Okosak és szépek a notebookgyilkos kütyük

ipad pro rajzolás
An Apple employee demonstrates how to use the new Apple Pencil for the iPad Pro at a media event in San Francisco, California on September 9, 2015. Apple unveiled its iPad Pro, saying the large-screen tablet has the power and capabilities to replace a laptop computer. AFP PHOTO/JOSH EDELSON
Vágólapra másolva!
Apple, Google, Microsoft. Három óriáscég, amik úgy gondolták, ideje megváltoztatni a számítástechnika és a mobilpiac felépítését. Hosszú évek stagnálása után teljesen új irányba terelik az ipart. Így végre arra is választ kapunk, mire jó egy táblagép, és miért érdemes csúcsmobilt venni. Buktatók még jöhetnek: évekbe telik, mire a felhasználók reagálnak az új felállásra.
Vágólapra másolva!

Techfronton mindig az ősz (azaz a karácsony előtti hónapok) a legérdekesebb időszak. Az már most biztos:

ennyi változás régen történt, mint idén.

Az Apple, a Google és a Microsoft nagyszabású bemutatói egy új korszakot nyithatnak: nem lesz külön táblagép, notebook, PC vagy hordozható eszköz. A határok elmosódnak, arra pedig csak néhány évet kell még várni, hogy egy komplett munkagépet cipeljünk a farmerzsebben.

Szavazzon!

Önnek mely cég fejlesztései jönnek be leginkább?

A piac felkészült

Három évvel ezelőtt még csak mosolygott a techvilág a Microsoft Surface Pro bemutatóján. A munkára is alkalmas táblagép mérnöki zsenialitás eredménye volt, ez azonban nem érdekelte a felhasználókat.

A gép megbukott, a gyártó mégis kitartott mellette, és lám, jó okkal.

Idén ugyanis a "szakmai tablet" lesz a sláger. Az Apple által bemutatott iPad Pro egy izmos készülék, amely saját billentyűzettel és tollal érkezik, hogy elsősorban a laptopokhoz szokott felhasználókat terelje a tabletpiacra.

Ez a jövő: notebook, ami egyben tablet Forrás: AFP/Andrew Burton

Klaviatúra és stylus pen - két olyan komponens, ami már az első Surface-nek is alapfelszerelése volt.

Csupán három év kellett az Apple-nek a koppintáshoz,

a kaliforniai gyártó azonban nem amiatt várt ennyit, mert tartott a redmondiak homlokráncolt tekintetétől. Csupán kivárták, hogy a piac felkészüljön a hordozható gépek újabb forradalmára.

Korábban a felhasználók többsége játékszerként tekintett a tabletre. A gyereknek vásárolták, e-könyveket olvastak rajta, filmeket néztek, facebookoztak. Munkára azonban ott lapult a táskában egy notebook, rajta egy fejlett operációs rendszer és egy halom olyan program, ami zabálja az erőforrásokat, mi több, minőségi klaviatúra nélkül használhatatlanok.

Isten veled, laptop!

Erre tessék, mostantól ezek a szoftverek is jól érzék magukat tableten. Az Apple és a Microsoft élőben mutatta be, hogyan működnek a mérnökök, grafikusok, irodisták, sőt orvosok leggyakrabban használt alkalmazásai.

Egy tablet teljesítménye végre utolérte az asztali gépek és laptopok szintjét,

vagy legalábbis közel került azokhoz, némi optimalizálás pedig csodákra képes.

És bár az iPad Pro is elégedett bólintásokat váltott ki a közönségből, a Microsoft még az Apple-nél is nagyobbat robbantott a Surface Book nevű géppel. Úgy harangozták be, mint a gyártó első saját notebookját.

Viszonylag kis méretű, nagyon erős alkatrészekből összerakott, akár játékra is alkalmas masinaként beszéltek az új gépről. A cég szakemberei viszont nem a legjobb előadók, egy Steve Jobstól mérföldekre vannak. Mégis, a Surface Book láttán minden szem a színpadra szegeződött. Aztán jött a sokk.

