Vírusinjekció védi a routereket

injekció szuri tű
MIAMI, FL - JANUARY 28: In this photo illustration, a bottle containing a measles vaccine is seen at the Miami Children's Hospital on January 28, 2015 in Miami, Florida. A recent outbreak of measles has some doctors encouraging vaccination as the best way to prevent measles and its spread. (Photo illustration by Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Sárkány ellen sárkányfű, vírus ellen másik vírus - az örök igazság a komputertechnikában is működik, legalábbis egy új kód felfedezése ezt mutatja.
Vágólapra másolva!

Jóindulatú vírust fedeztek fel a Symantec nevű kiberbiztonsági vállalat munkatásrsai. A Wifatch névre keresztelt, először tavaly észlelt szoftver beférkőzik a hálózati eszközök mélyére, majd segíti azok védelmét a többi kártevővel szemben.

A szakértők egy éven át monitorozták a fertőzött eszközök tevékenységét, de

semmilyen káros mellékhatást nem találtak.

A vírus egyébként úgy működik, hogy amint veszélyeztetett vagy fertőzött routert talál, azonnal elkezdi keresni a javításához szükséges frissítéseket, programokat. Majd letölti és telepíti őket, mint egy rendszergazda.

És ez még nem minden: a Wifatch arra is képes, hogy nemkívánatos hálózati kommunikáció esetén megszakítsa a hálózatot, ezáltal elvágva a kiberbűnözők elérési útját.

Ráadásul a kód nagyon hatékony,

a kutatók szerint több tízezer készüléket védhet egyszerre.

Ugyanakkor a Symantec figyelmeztet is: bár a szoftver egyelőre úgy tűnik, egyfajta gerillamódja a védekezésnek, mégis engedély nélkül települ, és a felhasználó tudtán kívül tevékenykedik. Ezért a vállalat óvatosságra int vele kapcsolatban, és tovább kutatja annak forrását.