Nettó őrültség ennyi pénzt adni egy tabletért

ipad pro teszt top
A woman touches the new iPad Pro during an Apple product presentation in San Francisco, USA, 9 September 2015. Apple presented two new iPhone models, a revised version of the Apple TV box and the bigger iPad Pro. Photo: Christoph Dernbach/dpa - NO WIRE SERVICE -
Vágólapra másolva!
Azt mondják, leválthatja az asztali számítógépet, mégis nagyon korlátozott. Tabletnek óriási, számítógépnek viszont még mindig nem használható, az árából ráadásul két erős laptopot is vehetünk. Kipróbáltuk az iPad Prót.
Vágólapra másolva!

Az Apple új óriástablete, az iPad Pro egyszerre a Szépség és a Szörnyeteg: előbbi, mert nagy mérete ellenére is megtartotta letisztult, gyönyörű megjelenését, és továbbra is élvezet kézbe fogni.

Utóbbi, mert a 700 grammos, 0,7 centiméter vastag vágódeszkában bestiális erő lakozik, olyan, ami teljesítményben az Apple számítógépei közül is hazavág párat.

Az iPad Pro hiába nagy, megőrizte szépségét és kecsességét Forrás: Origo

Bivalyerős fenevad

Az biztos, hogy az iPad Pro méltó a nevéhez: valami embertelen, hogy milyen teljesítményre képes az Apple óriási táblája. A processzorteljesítményt felmérő Geekbench teszten a tablet hihetetlenül magas, 5391 pontos eredményt ért el: a tavalyi Mac számítógépek közül a 24 colos iMac (5314 pont) és a szupervékony Macbook Air (5270 pont) is alulmaradt a Próval szemben.

A gép elképesztően gyors, szinte lehetetlen megakasztani.

Az iOS 9-ben bemutatott multitasking itt működik a legjobban, és bármilyen alkalmazásokat is használjunk egyszerre, a munka zavartalanul mehet mindvégig. Nem csoda, hiszen a nagy iPadbe 4 gigabájt memória került, ami ugyan elsőre nem hangozhat soknak, ám az iPad Air 2-ben, valamint az iPhone 6S-ben például csak 2 gigabájt van, és ott sem gyakran volt ok panaszra a sebesség miatt.

Az Apple elképesztően jól optimalizálta a gépet,

az A9X processzor pedig olyannyira erős, hogy most először fordult elő egy tablet tesztelése közben, hogy szívesebben használtam hétköznapi munkára, mint a 2011-es MacBook Prómat. Persze ez csak ideiglenes: nagyszerű rendszer az iOS, élvezet használni, de

túl korlátozott ahhoz, hogy kiváltson egy asztali rendszert.

Hordozhatóságból kettes

Pedig a készülék méretében már egész közel van azokhoz. Az iPad Pro csak 200 grammal könnyebb és 4 milliméterrel vékonyabb, mint az idén megjelent extravékony Macbook, tehát lassan már tényleg egy ligában vannak. A kérdés:

nem túl nagy az iPad Pro? Attól függ, mihez.

A hivatalos ceruza nem ilyen, de az arányokat ez is jól mutatja Forrás: Origo

Ha megszoktuk, hogy a hónunk alatt, mint egy jegyzetfüzet hordozzuk a tabletünket, akkor csalódni fogunk,

méretéből adódóan az iPad Pro erre majdnem teljesen alkalmatlan.

Bár nem túl nehéz, ahhoz éppen eléggé az, hogy egy kézzel ne legyen túl kellemes tartani. Ölbe véve, otthoni használat során viszont fantasztikus előny a Pro óriási kijelzője. A gyönyörű retina-megjelenítőn minden elfér, a billentyűzet pedig teljes értékűnek mondható.

Videónézéshez, zenehallgatáshoz tökéletes választás, hála a négy szuper hangszórónak. Én is hamar azon kaptam magam, hogy böngészéshez, a Facebook olvasásához és a YouTube-videók megtekintéséhez

gondolkodás nélkül választottam az új iPadet a laptopom helyett.

Ez lesz a laptopok gyilkosa?

De igaz-e, hogy az iPad Pro kiválthat egy asztali gépet? Nem, legalábbis szerintem nem sok ember számára. Átlag használat során valóban jól elvagyunk a táblával, de azért

elég hamar korlátozásokba ütközünk.

Bárkinek, aki böngészésnél, e-mailezésnél és multimédiafogyasztásnál többre is használja számítógépét, ennél jóval nagyobb szabadságra van szüksége, függetlenül attól, hogy azelőtt Windows, OS X vagy Linux rendszert használt.

Már nem is olyan nagy a méretkülönbség Forrás: Origo

De az iPad Pro elméletileg egy munkaeszköz, azaz dolgozni szánták nekünk. Viszont sok esetben itt is csak egy bizonyos szintig lehet a segítségünkre. Én például ezen sorokat is az iPad billentyűzetén gépelem be, minden gond nélkül, hiszen

szövegszerkesztésre kiválóan alkalmas.

Onnantól viszont, hogy be kell lépnem a szerkesztőségi rendszerbe, átülök asztali gépemhez. Videóvágásra a nagy mérete és az erős vas miatt alkalmas lehet, ehhez viszont egyszerűen elengedhetetlen lesz egy egér, mint kiegészítő:

az ujjunkkal egyszerűen nem lehetünk elég precízek.

A billentyűzet teljes értékű Forrás: Origo

Az egyetlen, amiben az iPad Pro messze az asztali gépek lehetőségei fölött teljesíthet, az a grafikai munka, különösen, amennyiben egy Apple Pencil is rendelkezésre áll. Mi sajnos nem kaptunk a gyártó harmincezres ceruzájából, így azt nem volt lehetőségünk kipróbálni.

Az iPad Pro inkább egy minden eddiginél hatékonyabb kiegészítő a munkához, mintsem egyedüli munkaeszköz.

Ha valakinek van otthon asztali számítógépe, laptop helyett már használhatja hordozható eszközként, hiszen annál még mindig könnyebb cipelni, és a hétköznapi feladatokat tökéletesen ellátja. Kiegészítőnek viszont picit drága.

Ennyiért egyszerűen őrültség

A legolcsóbb, 32 gigabájtos, wifis változat 300 ezer forintba kerül, ha pedig 4G-re is szükségünk van, abból csak 128 gigabájtos változat áll rendelkezésre, 410 ezer forintért. Mindenki megszokta már az Apple brutális árazását, de

több mint 400 ezer forint egy tábláért egyszerűen eszelős.

Ebből a pénzből már két meglehetősen erős laptopot vehetünk.

Persze nem várom, hogy az Apple hirtelen ésszerűen árazza termékeit, hiszen eddig is azt mutatta a gyakorlat, hogy az emberek hajlandóak többszörös árat fizetni a gyártó portékájáért.

A multitaskingot itt szerettük a legjobban, de ennyit nem ér Forrás: Origo

Ha az iPad Pro minden modellje 70 ezer forinttal olcsóbb lenne, és 4G-s kiadásból is lenne kisebb variáns, már azt tudnám mondani, hogy van egy réteg, akinek az iPad Pro működhet, mint a laptop és a tablet kényelmes hibridje, asztali gép mellé.

Ezzel az árazással viszont egyszerűen őrültség megvenni a tabletet,

hiszen ugyanezért a pénzért már majdnem MacBook Airhez juthatunk, ami ugyan picivel gyengébb, de sokkal többet nyújthat használójának.