Tenyérnyi óriás a Samsung 15 terabájtos SSD-je

samsung ssd rekordmeretu tarolo
Ez a világ legnagyobb SSD-je
Vágólapra másolva!
Kereskedelmi forgalomba került a Samsung igen apró, mégis szélvészgyors SSD tárolója. A dél-koreai gyártó legújabb meghajtója rengeteg adatot tud tárolni kis helyen, cserébe persze drága is.
Vágólapra másolva!

Előfordult már, hogy a számítógép kiírta, nincs elég szabad hely a meghajtón, ezért törölnie kellett képeket, videókat, játékokat, vagy esetleg filmeket? A Samsung legújabb SSD-jével erre nem kerül sor egyhamar.

A Samsung PM1633a névre keresztelt félvezető alapú meghajtón

15,36 terabájtnyi, vagyis több mint 15 ezer gigabájtnyi adat fér el.

Szemléletesebben: körülbelül 15 millió fotót bírna el, és tizenegyezerszer tudnánk rámásolni a The Beatles teljes diszkográfiáját 320kbps minőségben. Ezért cserébe mélyen zsebbe kell nyúlni, bolttól függően átlagosan 10 ezer dollárt (2,8 millió forintot) kérnek el érte.

Sosem volt ennyi hely SSD-n Forrás: Samsung

Természetesen ezzel az eszközzel a vállalat nem az átlagfelhasználókat célozza meg, hanem az üzleti és a szerveres szektort, ahol valóban szükség van arra, hogy sok adatot tároljanak. Ennek ellenére az SSD a laptopok esetében használt

2,5 hüvelykes méretet kapta,

így helykihasználás szempontjából is optimális választás a vállalatok számára.

Nemcsak kapacitás, de gyorsaság terén is feladta a leckét a vállalat: akár 1200 MB/s-os szekvenciális írási és olvasási sebességet is biztosít. Összehasonlításképp: az 550 MB/s sebesség már gyorsnak mondható.

A techcég számításai szerint

körülbelül kétmillió óra működésre képes

a meghajtó, fogyasztása óránként 11/4,5 watt.

Ha valakinek a 15 terabájt sok lenne, megvásárolhatja kisebb kiszerelésben is az eszközt: a 7,68 terás változat 6 ezer dollárba (1,66 millió forint) kerül, de ennél kisebb kapacitású változatokat is kiad a cég.