Már az Anonymoust is meghekkelték

anonymous maszk csók top
A reveler kisses another reveler wearing a Guy Fawkes mask during the Gay Pride Parade in San Salvador, El Salvador, on June 27, 2015. AFP PHOTO/ Marvin RECINOS / AFP / Marvin RECINOS
Vágólapra másolva!
Futótűzként terjedt az interneten, hogy az Anonymous újabb terrortámadások terveit hozta nyilvánosságra. A szervezet párizsi, milánói, libanoni, indonéz, sőt amerikai célpontokat emlegetett, kiemelve: az illetékes szerveket napokkal korábban értesítették, mivel azonban nem látták nyomát az intézkedésnek, muszáj a lakosság tudtára adni, hogy nem lesznek biztonságban. A hírt sokan azonnal készpénznek vették, az Anonymous azonban utólag azt állította: fogalmuk sincs, ki és miért nyilatkozott a nevükben, ők semmilyen támadásról nem tudnak, a figyelmeztetés vaklárma volt. Mi történhetett?
Vágólapra másolva!

Képzelje el, hogy unatkozik! Nem kicsit, nagyon. Borzasztóan. Olyannyira, hogy eldönti: az egész világot meg fogja viccelni. Ízléstelen húzással ugyan, de eléri, hogy pár percre (órára?) mindenki az ön tréfájával foglalkozzon, méghozzá anélkül, hogy ebből bármi baja származna.

Lássuk, mire lesz ehhez szüksége!

Kell egy okostelefon, ami képes viszonylag jó minőségű videók rögzítésére. Egy vágószoftver, amit gyorsan megtanul használni – nem bonyolult, az alapokat pár YouTube-on fellelhető oktatóvideó segítségével is elsajátíthatja. Igény szerint jól jöhet egy jobb mikrofon és egy kapucnis, fekete pulcsi, na meg pár papírlap.

És végül a legfontosabb: egy Guy Fawkes-maszk.

Az eredmény olyan videó lehet, ami az egész világsajtót bejárja, és mire kiderül, hogy csak vicc, komoly pánikot okoz.

Így néz majd ki a kész videó – retteghet a világ! Forrás: AFP/Roslan Rahman

Számítson ránk!

Sőt, még csak videó sem kell. Elég egy olyan közlemény, mint amelyik november 21-én este járta be az internetet: egy magát az Anonymous nevű hacktivista csoport tagjaként azonosító, OpParisIntel nevű szervezet másnapra tervezett terrortámadások hírével riogatott.

Az OpParisIntel összesen nyolc helyszínt jelölt meg, köztük hármat Párizsban, ahol november 13-án

több mint száz emberrel végeztek az Iszlám Állam terroristái.

Ezenfelül a Five Finger Death Punch milánói koncertje, egy római keresztény ünnepség, libanoni egyetemi napok, indonéz kulturális program, valamint az amerikai Atlanta vasárnap esti pankrációshow-ja szerepelt a listán.

Az állítólagos hackerek még az International Business Timesszal is szóba álltak. Azt írták:

már a múlt héten elküldték a bizonyítékokat

az illetékes szerveknek, többek között az FBI-nak, a CIA-nek, az ausztrál kormánynak és a brit titkosszolgálatnak. Ezek viszont nem reagáltak, és mivel már csak egy nap van hátra a támadásig, az Anonymous köteles figyelmeztetni a civil lakosságot.

Magukat a bizonyítékokat pedig nem hozzák nyilvánosságra, mert

könnyen hamisítható információkról van szó,

az érintettek rögtön csalásnak bélyegeznék az akciót.

Ebben van ráció: pár chatszobából kilopott beszélgetés vagy e-mail nehezen állja meg a helyét a gyanakvó közvélemény szemében. Az OpParisIntel neve ráadásul nagyon hasonlít a szervezet Párizs miatt indított bosszúhadjáratáéhoz (videó fent) – az ezzel kapcsolatos posztokat #OpParis hashtaggel szokták jelölni a közösségi médiában.

A sajtó tehát joggal vette komolyan a figyelmeztetést. És nem csak ők: az FBI több csatornán is jelezte, hogy biztosítani fogják az atlantai pankrációestet.

mondta J. Britt Johnson különleges ügynök.

Csak aztán alig egy órával az állítólagos hacktivista közlemény kiadása után az Anonymous egyik hivatalos(nak mondható) Twitter-csatornáján megjelent egy üzenet, miszerint a szervezet nem tud semmilyen Iszlám Állam tervezte merényletről.

Az OpParisIntel saját Twitter-fiókja – amin a közleményt is világgá kürtölték – időközben eltűnt, valószínűleg maga a csoport törölte.

Bárki lehet Anonymus

Talán furcsának tűnik, hogy a világ legismertebb hackercsoportja nevében tesz közzé valaki egy állítást, holott valójában pofonegyszerű az egész, a fent leírt videós módszerrel még komolyabbá lehet tenni a felhívást.

Az Anonymous ugyanis nem egy szervezett, ellenőrzött csoportosulás.

Tagjai sokszor egymást sem ismerik, különálló sejtekként tevékenykednek, a közös akciókról gyakran csak egy-egy ismertebb YouTube- vagy Twitter-csatornán értesülnek.

Gyakorlatilag csak az ideológia fogja össze őket, ez pedig szintén képlékeny: a hacktivisták a rendszerrel szembeni mindenkori kritikát fogalmazzák meg. A korrupció ellen küzdenek, kiállnak az elnyomottakért, kiberhadjáratokat indítanak egyes bűncselekmények áldozataiért, és szívből gyűlölik a rasszizmust.

