Az Anonymous búvóhelyén rejtőztek el a terroristák

internet böngészés deep web dark web
TO GO WITH Myanmar-Internet-youth-rights,FOCUS by Shwe Yin Mar Oo This picture taken on May 31, 2013 shows a man browsing the internet at an internet cafe in Yangon. Sanctions and economic mismanagement under decades of military rule left Myanmar impoverished and cut off from the world, an isolation deepened by a system of online repression imposed by the paranoid generals. Less than one percent of the country's population have access to the Internet and for those that do, unreliable electricity supplies and painfully slow connection speeds often make websurfing an excruciating experience. AFP PHOTO / Soe Than WIN
Vágólapra másolva!
Az Anonymous egy tagja megtörte a csendet, és arról mesélt, hogyan harcolnak a hacktivisták az Iszlám Állam ellen. A terroristák a hackerek kedvenc terepén próbálják megvédeni magukat.
Vágólapra másolva!

"Az Iszlám Állam bárhol toborozhat embereket. Azzal, hogy megzavarjuk a kommunikációjukat, ezt mind megnehezítjük számukra" – mesélt a Mirrornak az Anonymous hackercsoport egyik tagja arról, hogyan is harcol a szervezet az ISIS terroristái ellen.

"Nem félnek semmitől, még a haláltól sem.

Az ilyen ellenséget a legnehezebb megsebezni"

– fogalmazott Deric Lostutter.

Le a maszkkal: felfedte arcát

Deric Lostutter Forrás: Lostutter Pinterest-oldala

A férfi két éve fedte fel magát, amikor is FBI-ügynökök megszállták a házát, és lefoglalták a gépeit az amerikai Kentucky államban, miután az Anonymous egy szexuális erőszak ügyében döntő bizonyítékokat hozott nyilvánosságra.

A 28 éves Lostutter biztonsági tanácsadó, és

saját bevallása szerint az Anonymous tagja.

Amikor két gimnazista megerőszakolt egy 16 éves ohiói lányt, ő volt az egyik hacker, aki közzétette a terhelő fotókat, videókat, Instagram-képeket és üzeneteket, amelyeket a fiúk osztottak meg a közösségi oldalakon, ezzel téve nevetségessé áldozatukat.

Ezen tartalom ugyanis nem volt nyilvánosan elérhető, a hatóságok kezében pedig nem volt semmi, melyre hivatkozva kikérhették volna az adatokat a közösségi oldalak üzemeltetőitől.

Azáltal, hogy a hackerek feltörték az érintett fiókokat, és megszerezték a képeket, beszélgetéseket, meglett a bizonyíték, viszont így ők is bűncselekményt követtek el.

Harcra fel!

Bár Lostutter ellen még folyik a jogi eljárás, csatlakozott az Iszlám Állam (ISIS) ellen indított háborúhoz. A hacktivisták a 130 emberéletet követelő párizsi terrortámadás után kezdték meg kiberhadjáratukat.

Több fronton is támadnak: hamis Twitter-profilokat hoztak létre, amelyek automatikusan jelentik az ISIS-hez köthető fiókokat, vagy a hashtagek alapján jelentik az Iszlám Állam szimpatizánsait. Így tudják visszaszorítani egyebek közt a terroristapropagandát és az online toborzást.

Az #OpParis művelet keretében az eddigi információk szerint már

több mint 5500 szélsőségesekhez köthető profilt és oldalt kapcsoltak le.

Az ISIS egyik legnagyobb propagandaterjesztő honlapját is feltörték, a teljes tartalmát törölték, és egy online gyógyszertár hirdetéseivel töltötték meg. Prozac nyugtató és Viagra potencianövelő reklámjai vették át a szélsőséges nézetek helyét.

"Saját módszereikkel harcolunk ellenük.

Ez nemcsak hatásos, de szórakoztató is"

– mondja Lostutter. "A terroristák most a dark weben próbálják meghúzni magukat, így védekezve az Anonymous ellen. Mintha az oroszlán barlangjában bújnának el."

Mi az a dark web?

A dark web az internet sötét oldala: néhány ezer, bárki által szabadon látogatható weboldal – épp csak azoknak a szervereknek az IP-címe titkos, amelyeken futnak. Rendkívül nehéz felderíteni, hogy kik működtetik az oldalakat, és egyáltalán hol találhatók fizikailag a portált tartalmazó számítógépek.

Forrás: AFP/Soe Than Win

Sokan keverik a dark webet a deep webbel (mély web), amely az internet 90 százalékát kitevő, indexeletlen weboldalakat jelenti – ezeket nem lehet elérni a széles körben használt keresők (Google, Yahoo) által. A "sötét oldalak" viszont csak

a világháló nagyjából egyszázad százalékát teszik ki.

A dark web a sajtó- és szólásszabadságért küzdő aktivisták, hacktivisták és szivárogtatók mellett az illegális tevékenységet folytató bűnözők kedvenc búvóhelye.