Eddigi legmerészebb húzására készülhet a Twitter

jack dorsey twitter
Nem tudni, mit tervez a céggel Jack Dorsey
Vágólapra másolva!
Több forrás is állítja, hogy a Facebook algoritmusához hasonló megoldást tesztel a Twitter. A mikroblog leválthatja az eddig rá jellemző, valós idejű válogatást. Helyette a felhasználókat érdeklő, népszerű tweeteket dobna fel a hírfolyam. Többen is a szolgáltatás elhagyásával fenyegetőznek, és temetik a Twittert.
Vágólapra másolva!

A Twitter felhasználói elkezdték temetni a mikroblogot, miután a Buzzfeed portálon szárnyra kapott a hír: a héten a Facebookéhoz hasonló válogatóalgoritmust vezet be az oldal. A mikroblog ezzel szakítana az időrendi sorrenddel, és

helyette a felhasználók ízlését célzó, vagy fontosabb tweeteket jelenítené meg.

A cég vezetője, Jack Dorsey a felháborodást látva több tweetben is reagált a pletykákra, de szokásához híven ismét sejtelmesen fogalmazott. Arra már korábban is utalt, hogy a kronologikus megjelenítést átalakítanák, és válaszaiban nem tagadta egyértelműen a változást sem. Egyedül azt erősítette meg, hogy a Twitter nem veszti el a valós idejűséget, sőt, élőbb lesz, mint valaha.

Maradhat és mehet is

A The Verge portál újságírója azt állítja, hogy ő már látta az újféle rendezőelv szerint összeállított idővonalakat. A képeket egy tesztertől kapta, aki már több hónapja próbálgatja a funkciót. A forrás szerint aúj algoritmus nem lesz kötelező.

Akinek nem tetszik az új megoldás, az maradhat a jól bevált hírfolyam mellett.

Talán ez lenne a legmegfelelőbb lépés, ha a régi felhasználókból sem szeretne veszíteni az oldal az újak kedvéért. A rendező-algoritmus leginkább az egy éve bevezetett „amíg távol voltál” funkció kiterjesztéseként működhet majd. Ennek lényege, hogy ha a felhasználó egész nap nem volt fenn Twitteren, az app megnyitásakor kiemelt tweetekkel nézheti vissza, mik voltak az aznapi jelentősebb események.

Temetni kezdték a Twittert

Az aktív twitteresek jelentős része felháborodott, és rengetegen fenyegetőztek a szolgáltatás bojkottálásával. A leggyakoribb indok az volt, hogyha a hírfolyam algoritmusa a Facebookra fog hasonlítani, már nem sok értelme lesz használni a Twittert – minek még egy Facebook? A felhasználók

a #RIP Twitter hashtaggel címkézett üzenetekkel adtak hangot elégedetlenségüknek.

A lépéssel minden bizonnyal az új felhasználók szerzése a cél, ami már régóta gondot okoz a vállalat számára - úgy tűnik, hogy ennek eléréshez már tényleg radikális lépéseket fontolnak.

Egy elemző szerint a Facebook egyik fő előnye a Twitterrel szemben épphogy az algoritmusos válogatás, ennek köszönhetően sikerült az oldalnak robbanásszerűen növekednie, míg a Twitter gyarapodása folyamatosan lassult és stagnál. Ugyan a Twitter ezzel megszakítaná hagyományait, az eddig bevált, sikertelen módszer talán fellendülést hozhatna.

Egyre több mindentől szabadul

A mikroblog az utóbbi időben több sajátosságát is elkezdte megpiszkálni. Az egyik ilyen a 140 karakteres korlátozás, ami a Twitter sava-borsát jelenti. Privát üzeneteknél már eltörölte ezt a karakterlimitet a cég, pletykák szerint ez várhat a hírfolyamra is.

Nem tudni, mit tervez a céggel Jack Dorsey Forrás: AFP/2014 Getty Images/Kimberly White

A Twitter folyamatosan küzd a felhasználói bázis növelésének nehézségeivel, és pénzügyileg is alulmarad a Facebooktól. Mostanában rájár a rúd a cégre, és úgy tűnik, hogy nemsokára valóban gyökeres változásokra van szükség, ha Dorsey szeretné stabil növekedési pályára állítani a céget.

Egy hónapja masszív, több mint kétórás leállás volt az oldalon, ami után a cég részvényei zuhanni kezdtek, majd öt, az oldalnál már évek óta dolgozó kulcsvezető is távozott a cégtől. A Business Insider forrásai szerint a szakembereket elküldték, ám több forrás állítja, hogy maguk döntöttek így.

Többen inkább azonban azt gyanítják, hogy Dorsey nem csak a termékfejlesztés, de a struktúra terén is mélyreható változásokkal szeretné elérni a Twitter fellendítését.