A kiberbünözők ellen indít harcot Amerika is

mike pompeo
Mike Pompeo került a CIA élére
Vágólapra másolva!
A Donald Trump által választott új nemzetbiztonsági tanácsadó, és az új CIA-igazgatója is keményebben fellépne a kiberbűnözés ellen. A britek után Amerikában is érvénybe léphet decemberben az ezt lehetővé tevő törvény.
Vágólapra másolva!

A brit parlament új megfigyelési törvényt fogadott el, amely a korábbinál nagyobb mozgásteret biztosít a hírszerzés számára, hogy adatot szerezzenek az illegális tevékenységet folytató állampolgárokról. Míg a döntést a nemzetbiztonság pártolói üdvözítették, addig a jogi aktivisták petíciót indítottak az eltörlésére.

Hamarosan az Egyesült Államokban is újragondolhatják az adatgyűjtés jogi kereteit. A szövetségi nyomozóiroda (FBI) és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) új törvények bevezetését és meglévő jogszabályok módosítását kérvényezheti, hogy kiterjedtebb jogkörrel rendelkezzenek.

Mike Pompeo került a CIA élére Forrás: AFP/Saul Loeb

Az új amerikai elnök, Donald Trump nem sokkal megválasztása után bejelentette, hogy kiket választ meg három fontos pozíció betöltésére. Az új igazságügyi miniszter Jeff Session, a nemzetbiztonsági tanácsadó Michael Flynn, a CIA új igazgatója pedig Mike Pompeo lesz.

A politikusok a polgárok védelme érdekében sokkal inkább a nemzetbiztonságot fogják előtérbe helyezni a magánszférával szemben.

Gyorsabban tudnak fellépni

A nemzetbiztonsági szakemberek és képviselők már többször vitáztak arról, hogy még kiterjedtebb megfigyelésre van szükség, főleg az olyan terrortámadások után, mint amilyen a floridai melegbárban zajlott.

Mike Pompeio, a CIA igazgatója korábban a Wall Street Journalnek úgy fogalmazott: szerinte alapjaiban kéne megreformálni a lehallgatáshoz köthető jogköröket, és eltávolítani az "azt akadályozó bürokratikus és jogi gátakat". Hatályon kívül helyezné a 2015-ben érvénybe lépett Freedom Actet is.

A republikánsok várhatóan kezdeményezhetik, hogy törvényi szinten kötelezzék a techcégeket, a nyomozások során biztosítsanak hozzáférést a titkosított kommunikációhoz. Emlékezetes: a San Bernardinó-i terrorista iPhone-ját nem tudta feltörni az FBI, s ugyan felszólították az Apple-t, biztosítson egy hátsó kaput, egy módosított iOS szoftvert a készülékhez, a cég ennek nem tett eleget.

iPhone 5C-t használt a San Bernardinó-i terrorista Forrás: AFP/DPA

December elején már hatályba lép egy módosítás, amely lehetővé teszi az FBI-nak, hogy ne csak adott államon belül kapjanak engedélyt adott eszközök feltörésére egy nyomozások során. A korábbi jogszabály szerint a szövetségieknek a helyi bíróságtól kellett házkutatási engedélyt kérni, amely csak az adott államon belül volt érvényes.

A módosítással ezen határok szűnnek meg: az engedély az Egyesült Államok területérel, de akár tengerentúli eszközökre is vonatkozhat. Így például komplett botneteket - azaz kiberbűnözök által meghekkelt, hálózatra kötött eszközök zombiseregét is - egy engedéllyel tudnák legálisan lekapcsolni.

A módosítás célja ezzel elsősorban az, hogy az FBI számára könnyebb legyen a Tor-hálózaton megbúvó, illegális tevékenységet folytató felhasználók felderítése, és elkapása.