Sokaknál fagy a Windows 10 a nagy frissítés óta

microsoft holo studio windows 10
Vágólapra másolva!
Több felhasználó is panaszkodik arra, hogy feltűnően sokszor omlik össze a Windows 10 azóta, hogy felrakták az operációs rendszer legújabb, masszív éves frissítését. Ugyan van megoldás a problémára, nem mindig válik be.
Vágólapra másolva!

A Microsoft kevesebb, mint egy hete tette elérhetővé a Windows 10 első nagyobb frissítőcsomagját, az első szülinap alkalmából megjelent Anniversary Update-et. A pakk régiótól függően válik folyamatosan telepíthetővé, és komoly változásokat hoz, ezekről bővebben itt olvashat.

A frissítés óta viszont nem működik mindenkinél gördülékenyen a rendszer, a felhasználók a közösségi oldalakon, legaktívabban a Redditen panaszkodnak, hogy telepítés óta több alkalommal is

használhatatlanra fagy a rendszer.

Eddig legtöbbször a Tálca működése állt le. Az ügyesebbek próbálnak magyarázatot találni arra, hogy hardveres vagy szoftveres hiba okozhatja a problémát. Előbbit kizárták, lévén több komponensnél is is tapasztalták a jelenséget.

Nem múlik el hét anélkül, hogy ne szóljon valami a Windows 10-ről Forrás: Microsoft

A probléma rendkívül idegesítő, hiszen a gép bekapcsolása után tíz-húsz másodpercig ugyan minden megfelelően működik, de

a Start gombra nyomva megfagy a rendszer,

jellemzően olyan hibaüzenettel, hogy a „Microsoft Windows működése leállt".

Pár trükkel megjavulhat

A Microsoft egyelőre még nem reagált a panaszokra, így egy esetleges javításról sem tudni még semmit.

A problémán az eddigi tapasztalatok szerint több megoldás is segíthet a fórumozók szerint, bár a visszajelzések szerint nem mindenkinél váltak be. Ezeket mind haladó felhasználóknak ajánlják. Az egyik opció, hogy egy meghatározott regisztrációs fájlt kell módosítani, az itt leírtak szerint. Többeknek bevált az Intel Rapid Storage Technology driver feltelepítése, illetve annak legfrissebb verzióra frissítése.

Ha pedig már minden veszve van, a csökkentett módban való indítás is megoldja átmenetileg a dolgot.