Folyamatosan gyűjti az adatainkat az Oculus Rift

a Facebook virtuális valóság céget vett, Oculus Rift, Oculus VR
Attendees wear Oculus Rift HD virtual reality head-mounted displays as they play EVE: Valkyrie, a multiplayer virtual reality dogfighting shooter game, at the Intel booth at the 2014 International CES, January 9, 2014 in Las Vegas, Nevada. AFP PHOTO / ROBYN BECK
Vágólapra másolva!
Az Oculus Rift felhasználóinak érdemes elolvasniuk a felhasználási feltételeket, ezek közül két különösen fontosra hívta fel a figyelmet a Gizmodo. A virtuálisvalóság-sisakon keresztül az Oculus cég folyamatosan gyűjtheti az adatainkat, még azt is, hogy a sisakban milyen mozdulatokat tettünk.
Vágólapra másolva!

Már megkezdődött az Oculus Rift virtuálisvalóság-szemüveg szállítása, a szemfülesek pedig kiszúrták, hogy az eszköz felhasználói feltételei közt pár aggasztó pont is szerepel. A Gizmodo kettőre hívta fel a felhasználók figyelmét.

Az egyik, hogy a felhasználó Oculusszal készült kreatív tartalmai felett a cég harmadik félnek továbbadható felhasználási jogot kap. Az Oculus – pontosabban a tulajdonos Facebook – bármit tehet a tartalommal.

Azt felhasználhatja, másolhatja, adaptálhatja, és terjesztheti is, nem kell érte fizetnie az alkotónak.

Akkor is felhasználhatja, ha nem egyezik bele a készítő.

A VR-eszközök sok mindent elárulhatnak Forrás: AFP/Robyn Beck

Ugyan a felhasználók jelentős része játékosként használja majd az eszközt, a kreatív művészek számára ez visszatartó erő lehet.

Összegyűjti az adatokat

A másik kitétel mindenkit érint. Az Oculus Rift használat közben mindenféle adatot összegyűjt a felhasználóról, amiket utána promóciós üzenetek küldésére, és a hirdetések személyre szabására használ fel.

Ebbe nem csak az tartozik bele, hogy milyen appokat, játékokat telepített a tulajdonos, és hogy milyen eszközről, milyen böngészővel vagy okostelefonnal csatlakozik. A GPS segítségével összegyűjti a fizikai tartózkodási helyet, IP-címet,

és még azt is, hogy milyen mozdulatokat tett a felhasználó a sisakban.

Arról nincs szó, hogy az adatgyűjtés pontosan mikor zajlik. Mivel a Rift olyan eszköz, ami folyamatosan be van kapcsolva (hasonlóan a Microsoft Xbox One Kinectjéhez), ezért valószínűleg egyfolytában.

A Gizmodo szerint ezért csak idő kérdése, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) is felfedezze magának a csatornát, ami így remek terep lehet az emberek lehallgatására.