Biztosítás köthető a drónokra Amerikában

drón felhőkarcoló külföld
(FILES) A file picture shows a drone flying at La Defense in Paris on February 27, 2015. Detecting micro-cracks on a wind turbine blade at sea or measuring the health of the cultivated lands: applications of civil drone increase, but the growing sector has difficulty in recruiting in France, the majority of operators having a freelancer status. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
Vágólapra másolva!
Ha valaki a károkból adódó magas költségek miatt nem vágott bele a drónvásárlásba, annak a válláról ez a teher most lekerül: 36 amerikai államban akár egy órára is biztosítást lehet kötni. Sajnos Magyarországon egyelőre még nem érhető el ilyen szolgáltatás.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg sokan felfigyeltek már a levegőben villogó-berregő tárgyakra, mintha csak egy repülő csészealj haladna el az égbolt alatt.

A földönkívüli élet felfedezéséig még nem jutottunk el, a drónok viszont már az átlagfelhasználóknak is elérhetők, legyenek azok földön, vízen vagy éppen levegőben.

A komolyabb kütyük azonban rendkívül drágák, ennél már csak az általuk okozott kár költségesebb.

Már lehet kötni biztosítást

No de mi helyzet a biztosítással? Ha már robogóra, autóra, lakásra lehet kötni, akkor sokan valószínűleg örülnének, ha féltett kincseiket is bátran tudnák reptetni. Erre kínál most megoldást Amerikában a Verifly, méghozzá 40 államban.

Drónokat reptetni nagyon költséges mulatság tud lenni Forrás: AFP/Dominique Faget

Ehhez mindössze le kell tölteni egy mobilapplikációt, és megadni a repülés helyszínét, majd a szerződési feltételek elfogadása után indulhat is a reptetés.

A díj régiótól függően legalább 10 dollár óránként.

A biztosítás fedezi a kereskedelmi és a magánfelhasználást is. Viszont csak a 15 kilogrammnál könnyebb drónokkal, másoknak okozott károkra és sérülésekre terjed ki.

Ha a saját kopterünket törjük össze, vagy épületben, 122 méternél magasabbra repülve, illetve drónversenyen okozunk kárt, egy fillért se fizetnek.

Ez elsőre nem rossz, ha nem akarjuk mi kifizetni az okozott károkat. Itthon egyelőre még nincs ilyen lehetőség, drón és modell repülési jogi szabályozás már létezik, a dróntörvény várat magára.