Mivel azonban a csoport felépítése nem követ semmilyen közismert szabályt, gyakorlatilag bárki taggá válhat. Mindössze annyit kell tennie, hogy szimpatizál a közösséggel, és ért a hackerkedéshez.

A 2003-ban alakult szerveződés a

kritikusai szerint egyszerűen nem vehető komolyan.

Bár külön-külön veszélyes hackerekről van szó, nincs rá mód, hogy olajozott gépezetként működjenek együtt, ez pedig a legnagyobb akcióikon látszik csak meg igazán. Az Iszlám Állam ellen indított bosszúhadjáratuk eddig kimerül pár ezer weblap és közösségi médiafiók feltörésében.

Ezt a maszkot bárki felöltheti Forrás: AFP/Philippe Lopez

Egy olyan terrorszervezet számára, amely legfőképp az internetet használja toborzásra, ezek a támadások valóban fájnak. Ugyanakkor messze

nem olyan látványosak, mint amivel a terroristák fenyegetnek.

A brit kormány szerint az Iszlám Állam halálos kibertámadásokkal készül visszavágni, ezzel pedig pár ezer elszórt fiatal hacker képtelen versenyezni.

mondta az Anonymousról Matthew Prince, egy amerikai startup, a CloudFlare elnöke, miután a hacktivisták azzal vádolták a cégét, hogy tudatosan segít a terroristáknak.

Erős szavak. Kérdés, hogy egy ennyire szervezetlennek tűnő csoport esetében jogos lehet-e a szkeptikus hangvétel.

Senki sem tud semmit

Sokan azonban éppen emiatt úgy vélik: a megszellőztetett terrortámadások valós információk, csak épp az egyik kar nem tudja, mit csinál a másik. Ezt végső soron az Anonymous is elismerte egy korábbi Twitter-üzenetben:

– írták. És ez azért nem egyenlő azzal, hogy kamu az egész.

Mert azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egy renegát ágazat nem juthatott valós bizonyítékok birtokába. Ráadásul akár a titkosszolgálatok is megkérhették az Anonymoust, hogy a nyomozás érdekében vonja vissza az állításokat. Az sem jelent semmit, hogy végül nem következtek be a támadások, hiszen elképzelhető, hogy az elhárítás időben, titokban reagált.

Akárhogy is volt, tény, hogy három órába telt, mire az Anonymous határozottan tagadni merte a közlemény hitelességét (fenti tweet).

Ez a közösségi médiában felér egy örökkévalósággal.

Egyébként lehet, hogy csak véletlen egybeesés, de nem sokkal a figyelmeztetést követően az Iszlám Állam is kiadott egy videót, ebben

Párizst fenyegetik, és ledőlő Eiffel-toronnyal riogatnak.

Nem állnak szóba velük

Mivel az Anonymous jórészt hackereket tömörít, és az illegális kibertámadások is a csoport arzenáljába tartoznak, nem meglepő, hogy a titkosszolgálatok nem szívesen állnak szóba velük.

Fennállása óta az Anonymous támadást intézett:

  • a PlayStation Network ellen,
  • a Vatikán ellen,
  • pénzügyi szervezetek ellen,
  • jogvédők ellen,
  • az Interpol ellen,
  • a CIA ellen,
  • magánszemélyek ellen,

és még sorolhatnánk. Ráadásul olyan is előfordult már, hogy valaki a maszkosok tollaival ékeskedett: 2011-ben a YouTube-on szólították harcba a közösség szimpatizánsait a Facebook ellen, igaz, akkor a hacktivisták még időben közbeléptek, és nyilvánosságra hozták a videó készítőjének adatait.

Változásra van szükség

Van azonban egy bökkenő: lassan rákényszerül a világ, hogy komolyan vegye az Anonymoust. Olyan korban élünk, amikor a terroristák a saját biztonságunk érdekében fejlesztett szoftvereket fordítják ellenünk, és szinte bármit felhasználhatnak.

Mi több, a világ vezetői is későn kapcsoltak:

a kiberháború nem most kezdődött, hanem évek óta tart.

"Mi vagyunk az Anonymous" - mi, azaz ön, én, bárki, az eszme a lényeg Forrás: AFP/Paul J. Richards

Az Anonymous felelőssége tehát egyre nagyobb, ehhez viszont fel kell nőnie a szervezetnek. A jelenlegi, szétszórt, követhetetlen felépítés csak addig működhet, amíg a hackerek fel nem lépnek a világpolitika színpadára. Mivel azonban a szemünk láttára emelik a lábukat, előbb-utóbb kénytelenek lesznek összefogottan, a sejtekkel állandóan kommunikálva, egyeztetve üzemelni.

Ez azonban ellentmond az Anonymous filozófiájának, miszerint

mindenütt ott vannak, és közben sehol sem.

El kell dönteni, mi a fontosabb: hogy ütőképes kiberhaderővé válva érvényesítsék az akaratukat, vagy hogy közben megvédjék magukat attól a világtól, amely bűnözőnek bélyegezve üldözi őket.

A mostani fejetlenség idővel oda vezet majd, hogy maga az Iszlám Állam jelentkezik be a YouTube-on, harcosai arcán Guy Fawkes-maszkkal, félrevezetve az egész internetfüggő emberiséget.