban, például teljesen érthetetlen, pszichedelikus ifjúsági műsorokat a kilencvenes évekből, de érdemes tudni, hogy a tévé mellett

rádiós műsorok is elérhetők,

Békés Pál nevére például rengeteg hangos anyagot dob ki a kereső.

Az audiovizuális archívum óriási műsorállományát jelentős részben mágnesszalagokon tárolják – ez egyébként manapság sem számít elavult technológiának, óriási adatmennyiségeket ezen a médiumon lehet a legköltséghatékonyabban raktározni.

Ebből adódóan a ritkán nézett tartalmak esetén meg kell várni ezek betöltését, ami nagyjából egy percig tart. A legtöbb mobileszköz böngészőjével ez a szájt is használható, bár pár androidos okostelefonon nem volt hajlandó elindulni a lejátszás.

Ez is működik a mobilos böngészőben Forrás: Origo

Ahogy a Teletéka, úgy a NAVA esetében is a fapados kereső jelenti a legnagyobb problémát: ha volt egy régi kedvenc műsora, érdemes rákeresni az archívumban, jó eséllyel eredményes lesz a kutatás.

A keresőszavak mellett a címlap „Szabad műsorok” pontját nemcsak tematika, de csatornák alapján is érdemes kilistázni, mert sok érdekességre akadhatunk rá. Sajnos egyes műsoroknak – ilyen például az Álljunk meg egy szóra – jogi okok miatt csak egyperces betekintőjét lehet megnézni a NAVA-n, ilyenkor a videó mellett egy lakat ikon és a „korlátozott” felirat szerepel.

Hogy csinálják ezt a nagyok?

Mi kis ország vagyunk, de vajon mit tudhat a világ legnagyobb műsorszolgáltatójának számító BBC, vagyis a brit közmédia? Alapesetben magyarként csak a BBC rádiós archívumát érhetjük el, a tévéműsorokat tartalmazó iPlayer szolgáltatás hálózati trükközés nélkül csak a szigetországból élvezhető, ahol

a lakosoktól havi 14 fontos, tehát 5500 forint körüli tévédíjat is beszednek.

A BBC alapvetően a sugárzást követő 30 napra teszi elérhetővé a műsorait, bár egyes programok ennél hosszabb, akár egy éves időtartamig is elérhetők online.

Magyarországról VPN használata nélkül csak a BBC rádió érhető el Forrás: Origo

A cég iOS-es és androidos alkalmazása mellett Windowsra és Mac OS X-re is kínál olyan alkalmazást, amellyel a programok letölthetők és offline nézhetők.

A letöltött fájlokat nagyon komoly másolásvédelemmel óvja a BBC

az illetéktelen koppintástól. Ha pedig lejárt a harminc nap, az offline raktározott műsorok lejátszása is lehetetlenné válik. Minden műsor elérhető felirattal, és az archív anyagok kivételével mindegyik HD-minőségű.

A felhasználók saját fiókot is létrehozhatnak a BBC-nél, így kedvenc műsoraikból listát készíthetnek, a programokban és appokban be lehet állítani, hogy ezek automatikusan letöltődjenek. Az viszont idegesítő, hogy a windowsos letöltőprogram ablakát nem lehet átméretezni: csak kis méretben vagy teljes képernyős nézetben hajlandó működni.

Aki lemaradt, megveheti

A magyar gyakorlattal ellentétben a BBC nem tartja folyamatosan elérhetően régi műsorait ingyenes archívumában, ezek legfeljebb az ismétlések alkalmával kerülnek fel újra az iTunesra.

Ha valaki lemaradt egy adásról, akkor a BBC Store-ban vásárolhatja meg. Itt például Michael Palin utazós műsorai darabonként háromezer forintnak megfelelő fontba kerülnek, ha azonban valaki egy teljes évadra kíváncsi a Garderners’ World kertészműsorból, több mint 24 ezer forintnak megfelelő összeget kell a virtuális pénztárban hagynia.

De akkor mi a tanulság?

Ahogy a fenti sorokból is kiderül, a külföldi példa sem tökéletes, de az biztos, hogy a BBC műsorajánlóját és keresőjét sokkal egyszerűbb használni, mint a magyar archívumokét. Ez azért fájó, mert mind a Teletár, mind a NAVA a régi műsorok kincsestára,

az értékes tartalmakat azonban nagyon komplikált felkutatni.

Eleve annak a logikáját is nehéz megérteni, hogy mi szükség van három különböző helyre – Médiaklikk, Teletár, NAVA – szétszórni a műsorokat. Ahogy nehéz rendszert találni abban is, hogy egy adott műsor miért egyik vagy másik szájton érhető el.

Az viszont jó jel, hogy a szájtok működnek a mobileszközök böngészőin is. Ez sokkal észszerűbb választás, mint hogy minden platformra külön applikációkat fejlesszenek, hiszen az Android és az iOS fejlesztése során minduntalan át kellene alakítani az appokat.