Serpenyőként melegszik a román tepsimobil

X2 Soul címlap képe
Vágólapra másolva!
Egyre elterjedtebbé válnak az óriási méretű kínai csúcsmobilok, európai gyártótól viszont mást várna az ember. Épp ezért okozott meglepetést a romániai Allview 6 colos készüléke: piszok gyors és nagyon klassz, csak túlontúl nagy már. És persze melegszik, pont, mint egy serpenyő.
Vágólapra másolva!

Amiért szerettük:

- Nagyon gyors
- Kifejezetten jól néz ki
- Nincs tele felesleges appokkal
- Remek képeket készít
- Ujjlenyomatolvasó
- Kiváló felszereltség

Amiért nem szerettük:

- A 6 col már túlságosan nagy
- Eléggé fel tud melegedni
- Nagyon sokba kerül

Amit nem értünk:

- Miért nincs egy kisebb testvére?

Amikor új telefon kerül a kezembe, az első dolog, amire figyelek, az a saját személyes reakcióm. Az, hogy milyen érzés fogni. Hogy tetszik-e. Jól áll-e a kezemben. Örülök-e annak, ahogy bekapcsol, ahogy betölt. Nem utolsó sorban pedig ki merek-e lépni vele az utcára anélkül, hogy félnék, körberöhögnek a buszon.

Nem csak a román tájak szépek

Ezen szempontok közül egyikkel sem volt gond, amikor kézbe vettem a román Allview nevű gyártó új, X2 Soul Xtreme típusú készülékét. Egy 6 colos óriásról van szó, ez már inkább phablet, semmint okostelefon. Fejhez emelve nevetségesen nagynak tűnik, ütőkártyája azonban a külseje, mely

a legszebb nyugati csúcskészülékek letisztultságát idézi.

Elegáns, szögletes vonalak, fémkeret és prémium műanyagból öntött hátlap jellemzik a Soult, melynek oldalára csak a legfontosabb gombokat pakolták. Hangerőszabályozó, bekapcsoló, valamint egy kameragomb - utóbbi azért szükséges, mert a telefon túl nagy ahhoz, hogy az ember rendesen tartsa, miközben mondjuk egy családi fotót szeretne készíteni a Halászbástyánál.

És itt van a kutya elásva: a 6 col sok

- legalábbis egy átlagfelhasználónak.

A román csodamobil egy 5,5 colos LG G3 mellett Fotó: Csanádi Márton - Origo

Egy 5,5 colos LG G3-ról átállni a román csodára nem tűnik nagy mutatványnak, nekem mégis nehézkesen ment. Különösen, hogy a fémváz és a hatalmas akkumulátor összesen 204 grammra emeli a mobil súlyát.

Ehhez a mérethez már nem elég egy sima zseb.

Jobb, ha az ember valamilyen tokban, a táskában hordja a telefont.

Persze a 6 colos mobilok nem számítanak újdonságnak. Ázsiában van bőven ekkora, vagy még ennél is nagyobb telefon. Ennek a termékkategóriának még saját neve is van: a táblagép (tablet) és a telefon (phone) szavak angol megfelelőiből eszkábált phablet.

A felbontás már nem akadály

Az Allview is tudta, hogy a készülék sok felhasználónak túl nagy és nehéz lesz, ezért igyekezett minden más téren domborítani. Ott van rögtön a már említett kamera: remek 24 megapixeles fotókat készít (ezeket szoftveresen akár 120 megapixelre is fel lehet tornászni), és akár 4K-ban is rögzíthet videót.

A szelfikamera 8 megapixeles, és szintén jó minőségű képeket lő. A beállítási lehetőségek széles skálán mozognak, van itt minden a mágikus fókusztól az időjáráshoz igazodó színkezelésig.

A készülék fotóalkalmazása a szokottnál felszereltebbnek mondható Fotó: Csanádi Márton - Origo

Az alap szoftver roppant felszereltnek mondható, és stabil is - igaz, a 4K-felbontású anyagokat nem játszotta le a készülék, ezt egy VLC Player letöltésével orvosoltuk.

