Kokainban úszik a Google, írta egy exalkalmazott

A Wall Street farkasa
Vágólapra másolva!
A Google egyik volt alkalmazottja kilépett a cégtől, és könyvet írt. A The Show egy fiktív techvállalatról szól, ahol a dolgozók mindennapjait a kokain, a bulik és az egyéjszakás kalandok töltik ki. A szerző elmondása szerint a regényt 90 százalékban valós események inspirálták, ám egyszer sem erősítette meg, hogy a Google-ről írta volna - de sok a hasonlóság.
Vágólapra másolva!

Filip Syta két évig volt a Google hirdetési részlegének egyik vezetője, majd 2014-ben kilépett cégtől. Ezután írta meg The Show című regényét, ami egy képzeletbeli keresőóriás cégről szól. A regény januárban jelent meg, ennek kapcsán a Business Insider lap faggatta az írót.

Mindig csak a buli

A regény története dióhéjban: a San Franciscó-i Show nevű cég huszonéves alkalmazottai egyfolytában partiznak, isznak, egyéjszakás kalandokba keverednek – és rengeteget kokainoznak.

Főszereplője egy Victor nevű férfi, aki az íróhoz hasonlóan hirdetési munkakörben dolgozik a vállalatnál, ám idővel egyre depressziósabbá és üressé válik. Rendszerint alkalmi kapcsolatokba keveredik, és sokat bulizik munkája mellett, és így érthető mód nem sikerül felkeltenie munkatársa, Maggie figyelmét, akibe régóta szerelmes.

A regénybeli cégről akár a Wall Street farkasát is írhatták volna Forrás: Pro Video Film

A könyv legérdekesebb részeiben azt taglalja az író, hogy a cégen belüli drogkereskedők miként árulnak kábítószert, és hogy

a hirdetési részleg hogyan kozmetikázza a valós számokat

és statisztikákat a felettesek és ügyfelek felé.

A valóság ihlette

A Google szó egyszer sem tűnik fel a könyvben, bár a hasonlóság tagadhatatlan a leírások alapján. A Business Insider megkérdezte a fiatal írót arról, hogy hány százalékban inspirálták valós események, mire ő azt válaszolta, hogy

kilencven százalékban.

Hogy valóban a Google-ről mintázta, arra több jel is utal. Mindkét cég keresőóriás. A regény főszereplője az író egykori munkakörében dolgozik. A Show 93 milliárd éves bevétellel rendelkezik (ez nem egyezik a Google számaival, de azonos súlycsoportban van). A könyvbeli cég San Franciscóban székel, ami nincs messze a Google kaliforniai Mount View székhelyétől.

Belső droghálózat látta el a vállalatot

A történet visszatérő szereplője két drogdíler, akik az egész vállalat ellátmányáért feleltek. Mindketten teljesen átlagos kinézettel rendelkeztek, mindemellett a sales részlegen dolgoztak, ezért értettek a kereskedelemhez. Később a két illető kialakította saját hálózatát, akik a különböző emeletekről és részlegekről gondoskodtak. Ők rendszerint ott vannak a partikon is, ahol Victor rengeteg kokaint fogyaszt.

Syta elmondása szerint a drogdílereket is a cégnél töltött élményei inspirálták.

A Szilícium-völgy, az új Wall Street Forrás: The Show

A könyvben idővel mindenki rászokik ezekre a szerekre. Az egyik fejezetben több száz dolgozó repül egy Las Vegas-i konferenciára, ám a férfiak végül prostituáltakkal és táncosnőkkel partiznak.

Az interjúban már sokkal szabadszájúbban fogalmaz az író, ekkor már kiejti egykori munkaadója nevét is.

A regényben rengeteg szexjelenet is van, a történetben egy kolléganő két alkalmazottal is lefekszik egyszerre. Az író szerint a céget úgy kell elképzelni, mint egy egyetemet, ahol mindenki szinte ugyanazokat a partnereket adja kézről kézre.

Elege lett

Syta arról is mesélt, hogy a cég rendszerint cinikus ajándékokkal lepte meg a dolgozókat. Két évig például mindig csak Nexus táblagépeket kaptak, amiket igény szerint Nexus telefonokra cseréltek. A férfi jelenleg a Ztory nevű, stockholmi appfejlesztő cég egyik vezető beosztottja.

A Business Insider megkereste a Google-t is, de az nem nyilatkozott.

Szavazzon!

Mit gondol, tényleg így megy az élet a Google-nél?