Egyetlen magyar végzi egy egész stúdió munkáját

solar shifter top kep
Vágólapra másolva!
Egyszemélyes játékfejlesztőnek lenni nem könnyű. Főleg nem hazánkban. És különösképp akkor nem, ha az ember ambiciózus terveket szövöget, melyekkel kapcsolatban ráadásul maximalista. Egy mindössze 26 esztendős magyar fiatalember mégis pontosan így gondolkodik. Ráadásul sikerrel, hisz két éven belül a második játékát adja ki.
Vágólapra másolva!

Tarsoly Ede neve ismerősen csenghet az olvasónak, ugyanis a fiatal magyar játékfejlesztővel már jelent meg egy interjú az Origón. Egészen pontosan a Techbázis egyperctech nevű blogjának cikksorozatában, amelyben hazai informatikusok mesélnek dolgos mindennapjaikról.

Ede akkortájt épp új videojátéka, a Solar Shifter EX megjelenésére készült.

A premier sikeresen lezajlott, a szoftver már kapható a Steam nevű digitális programáruházban. Én is fejest ugrottam bele, mert érdekelt, mivel áll elő Magyarország egyszemélyes stúdiója.

Egyedül a világ ellen

Igen, ez nem tévedés, a 26 éves Tarsoly Ede az Elder Games nevű csapat egyetlen valódi alkalmazottja. A stúdió - már ha nevezhetjük így egyáltalán - neve még némi iróniát is hordoz magában, hiszen az angol "elder" szó magyarul idősebbet jelent.

Ede azonban minden, csak nem idős, és végképp nem egy egész csapat.

- válaszolja Tarsoly, amikor azt kérdezem, hogy mégis miért dolgozik egyes-egyedül. Mint kiderült, előző játéka, a Meridian: New World című stratégiai program fejlesztése során felfigyelt rá egy kisebb kiadóvállalat, a Headup Games. Ez a cég tanácsolta Edének, hogy húzzák fel a marketingkampányt az ő személyére, mint afféle polihisztor fejlesztőre. Ő írja a forráskódot, rajzolja a grafikát, komponálja a zenét, írja a szövegkönyvet és tervezi a pályákat.

Függetlenül a nagyok között

Bár kiadóval a háta mögött az Elder Games nem számít független fejlesztőcsapatnak, a cég teljesen szabad kezet adott Edének a fejlesztéssel kapcsolatban. Csupán annyit kértek, hogy magyarázza el, pontosan milyen szoftvert fog fejleszteni.

A tervek alapján kiszámítják a költségvetést,

a reklám pedig teljes egészében a kiadóra hárul. A fiatal informatikus ezzel a rendszerrel teljesen meg van elégedve, hisz így minden idejét arra fordíthatja, amit szeret: a játékkészítésre.

A Meridian: New World mind a sajtónak, mind a játékosoknak tetszett Forrás: Headup Games

Ez a szerelem nem új Ede életében. Először 14 éves korában fogant meg benne a gondolat, hogy ő bizony játékokkal akar foglalkozni. Egy történetközpontú logikai program ébresztette rá,

milyen jó volna, ha elmesélhetné a saját történeteit.

Ezért van, hogy az Elder Games szoftverei mély, kidolgozott háttérvilággal és forgatókönyvvel rendelkeznek. A tavaly tavaszi Meridian például foglalkozott az emberi arrogancia, a megalománia és az önzés témakörével.

Ami pedig a Solar Shifter EX című, űrhajós lövöldözős programot illeti, szintén egész nagy világ épült mögé - pedig elsőre az ember azt hinné, csak egy rövid, együgyű PC-s lövöldével van dolga.

Az űr az oka mindennek

A Solar Shifter EX mindössze 9 euróba kerül, és csakis a Steamen lehet megvásárolni. Ez átszámítva kevesebb mint háromezer forint, ennyiért pedig nem szabad olyan nagyszabású szoftvert várni, mint amilyen a több mint tízezerbe kerülő The Witcher 3: Wild Hunt vagy Mad Max. Helyette egy gyors, bárki számára könnyen megtanulható szoftvert vár a közönség.

Ede munkája pedig pont ilyen.

A játékos egy komplett űrhadsereggel veszi fel a harcot Forrás: Steam

A történet ezúttal egy idegen invázióról, valamint a csalfa, sokszor oldalt váltó emberiségről szól, melynek most a teljes kihalással kell szembenéznie. A játékos egy kis űrhajót irányítva azt a feladatot kapja, hogy még azelőtt meneküljön el a Naprendszerből, hogy azt teljesen elpusztítanák.