- mondta Panos Panay Microsoft-alelnök, és egyszeribe szétkapta a gépet, új korszakot nyitva az informatikában.

Egy elegáns mozdulat, és állak milliói koppannak a padlón Forrás: AFP/Andrew Burton

Amikor már a notebook is tablet, és a tablet is notebook, akkor bizony forradalom készül.

Előszele sok éve érezhető, a hibrid készülékek nem számítanak újdonságnak. Az eddig csak kütyübolondokat vonzó masinák azonban a mindennapi élet részévé válnak majd, leváltva az immár húsz éve változatlan laptopokat.

Ezek a készülékek persze árban is a notebookok szintjén mozognak. Csak úgy repkednek a százezrek, ha az ember tableten szeretne dolgozni.

És mi van a Google-lel? Ők maradtak a hibridnél, ami egy szélesebb rétegnek szól. A Pixel C nevű, szintén munkára fejlesztett táblagép külsőre nagyon hasonlít az iPad Próra és a Surface-ekre. Teljesítményben elmarad tőlük, de olcsóbb is:

a Pixel C 140 ezer forintról indul, szemben a 220 ezerről startoló Surface Pro 4-gyel és iPad Próval.

A mobil sem a régi már

A legnagyobb átalakulás előtt a tabletpiac áll, mellette viszont a stagnáló okostelefonok is tanultak egy-két trükköt tavaly óta. Az iPhone-ra nem érdemes sok szót vesztegetni: a 3D-Touch inkább csak érdekesség, mint hasznos fejlesztés. A márkanév azonban gondoskodik róla, hogy a telefon kiemelkedjen a konkurensek szürkeségéből.

A Google Nexusok sem hoznak sok újdonságot, igaz, lemásolják az Apple stratégiáját:

egy kisebb és egy nagyobb mobil, hogy a kompakt telefonokat favorizáló nyugati piac, és a tepsitelefonokért rajongó ázsiaiak szíve is hevesebben verjen.

Az új Lumiák nem csak telefonok: asztali számítógépek egyben Forrás: AFP/Andrew Burton

Az "egy kisebb, egy nagyobb" elvét a Microsoft is átvette, ők azonban az egységesítés jegyében elérték, hogy az új Lumiákon a Windows 10 egy csaknem teljes verziója fusson. A mobilos változat csempés felülete mögött egy klasszikus operációs rendszer bújik meg, asztallal, tálcával, Start menüvel.

A telefont USB-C csatlakozón keresztül tölthetjük, ide dughatjuk be azt az apró kiegészítőt (Display Dock), ami egy HDMI, DisplayPort és 3 USB portot ad, vagyis

a mobil valódi PC-vé változik.

A felhasználó bedug egy kijelzőt, csatlakoztat egy egeret és egy billentyűzetet, és tessék, ott van előtte az a gép, amin dolgozik, szórakozik, kommunikál. Mindent felhőbe ment, így a folyamatok bárhol megszakíthatók.

A tárhely sem akadály többé: a 950-es Lumiák akár 2 terabájtos memóriakártyával is felszerelhetőek. Összehasonlításképpen:

ezt a cikket egy olyan PC-n írom, amiben két 500 gigabájtos merevlemez van.

Hasonlót az Acer is bemutatott a berlini IFA kütyüshow-n, a Microsoft fellépése azonban jelentősebb, mert egy olyan cégről van szó, ami elmondása szerint 110 millió gépre hozta el a legújabb Windowst.

A Google telefonjai idén nem mutattak túl sok újat Forrás: AFP/Justin Sullivan

Noha ez még mindig nem az a forradalom, amire Steve Jobs óta vár a techvilág, de azért mindenképp elismerésre méltó. Hiszen

az irodai számítógép mint olyan átalakul, összemegy, telefonná változik.

