A botrányos Zuckerberget vette fel a Google

chris poole 4chan
Chris Poole, az "online underground Zuckerbergje"
Vágólapra másolva!
Chris Poole-t, a botrányos 4chan fórum alapítóját vette fel a Google. Poole valószínűleg a közösségépítés, közösségi média területén fogja kamatoztatni többéves tapasztalatát.
Vágólapra másolva!

A Google-nél fog dolgozni a 4chan nevű botrányos fórum alapítója, Chris Poole. Poole egy blogposztban jelentette be a hírt, ám hogy pontosan milyen pozíciót tölt majd be, arról nem beszélt bővebben. Csak annyit fűzött hozzá: kamatoztathatja

az online közösségek építésében szerzett, többéves tapasztalatát.

A Google­ streamelésért és képekért felelős igazgatója, Bradley Horowitz is megerősítette a hírt.

Több mint valószínű, hogy Poole azon a területen fog segíteni a keresőóriásnak, amiben az gyengébben szerepel: a közösségépítésben.

Chris Poole, az "online underground Zuckerbergje" Forrás: YouTube

Christopher Poole, ismertebb nevén "Moot" még csak 15 éves volt, amikor a 4chant létrehozta.

2015-ben, mintegy tizenegy év vezetés után lemondott az oldal elnöki posztjáról.

A 4chan méretei ellenére anyagi gondokkal küszködött: támogatók és befektetők hiányában csak az esetenkénti hirdetésekből és adományokból tartotta fenn magát. Moot gyakran saját pénzből oldotta meg, hogy ne dőljön be, és működjön tovább a fórum. Végül egy japán cég vette meg.

A Rolling Stone magazin az online underground Zuckerbergjének nevezte a férfit.

Az internet igazi pöcegödre

A 4chant az internet egyik legvisszataszítóbb helyeként is ismerik, obszcén tartalmairól és féktelen szabadosságáról ismert. Moot vezetésével tizenegy év alatt több mint 42 milliárd alkalommal tekintették meg az oldalt, csak

az elmúlt öt évben egy stabil 20 millió fő az aktív felhasználók száma.

Az oldalon főleg a japán popkultúrával és felnőtt-tartalmakkal foglalkozó üzenőfalak vannak, de központi helye a /b/, ahol bármiről szólhat a beszélgetés. A napi százezres nagyságrendű új hozzászólást termelő fórumban csak a gyermekpornó tilos, és egészen extrém tartalmak is rendszeresen megfordulnak rajta, amelyeket tabutémákat nem ismerő, féktelen humorral kísért eszmecserék során tárgyalnak meg a felhasználók.

A pedofilmedve is itt született Forrás: 4chan

A 4chan mindezek ellenére, vagy talán épp ezért, az online tömegkultúra egyik termékeny alkotóműhelyévé vált, amelynek látogatói saját elvetemült humoruk és a Photoshop segítségével

rengeteg internetes mémet,

vagyis egy adott témára épülő, továbbküldés útján vírusként terjedő, folyamatosan remixelt műalkotást dobnak be a köztudatba.

A 4chanról származnak például a lolmacskák, vagyis az internetes szlengben megfeliratozott vicces macskás képek. Vagy a Rickrolling, vagyis az a szokás, hogy megtévesztő linkekkel folyton Rick Astley Never Gonna Give You Up című klipjét nézeti meg az ember az ismerőseivel, vagy az eredetileg egy japán internetbiztonsági kampány kabalájául szolgáló Pedomaci (Pedobear) is, aki a /b/ feldolgozásában folyton kislányok után leskelődik, és már saját rajongói honlapjai vannak (például a Pedobear.org).

A sztárok is itt szívták meg

A fórum azonban nem egyszer közéleti személyiségek elleni trollkodás színterévé is vált.

Ezen a fórumon keresztül szivárogtatták ki először a hírességek iCloud-fiókjából ellopott adatokat,

többek között Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst, Kate Upton, Yvonne Strahovski, Ariana Grande meztelen fotóit.

Az Anonymous hacktivista csoport is ezen a fórumon kezdett szerveződni 2003-ban, ahol eleinte csak csoportos csínytevéseket hajtottak végre az anonim tagok. Később olyan hangsúlyosabb ügyek felé fordultak, mint a szcientológia egyházának támadása, vagy a WikiLeaks alapítójának támogatása.

A portálról sokaknak a hackerek, az Anonymous, a mémek jutnak eszükbe, holott, hívta fel a figyelmet Moot: komoly, jelentős beszélgetések is zajlottak a fórumon.