Hackereknek segített, börtönbe kerül

Matthew Keys la times börtön
SACRAMENTO, CA - APRIL 23: Former Reuters social media editor Matthew Keys (L) leaves the federal courthouse after being arraigned April 23, 2013 in Sacramento, California. Keys was in court to face charges he conspired with the hacking group Anonymous. Max Whittaker/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bűnösnek találták azt az újságírót, aki bosszúból szivárogtatott ki bejelentkezési adatokat az Anonymous nevű hackercsoportnak.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek találták azt a volt újságírót és közösségi média menedzsert, aki bizalmas információkhoz jutatta az Anonymous hackercsoportot.

Matthew Keys a Tribune Company weboldalaihoz adott át belépési adatokat a hackereknek,

bosszúból, amiért 2010-ben kirúgták

a vállalathoz tartozó egyik tévécsatornától. Az októberi elbocsátást a decemberi támadás követte.

Matthew Keys és ügyvédje Forrás: AFP/Max Whittaker

Keys egy titkos chatszobában arra biztatatta a hackereket, hogy minél nagyobb kárt okozzanak. Az Anonymous azonban nem volt felelőtlen: csak egy gazdasági cikket írtak át az Los Angeles Times oldalán. Több ponton belecsempészték a "CHIPPY 1337" kifejezést, mely minden bizonnyal a csoport egy ágának névjegye.

A hibát az adminisztrátorok egy óra alatt kijavították,

anyagi kár Keys ügyvédje szerint nem érte a vállalatot. Az mégis ötezer dollárban (1,3 millió forint) állapította meg az okozott veszteséget. A nyomozás fényt derített a férfi szerepére: a három éve indult eljárás most azzal végződött, hogy Keyst több vádpontban bűnösnek találták.

Legfeljebb 25 év börtön várhat rá,

ebből a szakértők szerint maximum ötöt kell majd tényleg leülnie. Az ítélethirdetés januárban lesz. Keys szerint az ítélet nevetségesen súlyos, és valójában nem több egy üzenetnél, ami a nagy cégeknek ellenszegülő kiberbűnözőknek szól.