Ezért mozdulnak ki otthonról a gamerek

playit auto szim
Vágólapra másolva!
Csillogás, vidámság, tömeg és sok-sok játék – a videojátékos rendezvények évek óta ejtik rabul a kicsiket és nagyokat egyaránt. Bár hosszú ideig csak Nyugat felé kacsintgatva láthattunk efféle show-kat, mára már évente több olyan alkalom is adódik, amikor a technológia és a szórakoztatás házasságát közvetlen közelről szemlélhetik a gamerek Magyaroszágon is.
Vágólapra másolva!

Az amerikai E3 kiállításról, és a kölni Gamescomról jó eséllyel még azok is hallottak, akik nem igazán foglalkoznak videojátékokkal. Ha másért nem, hát a sok szép kép miatt - ezekkel ugyanis Dunát lehet rekeszteni a nyáron -, rajtuk lengén öltözött cosplayer lánykákkal és hatalmas kivetítőkkel, amiken a legmenőbb játékok futnak.

Csakhogy sem Los Angeles, sem Köln nincs közel,

így ha egy hazai érdeklődő szeretne hasonló kavalkádba keveredni, a magyarországi játékrendezvények közül kell választania - már ha nem akar milliókat költeni egy utazásra, ugye.

Nagyban folyik a bajnokság Forrás: Origo

Szerencsére akad választék, igaz, a külföldi példákkal szemben a hazai játékshow-k inkább amolyan közönségtalálkozók, nem az iparnak és a kiadóknak, vagy akár a sajtónak szólnak, hanem a játékosoknak, vásárlóknak, akik egy-egy akciót vagy különleges, máskor nehezen beszerezhető holmit találhatnak.

Kirakodóvásárok ezek, kevés valódi újdonsággal,

ahhoz ugyanis hogy egy magyar rendezvény arasson, sokkal több pénzre és szakmai érdeklődési körre lenne szükség. Ezek egyike sem adott, így marad a már elterjedt formátum, de szerencsére ezt is többféle színben tálalják a szervezők, attól függően, hogy a közönség mely csoportját célozzák.

Sötétben, fejhallgatóval a legjobb a játék Forrás: Origo

A legnagyobb tömeghez szóló magyar játékshow a PlayIT,

ami a korábban Budapest GameShow nevű rendezvény utódjának tekinthető. A BGS eredeti célkitűzése még a Gamescom babérjaira tört, a PlayIT azonban ismerős terepen mozog, és hatalmas területen kínál egy egész sor látnivalót.

Vannak hardvergyártók, maszekmód épített számítógépek, játékkonzolok, gamer PC-k, retró készülékek.

Ez azonban még nem minden, akár profi pankrátorbemutatóba vagy katonai kiképzősarokba is botolhat az egyszeri látogató, miközben pár méterrel odébb egy online játék helyi bajnokságának utolsó meccsei pörögnek.

Ahány kiállító, annyi stand és színpad, a forgatagot azonban mintha nem ez, hanem a vásárlás érdekelné inkább: kígyózó sorok állnak az ideiglenes leárazásokkal operáló játékboltok előtt, és persze a különböző sorsolások, a tombola is vonzza a tömegeket.

Nem csak az új lehet vonzó, hanem a régi is Forrás: Origo

PlayIT-et nem csak Budapesten, hanem vidéki városokban is rendeznek, a siker pedig évek óta töretlen, annak ellenére, hogy a formula már nem igazán változik. Inkább csak hízik: egyre többféle csoportot céloznak a szervezők. Ez egyrészt jó, hiszen egyre többen találják meg benne a számításukat, másrészt viszont töredezetté teheti az élményt - ezt elkerülendő gondosan összeválogatott műsorral, előadásokkal próbálnak koncepciót pakolni az expó alá.

A PlayIT-nél kisebb lélegzetvételű, de még mindig nagynak mondható, fókuszáltabb rendezvény

a még fiatalnak számító Mondo Games PC Guru Show:

a PC Guru és a Mondo című folyóiratok olvasótáborát célzó expó a videojátékosokra és a japán kultúra kedvelőire koncentrál. A két szál meglepően sok ponton mutat egyezést, hiszen Japán a videojátékok őshazája, mondhatni igazi otthona - ha nincs például a Nintendo, akkor az amerikai játékipar sem heveri ki két év alatt az 1983-as válságot.

Szörny-PC az egyik standon Forrás: Origo

Mivel a célcsoport jobban meghatározott, az érdeklődők is könnyebben igazodnak el: aki a játékokért jön, láthat régieket és újakat, ismerteket és ritkaságokat, valamint előadásokat hallgathat róluk, ezeket szakújságírók és profi játékosok tartják. Esetleg nevezhet valamelyik versenyre, vagy a standok kínálatát böngészheti.

Az animék és mangák szerelmesei mindeközben cosplayversenyeken tehetik próbára magukat, és különleges, csak Japánban kapható élelmiszereket kóstolhatnak meg - számunkra még mindig emlékezetes a zöldteás Kit-Kat csoki.

A két nagyobb rendezvényen túl számtalan kisebb is akad,

mint a kifejezetten kompetitív játékok köré épített Esport Fest vagy a retrójátékok rajongóinak címzett PixelCon. Az érdeklődők előtt tehát több opció áll, vérmérséklettől függően válogathatnak.

A videojátékos kiegészítők is roppant népszerűek Forrás: Origo

A kérdés azonban marad: lesz-e Kelet-Közép-Európának idővel saját E3-a? A válasz egyelőre a jövő ködébe vész.

Bizakodásra nincs ok, hisz ahhoz, hogy a nagy kiadók százmilliókkal szálljanak be egy-egy expóba, már önerőből is mutatni kéne valamit, idehaza viszont a szoftvereladások siralmasak a nyugati számokhoz képest, az érdeklődők pedig

mindent sokkal hamarabb megtudnak, megcsodálnak a külföldi és hazai játéksajtó közvetítésében.

Exkluzív tartalmat, például megjelenés előtt álló játékokat csak nagyon ritkán tudnak prezentálni idehaza, pedig egy E3-on minden sarokban találni fél-egy évvel később érkező programot. Ezt az űrt itthon helyi hírességekkel, youtube sztárokkal próbálják kitölteni, és bár az eredmény impresszív, emlékeztet rá, hogy Amerika messze van.