A szemétben végzik a robbanó Samsung mobilok

samsung note 7 okostelefon
Rangun, 2016. október 11. A Samsung vállalat Galaxy Note 7 okostelefonját reklámozó fal előtt megy el egy férfi egy buszpályaudvaron a mianmari Rangunban 2016. október 11-én. A dél-koreai Samsung Electronics ezen a napon felfüggesztette a Galaxy Note 7 okostelefon gyártását, miután az augusztusban piacra dobott, túlhevülésre hajlamos első széria visszahívása után a cserekészülékeknél is hasonló jelenséget észleltek. A gyártó a modell eladásának és a hibás készülékek cseréjének leállítására szólította fel globális partnereit, és azt ajánlotta vásárlóinak, hogy a biztonsági kockázatok miatt ne használják tovább ilyen típusú készüléküket. (MTI/EPA/Lynn Bo Bo)
Vágólapra másolva!
A visszahívott több mint 2,5 millió Samsung Galaxy Note 7 készüléket nem fogja újrahasznosítani, sem javítani a Samsung. Azoktól úgy tűnik, teljesen megszabadulnak.
Vágólapra másolva!

Most már egyértelmű: vége van a Samsung Galaxy Note 7-nek. A cég leállította a modell gyártását, forgalmazását, és a felhasználóknak is azt ajánlja, hogy ne használják a már megvett készülékeket. De mihez kezdenek

a több mint 2,5 millió darab visszahívott telefonnal?

A Samsung szóvivője a Motherboard portál kérdésére elárulta, hogy már együtt dolgoznak a kormányzati szervekkel egy olyan feldolgozási eljáráson, amivel biztonságosan tudnak megszabadulni a visszacserélt telefonoktól. Ez annyit tesz, hogy a visszaküldött mobilokat nem fogják megjavítani, sem felújított (refurbished) készülékként ismét árusítani, teljesen mennek a levesbe.

Vége a Note7-nek Forrás: AFP/2016 Getty Images/George Frey

Kérdéses, hogy ez a feldolgozási folyamat pontosan mit takar. Ugyan ez közvetlenül nem környezetszennyezési katasztrófa, a Samsung rengeteg, a gyártás során felhasznált, kibányászott alapanyagot elpazarol, nem beszélve a munkaerőről. Erre rátesz egy lapáttal, hogy a vásárlóknak most speciális tűzálló dobozokban kell visszaküldeniük a telefonokat.

Az IEEE kutatói szerint egy átlagos okostelefon legyártásához

több mint 74 kilónyi, feldolgozatlan ásványi anyag kell,

ez a szám a Note 7 esetében még több lehet, lévén rengeteg csúcstechnológiát zsúfoltak bele.