Ez az angolul "shoot-em-up"-ként ismert játékstílus nagyon régi, 30 éve létezik. Ennyi idő alatt pedig szinte mindent kitaláltak hozzá, így a vásárlók nem sok újat várnak a Solar Shifter EX-től. Pedig a játék tud pár trükköt: ilyen, hogy a kameraszög pályáról pályára, szakaszról szakaszra változik, dinamikus, életszerű élményt varázsolva a képernyőre.

Az ellenséges űrhajók előre letárolt minta alapján támadnak, és folyamatosan tüzelnek.

A játéktéren azonban mindig marad egy-egy biztonságos zóna, ahol lehetőség van megúszni a rohamot. Amennyiben a gépünk felrobban, a játék a legutóbbi mentésponttól folytatható. Ezek viszont elég távol vannak egymástól, így a kihívás mértékére sem lehet panasz.

Ezeknek a játékoknak állandó problémája, hogy ha rájövünk az ellenséges repülők mozgására, akkor második nekifutásra már nem nyújtanak akkora kihívást. Ez a Solar Shifter EX-re is igaz, hozzá kell tenni azonban, hogy egy három évtizedes receptet nem egy 2800 forintos, egyszemélyes fejlesztés javít majd ki. A program egyik legjobb eleme egyébként a zenéje, melyet szokás szerint Ede szerzett.

A helyszínek változatosak, a világűrben is lövöldözhetünk Forrás: Steam

Mindig űrhajós akartam lenni

Tarsoly mindig is szeretett volna egy űrhajós lövöldözős programot készíteni. A látszólag egyszerű játékmenet komoly tervezés eredménye:

néha napokig dolgozott egy-egy 8 perces szakaszon,

csak hogy az tényleg jól működjön akció közben.

Fontos tudni tehát, hogy a játékfejlesztés óriási kihívás. Egyedül főleg, de még csapatban sem való mindenkinek ez a fajta munka. Annak tükrében különösen nem, hogy sosem tudni, megtérül-e. Ede is csupán reméli, hogy a Solar Shifter EX sikert arat majd.

Mivel a program csak szeptember közepe óta kapható, egyelőre nem látni előre, hogy befut-e, vagy sem. Jövőre azonban konzolos megjelenés is várható, mely legalább a kalózkodást, mint PC-s ipari rákfenét, megkerüli majd. Az Elder Games egyébként nemcsak számítógépekre, de mobilplatformokra is nyit a jövőben.

Idehaza ez sem megy könnyen

Amennyiben valaki mégis úgy dönt, hogy ha törik, ha szakad, játékfejlesztő lesz, számtalan akadályba ütközik bele.

Egyrészt idehaza nincs vonatkozó oktatás:

az egyetemek, főiskolák nem alkalmasak rá, hogy komoly játékkészítőket neveljenek.

A látványeffektek kifejezetten jók egy olcsó játékhoz képest Forrás: Steam

Akik mégis betanulnak, és a tehetségük is megvan, külföldre távoznak, mert a hazai cégek ugyanazért a munkáért kevesebbet fizetnek. Ede ezeket a problémákat nagyon komolynak, mondhatni megoldhatatlannak véli - főleg, hogy a fiatal, még lelkes réteg hamar belefárad a nehézségekbe.

Időről időre azért kisegít egy-egy szabadúszó, elsősorban grafikai feladatokkal." - mondja, ismét kiemelve a magányos fejlesztés előnyét.

Egyedül jól megy

És talán ő csinálja jól. Hisz az Elder Games, ha gyarapodni nem is gyarapszik, sikeres abban, amivel foglalkozik. Két játék két év alatt - erre még a nagyobb stúdiók is büszkék lehetnek. A Meridian annak idején elég jó értékeléseket kapott a sajtóban, azoknak pedig, akik szeretik ezeket a programokat, Tarsoly munkássága örök emlék marad.

Ő pedig nem nyugszik, egyre feljebb tör.

A kölni GamesCom kiállításon már két éve is előadásokat tartott a játékairól. Három napon keresztül mindennap 12 órán át prezentálta az akkor még fejlesztés alatt álló Meridiant újságíróknak, érdeklődőknek, vagy épp más fejlesztőknek.

Ez a fajta odaadás pedig alapfeltétele a sikernek

- reméljük, a magányos küzdelem egy nap nemzetközi elismertséggel párosul majd.