Az FBI sem tudja feltörni a San Bernardinó-i támadó mobilját

Vágólapra másolva!
Feléledt a titkosítást övező vita az amerikai hatóságok, és a techvállalatok között. Az FBI ugyanis azt állítja: máig nem tudta feltörni az egyik San Bernardinó-i támadó mobilját. 
Vágólapra másolva!

Míg a norvég rendőrök bírói felhatalmazással arra kényszerítettek egy bűnözőt, hogy ujjlenyomatával oldja fel a telefonját, amelyen a gyanú szerint a terhelő bizonyítékok szerepelnek, az amerikai hatóságok nincsenek ilyen szerencsés helyzetben.

Az FBI közlése szerint

még mindig nem tudták feltörni az egyik San Bernardinó-i támadó telefonját.

Syed Rizwan Farook és felesége, Tashfeen Malik összesen 14 emberrel végzett a kaliforniai terrortámadás során tavaly decemberben. A rendőrökkel szembeni tűzharc során életüket vesztették, két héttel a támadás után el is temették őket. Mint kiderült, a pár női tagja az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének tett hűségesküt.

Titkosítás ellen és mellett

A hír hallatára újra fellángolt a hatóságok és a techvállalatok közti vita a titkosításról.

Hogy lehet az, hogy egy terrorista mobiljához nem férnek hozzá a rendőrök?”

– tette fel a kérdést James Corney FBI-igazgató.

A Szilícium-völgy azonban ugyanazon érvvel védi a maga igazát: ha lehetőséget biztosítanak a hatóságoknak, hogy a titkosítás ellenére is hozzáférjenek az okostelefonok tartalmához, azzal a hackereknek is hátrahagynak egy hátsó kaput. Ezzel pedig a mobilok biztonsága radikálisan csökken, bárki könnyedén kémkedhet majd a felhasználók után.