Fegyverkeznek a britek a terrorveszély miatt

F-35 Lightning II Instructor Pilots Conduct Aerial Refueling 336 452 AETC Air Education & Training Command eglin F-35 F35 Jeff Richenberger Jim Parker joint strike fighter KC-135 Lightning Nimmo USA USAF aerial refueling Air Force Army combat Medical mili
F35-ös vadászgép tankolás közben
Vágólapra másolva!
Öt éve nem volt ilyen veszélyes és kiszámíthatatlan a világ, mint most. Az Arab Tavasz óta sorra borultak lángba a közel-keleti országok, míg felbukkant, és azóta is egyre erősödik az Iszlám Állam, ennek hatására pedig menekülthullám indult Európa felé. A britek megerősítik az ország védelmét, a terrorizmus elleni harc jegyében pedig a jövő héten arról is döntenek, hogy a franciákhoz hasonlóan kezdjék-e bombázni Szíriát.
Vágólapra másolva!

Jelentős fegyverkezési programot jelentett be a brit kormány: a következő évtizedre 7 százalékkal több forrás jut a védelmi beszerzési programokra. Az összeg eléri a 178 milliárd angol font (azaz 78 ezer milliárd forint) értéket.

Háromszor kifizethetnék a magyar adósságot

Az Egyesült Királyság a világ ötödik legnagyobb gazdasága: a megtermelt nemzeti össztermék (GDP) tavaly elérte az 2941 amerikai dollárt, azaz 1943 milliárd angol font körüli összeget. Vagyis a következő 10 évben a brit kormány az éves össztermék 9 százalékának megfelelő összeget kíván fegyverkezési programjára költeni. Annyit, amennyit a magyar gazdaság két és fél év alatt termel meg, és amelynek harmada is bőven elég lenne a teljes magyar államadósság visszafizetésére.

- hangzott a brit kormány bejelentése.

Való igaz: az ISIS terrorszervezet felbukkanása és megerősödése, a Közel-Kelet lángba borulása és az Európába megindult menekülthullám mellett nem szabad elfeledkezni az ukrajnai háborúról, és ezzel Oroszország fegyveres beavatkozásáról sem.

Légitámadást indítanak?

Az Iszlám Állam nem egy távoli probléma több száz kilométerre tőlünk, "közvetlen fenyegetést jelent" - mondta David Cameron miniszterelnök. Ennek fényében nem csoda, hogy mindössze egy héten belül dönt a brit parlament: indítson-e légitámadást Szíria ellen.

A jövő hét elején szavaznak a légitámadás megindításáról Forrás: AFP/-

A kormány csütörtökön mutatja be a katonai beavatkozásról szóló terveit. Így - mint Cameron fogalmazott - elég időt hagynak a képviselőknek, hogy "a hétvégén alaposan megfontolják a döntést".

Ugyanakkor közölte, hogy határozottan támogatja Hollande francia elnök módszerét, azaz az Iszlám Állam elleni szíriai bombázást. "Szilárd meggyőződésem, hogy Nagy-Britanniának is így kéne tennie."

Nukleáris fegyverhez juthatnak a terroristák

A nem hagyományos fenyegetések megerősödése között meg kell említeni

  • az informatikai hadviselés rohamos bővülését,
  • a különböző vegyi, illetve biológiai fegyverek bevetését,
  • illetve annak veszélyét, hogy ezek a terrorcsoportok kezébe kerülnek.

Éppen ettől tartanak a britek, hogy az ISIS és az al-Kaida harcosai vegyi és nukleáris fegyverekhez jutnak. Ehhez képest érdekes, hogy a legkomolyabb leendő megrendelések a hagyományos hadviselés területén történnek majd. És még érdekesebb, hogy nem saját fejlesztésekről, hanem

döntően amerikai technológiáról van szó.

Ilyen például a tervezett, kilenc Boeing P-8 Poseidonból álló brit haditengerészeti járőrgépflotta. A szenzorokkal és kamerákkal felszerelt repülőgépekkel nem csupán a vízfelszíni hadihajókat és a tengeralattjárókat igyekeznek majd szemmel tartani, hanem a szárazföldi kutató-mentő bevetéseket is támogathatják.

Legénység egy P8 Poseidon fedélzetén Forrás: AFP/Mc2 Eric A. Pastor

A komoly haditengerészettel rendelkező Nagy-Britannia nehezen elfogadható okból, költséghatékonyság miatt hagyott fel felségvizei, illetve más tengerek és óceánok légi ellenőrzésével.

Kudarcba fulladt az előd

Az elődöt, a brit fejlesztésű és gyártású, többször is modernizált Hawker Siddeley Nimrod MR2-est 2010 májusában vonták ki a hadrendből. Ezzel pedig meg is szűnt a nagy hatótávolságú, haditengerészeti légifelderítés Nagy-Britanniában.

