Snowdenre hivatkoznak a Netflix ellen lázadók

netflix magyarország ps konzol playstation
Netflix Playstation konzollal
Vágólapra másolva!
Több ezer felhasználó szeretné azt, hogy a Netflix továbbra is elérhető legyen virtuális magánhálózatokon keresztül. A szolgáltatás január óta tiltja ezek használatát, hogy így korlátozza a különböző országok hozzáférését a tartalmakhoz. Sokan azonban adatvédelmi okok miatt használnak ilyen hálózatokat.
Vágólapra másolva!

Közel 45 ezer felhasználó írt alá egy online petíciót azért, hogy a Netflix visszavonja a virtuális magánhálózatokat (VPN) érintő tiltást.

A petíciót kezdeményező OpenMedia szervezet szerint sokan azért használnak VPN-t, hogy védjék privátszférájukat. Ezért a Netflix igazságtalanul bünteti azokat, akik adatvédelmi okból rejtik el azonosítóikat a neten.

Január óta nálunk is elérhető a Netflix Forrás: Origo

Az OpenMedia szerdán küldött egy levelet a Netflix vezérigazgatójának, hogy találkozóra invitálják őt, és ismertessék saját alternatíváikat. A levélben elismerik, hogy a Netflixnek együtt kell működnie a tartalmak jogtulajdonosaival, de szerintük más módon is korlátozhatná a szolgáltatás a különböző országok hozzáférését.

Egyik javaslatuk az, hogy bankkártyaszámokhoz kössék a filmes könyvtárak elérését.

Snowdent emlegették

A szervezet Edward Snowdenre is hivatkozott, az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori dolgozójára. A férfi 2013-ban rántotta le a leplet az amerikai kormány lehallgatási módszereiről, és ezzel elindította az Egyesült Államok egyik legnagyobb kémbotrányát.

„A virtuális magánhálózatok tiltása nagy problémát jelent azoknak, akik védik a magánszférájukat. Sokak számára

-írták levelükben.

A Netflix nemrég beszélt arról befektetőinek, hogy a VPN-ek tiltása nincs különösebben negatív hatással a cég eredményeire, és hogy a „kicsi, de hangos” kisebbség panaszkodik csak. Hozzátette, számukra épp ezért "lényegtelenek".

Edward Snowden Forrás: citizenfourfilm.com

A petíciót aláíró előfizetők fő gondja az, hogy bár előfizettek a szolgáltatásra,

az letiltja hozzáférésüket az őket illető tartalomhoz is,

mikor észleli a virtuális magánhálózatot.

Ezt pedig a fent említett adatvédelmi okok miatt továbbra is szeretnék használni - a kettő együtt nem megy.

Felszámolják a kiskapukat

A Netflix januárban jelentette be, hogy megkezdi a virtuális magánhálózat (VPN) szolgáltatásokkal filmezők kiszűrését. Eddig is köztudott, ám kimondatlan tény volt, hogy hazánkban is sokan játszották ki ezzel a módszerrel a streaming szolgáltatást, míg az nem vált elérhetővé Magyarországon is januárban.

A VPN-en alapuló szolgáltatások segítségével bárki amerikai vagy mondjuk brit felhasználónak álcázhatja magát. Ezzel a Netflix kiszolgálóit úgy tudjuk elérni, mintha egy másik országban élnénk, így hozzáférhetünk az adott országban engedélyezett kínálathoz.

Sokan még most is élnek ezzel a módszerrel, lévén Magyarországon

csak tizedét nézhetjük a Netflix teljes kínálatának.

Miért nem lehet mindenhol ugyanazt nézni?

A szolgáltatás hosszútávú célja az, hogy mindenki számára ugyanazt a kínálatot tegye elérhetővé, ám addig még sok elintéznivaló van. Ennek fő oka az, hogy a különböző országokban

az egyes sorozatok más jogtulajdonosok birtokában vannak,

így azokat nem sugározhatja a szolgáltatás.

Hogy pontosan mit nézhetünk és honnan, azt legegyszerűbben azuNoGS (Unofficial Netflix Online Global Search) weboldalon ellenőrizhetjük. Az adatbázisban naponta frissül a különböző régiókban elérhető videók listája. A főoldalon nem csak filmcím és személy, de más szempontok alapján is kereshetünk: például a Netflix és IMDB értékelések, kiadás éve, vagy műfajok szerint.