Zuckerberg az amerikai elnökjelölt szemléletét bírálta

Mark Zuckerberg Facebook
Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg speaks during an interview session with The Atlantic at the Newseum in Washington, DC, on September 18, 2013. AFP PHOTO/Jim WATSON
Vágólapra másolva!
A Facebook fejlesztői konferenciáján minden a virtuális és a kiterjesztett valóság, valamint a mesterséges intelligencia körül forgott. Az összekapcsolt világért küzdő Mark Zuckerberg az amerikai elnökjelölt, Donald Trump hozzáállását sem hagyta szó nélkül.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Facebook F8 fejlesztői konferenciája San Franciscóban. Az eseményt Mark Zuckerberg nyitotta meg, a cég hosszú távú terveiről beszélt. Tíz év múlva a Facebook jövőjének szerves része lesz a most még csak szárnyait bontogató virtuális (VR) és kiterjesztett valóság (AR), valamint a mesterséges intelligencia.

Zuckerberg össze akarja kapcsolni az embereket, nem megosztani Forrás: Facebook

Az alapító kapott az alkalmon, és Donald Trump republikánus elnökjelölt hozzáállását is bírálta, bár nem nevesítette a politikust. "Úgy látom, hogy az emberek és a nemzetek ellenzik az összekapcsolt világ ötletét. Falak építéséről beszélnek. Falak helyett hidakat kell építenünk.

Bátorság kell hozzá, hogy a reményt válasszuk a félelemmel szemben." A cégvezető az elmúlt években több külföldi munkaerőt is felvett, szerinte szakmai szempontból fontos a bevándorlók foglalkoztatása.

Tapogatni fogjuk a valóságot

Ezután megosztotta a Facebook következő tíz évre vonatkozó terveit, amelynek szerves része lesz a virtuális (VR) és kiterjesztett valóság (AR). A VR-élményt érintős kontrollerekkel szeretnénk majd még interaktívabbá tenni, ezekkel a vezérlőkkel a felhasználó

megérintheti és manipulálhatja is majd az objektumokat a virtuális térben.

Ez teljesen átalakítja majd a közösségi appokat is.

Tíz év múlva életünk része lesz a VR Forrás: Facebook

Zuckerberg szerint a kiterjesztett valóság is ugyanennyire fontos lesz, a jövő AR-eszközei úgy fognak kinézni, mint a hétköznapi szemüvegek. Azt szeretné, hogy a felhasználók egyenesen be tudjanak ugrani a saját fotóikba, többek közt

ezért is dolgoznak egy saját 360 fokos kamerán,

a Surround 360-on.

"A tévédet egy egydolláros appal is kiválthatod, amit a kiterjesztettvalóság-appok boltjából töltesz majd le." Zuckerberg leszögezte: ehhez még sok idő kell, nem véletlenül a tízéves terv második felében fókuszálnak majd ezekre a technológiákra.

Többet fogunk költeni rá, mint gondolnánk

Az idei Microsoft Build konferencián is fontos szerepet játszottak a botok, azok az automata programok, amelyeket bizonyos feladatok végrehajtására programoznak be. Hogy ez valóban fontos trend lesz a jövőben, mi sem bizonyítja jobban, hogy Zuckerberg a Messenger platform szerves részévé akarja tenni.

A fejlesztők értékesítő- és hírszolgáltató chatbotokat fejleszthetnek a Messengerre,

ezek automatizált üzeneteket és képeket küldenek az ügyfeleknek a csevegőn keresztül. Sok ember számára ez lesz az első interaktív találkozás a mesterséges intelligenciával.

A Facebook a CNN botjával mutatta be, hogy kell ezt elképzelni gyakorlatban. A bot csevegőn keresztül, beszélgetés formájában küld érdekes cikkeket az embereknek. Más botok időjárás-jelentést és híreket, recepteket küldenek az appon keresztül. Virágot is lehet rendelni egy szállítótól anélkül, hogy felemelnénk a telefont.

Pénzköltést generálnak

David Marcus, a Facebook üzenetfejlesztésért felelős vezetője azt mondta:

A mesterséges intelligencia hivatott kiváltani a hírfolyam válogató algoritmusát is, ami sokkal pontosabban tudja majd kiválogatni a felhasználónak érdekes tartalmakat.

A Messenger a világ leggyorsabban növekvő csevegőplatformja, már 900 millió ember és 50 millió cég használja naponta. A WhatsAppon és a Messengeren keresztül összesen 60 milliárd üzenetet küldenek naponta a felhasználók, ami

háromszor annyi, mint a világ SMS-forgalma.