Ugyanis a váltótípusnak szánt gép (MRA4) minden pénzügyi (789 millió font pluszköltség), és időkeretet (9+ év késés) túllépő programja ugyanazon évben kudarcba fulladt - törölték.

F35-ös vadászgép tankolás közben Forrás: USAF

A brit védelmi program számokban

- 178 milliárd fontot költenek felszerelésre a következő egy évtizedben.
- 7 milliárd font megtakarítást vár a vezérkar.
- 2 milliárd fonttal emelik a különleges erők keretét.
- 42 új F35 vadászrepülőgép 2023-ig.
- 9 új P8 Poseidon haditengerészeti járőrgép.
- 2 új Typhoon repülőszázad.
- 2 új gyorsreagálású, 5000 fős dandár 2025-ig.
- 1900 új ügynök a titkosszolgálatoknál (MI5, MI6, GCHQ).
- 450 új tengerész a brit királyi haditengerészetnél.

Szintén brit típust, a British Aerospace Harrier II-est váltják majd fel a brit királyi légierőnél és a királyi haditengerészetnél az amerikai Lockheed Martin F-35B Lightning II-es vadászbombázó repülőgépek.

Mindkét gép képes helyből fel- és leszállni, szárazföldön és hajófedélzeten egyaránt.

A most bejelentett hírek szerint marad a 138 darabos megrendelés, ebből 24 gép kerül majd a két új, I. Erzsébet után elnevezett repülőgép-hordozóra.

Marad az eurokacsa

Meghosszabbítják a brit Typhoon vadászbombázó repülőgépek élettartamát,

további 10 esztendőt kapnak.

Ennek megfelelően az "eurokacsa" vadászbombázó 2040-ig biztosan a brit színeket viseli majd.

Bővítik a Typhoon repülőszázadok számát is: 5-ről 7-re emelik, századonként 12 repülőgéppel. Aktív fázisvezérelt radarrendszert is kapnak a brit bombázók.

Cameron és egy Eurofighter Typhoon vadászgép Forrás: AFP/Justin Tallis

Így növelik a típus harcképességét. Azaz minden brit vadászgép azonos szintre kerül: légi és földi célpontok elleni támadásra egyaránt alkalmas lesz.

Ügynökök és átszervezés

Nemcsak a titkosszolgálatok ügynökeinek számát növelik a terrorizmus elleni küzdelem jegyében, de

2025-re fel kell állnia annak a két, gyorsreagálású dandárnak, amely az ország elleni, akár nemzetközi fenyegetéseket is képes lesz azonnal kezelni.

A kétszer 5000 fős csapat akár több ezer kilométerrel arrébb, például Szíriában is fel tudna lépni rövid idő alatt, majd a hadszíntéren huzamosabb ideig eredményes műveleteket végrehajtani, önállóan működni.

Elvárás, hogy a gyorsreagálású erők legyenek képesek önállóan, huzamosabb ideig működni Forrás: AFP/Massoud Hossaini

Igaz, brit elemzők szerint a 10 ezer katonát a királyi hadsereg már meglévő, 82 ezer fős állományából állítják ki, azaz

nincs szó a szárazföldi erők létszámnöveléséről.

Ráadásul létrehozásukról már az előző stratégiai védelmi felülvizsgálatban is szó volt, komoly újdonságot nem jelentett.

Kétszer annyi drón

A királyi légierő 2006 óta üzemelő MQ-9 Reaper flottája helyére új, távolról irányított repülőgépek érkeznek majd. A tíz darab Reapert kétszer annyi új generációs drón váltja fel.

Védelmezők (Protector) váltják majd a Kaszást (Reaper) Forrás: AFP/2015 Getty Images/Isaac Brekken

A Protector (Védelmező) kódnéven ismert gépről egyelőre annyit tudni, hogy csendesebb lesz, a hatótávolsága nagyobb, a legmodernebb felderítőrendszerekkel szerelik fel, és nagyban növeli majd az Egyesült Királyság védelmi képességeit a terrorszervezetekkel szemben.

Ehhez képest a brit különleges erőknek ígért új ruházat és fegyverzet már csak a hab a tortán.

Elég lesz Európán belül is?

Az eddig nyilvánosságra került információk alapján a brit kormány továbbra is a katonai fellépésben bízik leginkább:

új vadászbombázók, drónok és felderítő repülőgépek visznek majd el fontmilliárdokat.

Kérdés, hogy ezt mennyire támogatja majd a hírszerzés fejlesztése, hatékonyak lesznek-e ezek a nagy csapásmérő képességű, roppant drága eszközök az Európán belül jelentkező terrorfenyegetések elhárításában.