A Microsoft mindent megtesz, hogy kinyírja a PC-t

microsoft pc
Vágólapra másolva!
Az Apple és a Google után a Microsoft is bemutatta a saját termékfelhozatalát. A cég fókuszában még mindig a Windows 10 állt, valamint a hozzá készült eszközök. Lesz HoloLens és új Surface, és a gyártó okosórája is átalakul – ez azonban még semmi az új mobilokhoz képest, amelyek gyakorlatilag megölik a PC-t.
Vágólapra másolva!

A Microsoft igyekezett annyi mindent belezsúfolni a saját termékbemutatójába, amennyit csak tudott.

Hiába, az Apple és a Google után harmadiknak befutni nem szerencsés,

muszáj tartalmasnak és érdekesnek lenni, különben a vásárlók hamar megunják a banánt. Szerencsére a redmondiak tudták ezt, és mutattak pár olyan trükköt, amiket az összes konkurens megirigyelne.

PC-vé változnak a telefonok

A Microsoft nem véletlenül tartotta meg a Nokiától megszerzett Lumiát, a gyártó új telefonokkal is készül.

A Lumia 950 és 950XL készülékeket a Windows 10-re szabták a mérnökök.

A mobilok 6 és 8 magos processzorokkal érkeznek, két antennájuk van a tökéletes hálózat érdekében, és folyadékhűtéssel tartják őket hűvösen, különben már valószínűleg kigyulladnának.

A 950-es változat 5,2 colos, az XL kiadás 5,7-es QHD felbontású kijelzőt kap – nagyok, de még kezelhetők. A megjelenítőre egyébként nagyon büszke a Microsoft, csakúgy, mint a fogyasztásra és a kamerára. Utóbbi 20 megapixeles szenzort kap, amely szoftveresen élesíti a képet, és 4K-ban rögzít videót.

A telefonok kameragombot kapnak, mert a Microsoft szerint azzal jobb fényképezni. A Lumiák mindent felhőbe mentenek, USB-C csatlakozót kapnak, és

akár 30 perc alatt a felére tölthető az akkumulátor.

Ami az operációs rendszert illeti, teljes értékű Windows 10-et kapnak. Nincs klasszikus értelemben vett mobilverzió, csak egy felület, amely elfedi a szoftver PC-n terjeszkedő összes funkcióját. Ez azt jelenti, hogy ha rákötünk a telefonra egy egeret, billentyűzetet és monitort, asztali számítógépként is működhet.

Lumia is lehet PC

A Continuum funkcióval lehet egy Windows 10-es mobilból is PC. Sajnos elég csatlakozó azonban nem fér rá. Ilyenkor jön jól egy gyártói kiegészítő: a kicsi dobozon van minden (HDMI-, DisplayPort, USB), ami kell. Ez csatlakozik Bluetoothon vagy wifin keresztül a mobilhoz. Így akár Full HD-ben is lehet filmet nézni egy nagy monitoron, mindezt egy sima telefonnal. Vagy dolgozni a mobilon, akár eddig a PC-n. Hát ezért kell a 16 processzormag és a folyadékhűtés.

A Lumia 950-es 549 dollárba (153 ezer forint), a 950 XL 649 dollárba (181 ezer forint) kerül.

Aki csak olcsóbb telefont szeretne, annak 140 dollárért (40 ezer forint) a Lumia 550-es modell ajánlott, a maga négymagos processzorával.

Notebook sincs már többé

Nemcsak a telefonok erősödtek meg, de a táblagépek is. A Surface Pro 4 egy 12,3 colos gép, hatodik generációs Intel processzorral, 16 gigabájt memóriával és hibrid hűtéssel. A gyártó nem csak a hardverre gyúrt rá, hanem a billentyűzetre is: a Pro 3-nál gyakran kritizált klaviatúrát rendes notebookbillentyűzetre cserélte a cég.

A kijelzőn 5 millió pixel jelenik meg,

mindössze négy mikron vastag edzett üveg mögött.

Az operációs rendszer természetesen ez esetben is Windows 10, amelyet egy styluspennel vezérelhet a felhasználó. A toll minden korábbinál érzékenyebb: a gyártó minden bizonnyal így vág vissza az iPad Pro saját ceruzájának. A toll a tablet oldalához csatolható, így nem olyan könnyű elveszíteni.

Cortanát a tollal is előhívhatjuk,

az asszisztens az operációs rendszer minden elemét áthatja.

A Microsoft egyébként színpadon hasonlította össze a Surface Pro 4-et a MacBook Airrel. Többször hangsúlyozták, hogy az Apple terméke remek eszköz, az övék azonban 50 százalékkal gyorsabb nála. És "csak" egy tablet.

Az olyan apróságok, mint az ujjlenyomatolvasó, már szinte említést sem érdemelnek.

Megjelenés október végén, az ár 800 dollárról indul, határ a csillagos ég.

Egy használt autó ára

És ha a tablet kevés? Nos, akkor jön a Surface Book nevű óriás, a Microsoft saját notebookja. 13,5 colos kijelző, 6 millió pixel, Nvidia grafikus processzor, toll, Windows 10...

tulajdonképpen mindent tud, amit egy csúcseszköznek kell.

A gép még játékra is (az Xbox-csapat dolgozott rajta) jó, és 12 órán át bírja szuflával. A gép a Microsoft szerint kétszer gyorsabb a Macbook Prónál, és az ára 1500 dollárról indul – ez 420 ezer forint, egy használt autó ára.

Ja, igen még valami: a gép kijelzője leemelhető, azaz tulajdonképpen ez is egy tablet. Vagy notebook? Nos, mindez ma már nem különíthető el. Egyszerre a kettő – és

ezért kalapemelés jár a Microsoftnak.

Jönnek a hologramok

Bár a Microsoft már korábban is elmondta, hogy a HoloLens nevű kiterjesztettvalóság-készülék elsősorban kutatóknak és nagyvállalatoknak készül, ezúttal nem orvosi eszközként vagy mérnöki segédkészülékként mutatták be, hanem játékszerként.

A színpadon élőben követhette a közönség,

ahogy a játékos elbánik egy halom a falból előtörő robotpókkal.

A holografikus lövöldözős programban a felhasználónak saját fegyvere és pajzsa van, a robotok pedig felmérik a szobát, és mindig a legoptimálisabb helyekről törnek elő.

Izgalmas és látványos, de nem fog elterjedni:

2016 elején érkezik a HoloLens,

méghozzá horribilis, 3000 dolláros áron. A készülék egyébként teljesen önálló. Nem kell hozzá PC vagy telefon, minden feladatot a saját processzora végez, ráadásul vezetékek nélkül.

Mindent lemosnak?

Lesz itt még szebb és okosabb Microsoft Band (az első modellről az Origo is írt), Windows 10 Xbox One-ra az év végén, sok-sok játék és frissítés, új appok és programok.

A Microsoft nagyon jól csinálja, amit csinál:

mindenki után mutatja be az újdonságait, azok viszont vannak annyira erősek, hogy tényleg érdemes meggondolni a vásárlást.

Ugyanakkor show-t nem kéne csapnia a redmondi csapatnak, mert ahhoz nem értenek. Az előadók lelkesek, de sokat bakiznak, idegesek és nem úgy beszélnek, ahogy egy profi, de hát semmi sem lehet tökéletes.