Ráadásul hiába az Apple 13 millió új iPhone-ja, ha a Microsoft a világ összes fontosabb számítógépét és okoseszközét eléri. Egyre több az olyan tablet, ami Windowst futtat, a rendszer pedig ingyen elérhető mindannak, aki egy korábbi legális variánsra tölti le azt. Ez a lehetőség 2016 augusztusig él.

Akadályok még vannak

Fontos azonban rámutatni, hogy bár az új korszak tényleg a küszöbön áll,

van még pár megválaszolásra váró kérdés: ilyen a Windows 10 kompatibilitása.

Ugye a Microsoft telefonjaiban az asztali számítógépektől eltérő utasításkészletű processzorok vannak, ez pedig azt jelenti, hogy sok, PC-re fejlesztett program egyszerűen nem fut mobilon. Azaz a szoftverfejlesztőknek be kell érniük a termékeket, ez pedig évekig eltart majd.

Szintén aggasztó, hogy

az új Lumiákat már "folyadékhűtés" tartja üzemi hőmérsékleten.

Ez vélhetően az asztali gépekben, notebookokban és azok építőelemeiben is megtalálható hőcsöves technológia, amikor egy jó hővezető képességű csövet helyeznek a melegedő terület fölé, az pedig a folyadék által egy nagyobb hőleadő részre vezeti a keletkezett hőt.

Hiába az egyre kisebb és erősebb chipek, egyre közeleg az az elodázhatatlan nap, amikor a már bevált gyártástechnológiák zátonyra futnak. Elég az akkumulátorokra gondolni: kissé szürreális látni, ahogy az iPad Pro és a Surface Book 10 és 12 órás üzemidővel versenyeznek egymás ellen, ahogy

a csúcsmobilok se bírnak ki többet egy napnál.

Vagyis még egy tevékeny napot se fednek le: minden bizonnyal csak akkor húzza ki ilyen sokáig az adott masina, ha a felhasználó leveszi a fényerőt, és amit csak tud, kikapcsol.

Klassz dolog a munkatablet, csak épp kell hozzá áramforrás Forrás: AFP/Josh Edelson

Az irányvonal tehát hiába nyilvánvaló, ha az akadályok elhárítására még várni kell. Az azonban dicséretes, hogy a legnagyobb ipari szereplők igyekeznek együttműködni.

Még nem tudnak róla

A felhasználóknak azonban időre van szükségük. Jelenleg a legtöbben még a saját okostelefonjuk kapacitását sem használják ki. A szupererős tabletek elterjedése és a notebookok visszaszorulása odébb van, ezt a piaci szereplők is jól tudják.

Nagyon kevés cégnek van saját appja vagy mobilbarát oldala. Ezért is nehéz szerintem még tablettel dolgozni" - fejtette ki az Origónak Bartos Tamás, az iPon Computer üzletvezetője. Az egyik legtöbb laptopot értékesítő hazai bolthálózat még évekre látja a teljes átalakulást. „Az sem biztos, hogy valaha eljön az új korszak" - tette hozzá. Elvégre

akármilyen jó legyen a technika, a vásárló diktál.

A laptopok halála még odébb van, a felhasználóknak is reagálniuk kell Forrás: Origo

És ez nem csak Magyarországon van így. Évekig eltart majd, mire az átlagfelhasználók is észreveszik a munkára és szórakozásra egyaránt alkalmas tableteket. Főleg, hogy eddig a két termékkategória egymás mellett létezett. A reklámszakemberek mindig a táblagépek és okostelefonok kényelmes, szórakoztató funkcióira helyezték a hangsúlyt.

Egy azonban már most biztos: a két terület egy nap összemosódik, a folyamat pedig az idei őszi bemutatókkal indult el. Érdekes, hogy

a Google mintha kicsit lassan kapcsolna, az Apple óvatoskodik, a Microsoft pedig állakat ejt a földre.

Ebből is látszik, hogy az erőviszonyok hamarosan átrendeződnek.