Már megint lopják az adatokat a Facebookon

facebook nő nézi monitoron
An internet user looks at a facebook page dedicated to Anna Chapman in Paris on July 23, 2010. Two weeks after 10 Russian spies flew back from the United States to Moscow, the buzz of interest around the ring's most photogenic member, the feisty redhead Anna Chapman, shows no signs of receding. While Chapman remains in an unknown location since her arrival in Moscow, reportedly being debriefed, she has apparently found time to write enigmatic Facebook updates and negotiate with journalists on her first interview. AFP PHOTO/THOMAS COEX
Vágólapra másolva!
A facebookos kvízeket úgy töltögetik a felhasználók, mintha nem lenne holnap, pedig valójában komoly biztonsági kockázatot rejtenek. Akár adathalászatra is felhasználhatók, méghozzá teljesen legális eljárás keretében.
Vágólapra másolva!

Futótűzként terjed a Facebook-felhasználók között egy kvíz, ami elméletileg elárulja, hogy mely szavakat használja legtöbbet az illető.

Csakhogy a program ennél sokkal többet tesz:

egy halom személyes információt zsákol be, ezeket pedig az után is felhasználhatják az alkalmazás fejlesztői, hogy a kvíz kitöltője törölte magát a Facebookról.

A kvíz igényli az illető nevét, születési dátumát, teljes ismerőslistáját, az összes valaha posztolt tartalmat, minden lájkot, IP-címet, valamint azon eszközök leírását, amikről eléri a Facebookot.

Ártalmatlannak tűnik, pedig minden adat kell neki Forrás: Facebook

A fejlesztők persze mindezt teljesen legálisan kérik:

amikor elfogadjuk a felhasználói feltételeket, beleegyezünk az adataink továbbadásába. Ezekkel később azt kezd a kvízt készítő cég, amit akar. El is adhatja őket harmadik félnek.

Nem bűncselekmény

Szakértők figyelmeztetnek: a kvízek és egyéb vírusként terjedő megosztások sok esetben csak arra jók, hogy adathalászatra használják őket. A felhasználók Facebookon tárolt információi ugyanis roppant értékesek.

Kirajzolható belőlük az illető érdeklődési köre, barátságai, szerelmi múltja, az, hogy miket olvas és miért, mit szeret és mit nem, mire hajlandó pénzt adni, és persze hogy mikor.

Azaz a felhasználó tulajdonképpen egy nyitott könyv.

Ezekért az információkért reklámcékegktől kezdve a kiberbűnözőkig mindenki hajlandó fizetni - vagy akár fejleszteni egy appot, ami szépen összegyűjti, rendszerezi őket a kedvükért.

A Facebookon nagyon sok adatot tárolunk, ezekért egyesek milliókat fizetnek Forrás: AFP/Saeed Khan

Néha lehetőség van rá, hogy a felhasználó manuálisan korlátozza az app adatigénylését - ezt mindenképp érdemes a minimumra redukálni, már ha mindenáron kvízekkel múlatjuk az időt.

És ha már kvíz: négy éve

az indián nevére kíváncsi felhasználók tömegét

csalta lépre egy Facebook-alkalmazás.

A kifejezetten magyar piacra fejlesztett szoftverről az Origo is beszámolt, igaz, a fejlesztők akkor azt állították: nem tudnak többet az emberekről, mint a Farmville.

Csak óvatosan!

Teljes biztonságban csak akkor lehet az ember, ha letiltja a gyanús alkalmazásokat, nem lájkolja az arra vadászó oldalak megosztásait, és úgy általában óvatos a közösségi portálon.

A Facebook egyébként tisztában van vele, hogy sokan nem épp rendeltetésszerűen használják az oldalt, és szép lassan

felveszi a kesztyűt a kiberbűnözőkkel.

Nemrég bejelentették: az idegesítő, és sok esetben veszélyes játékmeghívók rendszerét is átalakítják.