Az FBI kérésére kémkedhetett felhasználói után a Yahoo

Marissa Mayer, a Yahoo vezérigazgatónője
Marissa Mayer, a Yahoo vezérigazgatónője
Vágólapra másolva!
A Yahoo internetes óriáscég állítólag titokban figyelte az elektronikus levelezéseket az Egyesült Államok belföldi hírszerzése számára. Erre titokban egy szoftvert is kifejlesztettek a Nemzetbiztonsági Ügynökség kérésére.
Vágólapra másolva!

Az információt a Yahoo két volt - meg nem nevezett - munkatársa hozta nyilvánosságra, bár azt állították, hogy a kérés a titkos megfigyelésre nem csak az NSA-tól, hanem a Szövetségi Nyomozó Irodától (FBI) is érkezhetett.

Több százmilliónyi elektronikus levelet ellenőriztek így,

ráadásul az éppen akkor bejövő - és nem a megőrzött, elraktározott - leveleket figyelték, és az információt is valós időben juttatták el az NSA-hez vagy az FBI-hoz. Egyes e-maileket pedig külön elraktároztak, hogy bármikor előhívható legyen a belbiztonságiak számára.

A megfigyelési szakértők szerint az ügy különlegessége,

hogy egyszerre az összes bejövő üzenetet ellenőrizték,

és nem csak bizonyos, kis számú gyanús fiókot. Az egyelőre nem derült ki, hogy a belbiztonsági szervek konkrétan mit kerestek, s az sem, hogy általában milyen jellegű információkra voltak kiváncsiak. A források szerint egy bizonyos karaktersort kerestek. A Reuters nem tudta kideríteni, hogy a Yahoo milyen információkat nyújtott már át a szerveknek, ha azokat már átnyújtotta.

A Yahoo vezérigazgatónője, Marissa Mayers rövid közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy törvénytisztelő állampolgár, aki betartja a törvényeket.

Marissa Mayer, a Yahoo vezérigazgatónője Forrás: AFP

Az Egyesült Államokban egyébként 2008 óta a hírszerző szervek törvényesen kérhetnek amerikai telefontársaságoktól és internetes cégektől adatokat a klienseikről. Edward Snowden, az NSA korábbi alkalmazottja éppen e kiterjedt titkos megfigyelésekről hozott nyilvánosságra információkat, s ennek nyomán az amerikai hatóságok

a magánszféra védelmére hivatkozva vissza is fogtak néhány titkos programot.

Az amerikai telefonos és internetes cégekről eddig is tudni lehetett, hogy felhasználó információkat adnak át a hatóságoknak, de számos kormányzati tisztviselő és megfigyelési szakember szerint korábban még nem láttak ilyen széleskörű, valós idejű webes gyűjtést, és olyat sem, amihez még egy teljesen új számítógépes eszközt is fejlesztett az adott internetes cég.

Ezért mondhatott fel Stamos

Az utasítást titkos rendelet formájában kapta a kérést a cég jogi csapata, Mayer a biztonsági csapat előtt is titkolta a programot. A szoftvert a Yahoo mérnökei készíthették el. Az igazgatónő az egyik forrás szerint már több alkalommal titkolózott az alkalmazottak előtt is.

A biztonsági csapat 2015 májusában fedezte fel az adatgyűjtést, akkor eleinte azt hitték, hackerek hatoltak be. A források elmondása szerint Marissa Mayer mindebbe való beleegyezésével több vezető nem értett egyet, köztük a volt adatbiztonsági főnök, Alex Stamos sem, aki 2015 júniusában felmondott, most már gyaníthatóan emiatt.

Stamos azóta a Facebooknál dolgozik, szintén biztonsági vezetőként. Felmondásakor a beosztottjainak azt mondta, hogy

egy olyan döntés miatt távozik, ami sérti a felhasználók biztonságát,

állítják a források.