Ha már szóba került a szoftver, a fejlesztőknek óriási piros pont jár a munkájukért. Az Android 5.1-es operációs rendszer saját készítésű felülete nem csak simán gyors, hanem nagyon gyors.

Szélsebes, azonnal reagál mindenre, és tucatnyi alkalmazást kezel egyszerre.

Játszottunk a Real Racing 3-mal és átnyergelnénk egy kis Poco Ecóra? Semmi gond, a telefon tudja, mi a dolga. Lassulás, fagyás, akadás nélkül tölti be a 3D-s alkalmazásokat, anélkül, hogy egyet is bezárna közülük.

Az iPhone-os olvasók most bizonyára bólogatnak.

Náluk ez régóta így van, hisz az Apple zárt rendszerét csak egy marék hardverre kell optimalizálni. Az Android azonban sok ezer készülékhez idomul, így mindig nagy nyomás nehezedik a gyártókra. Hisz ha a szoftver nem lesz tökéletes, akkor hiába minden gigahertz és gigabájt, a telefon gyorsan a kukában (vagy valamelyik apróhirdetéses oldalon) landol.

A játékok nagyon szépen futnak, ekkora kijelzőn pedig már minden jól néz ki Fotó: Csanádi Márton - Origo

Látva az LG, a Samsung, a Huawei, sőt a Google bénázását ezen a téren, megdöbbentő, hogy a román gyártó milyen gördülékeny szoftvert alkotott. Ráadásul nincs teleszemetelve a készülék, csak a legszükségesebb alkalmazások vannak előtelepítve.

Találunk enegrgiatakarékossági sémákat, jegyzeteket, témákat, valamint egy rendszermenedzselő appot, amellyel kiüríthetjük a feltelt memóriát.

Le a kalappal, tényleg.

Mindehhez természetesen naprakész hardverre is szükség van. Ez esetben egy 2 gigahertzes, nyolcmagos processzorral és 3 gigabájt belső memóriával, valamint 64 gigabájt tárhellyel van dolgunk - utóbbi microSD-kártyával bővíthető, ha esetleg nem volna elég.

Fő a biztonság!

Mindezek tetejébe az X2-t még egy hátsó ujjlenyomatolvasóval is ellátta a gyártó. Ilyen egyelőre kevés telefonban van, az iPhone-okat leszámítva csak a Samsung, és néhány nagy gyártó csúcsmobiljai bírnak vele. Az új Nexusok lesznek a következők, addig viszont marad a román készülék, mint kuriózum.

A szenzor tökéletesen teszi a dolgát, a mobil azonnal felismeri a tulajdonosát. Ezen felül számkóddal is védhető a telefon, mely így duplán biztonságosnak mondható. Mivel pedig nem egy, hanem két microSIM-kártya is elfér benne, akár azt is megtehetjük, hogy céges és otthoni hívásainkat egyazon telefonon bonyolítjuk.

A román gyártó ujjlenyomatolvasót is rakott a mobilra Fotó: Csanádi Márton - Origo

Mi több, a két kártyát teljesen egyenrangúnak kezeli a telefon: megadhatjuk, hogy épp melyiken legyen aktív a 4G kapcsolat vagy induljon a hívás.

Van azonban egy apró bökkenő: a készülék melegszik.

Nem annyira, hogy kigyulladjon a zsebben, de több órás intenzív játék és videózás után azért kellemetlenné válik a dolog. Az óriási, 3500 milliamperórás akkumulátor és az erős komponensek kihívására egyszerűen nem elegendő válasz a passzív hűtés.

Bár nem valószínű, hogy akár huzamosabb használat után baja esne a mobilnak, felhasználói szempontból igenis aggasztó, hogy még a hűvös, koraőszi napokon is képes felforrósodni a hátoldal.

Oké, de mégis ki veszi meg?

Szóval jó ez a román mobil, meg szép is, de azért mégsem biztos, hogy megér 150 ezer forintot. Pedig bizony ennyibe kerül a hivatalos magyar forgalmazónál. A teljes garancia viszont nem képezi az ár részét, ahhoz még 18 ezer forinttal meg kell dobni a perselyt.

Ez pedig sok pénz. Főleg itthon.

És pláne úgy, hogy a telefon azért nem épp könnyű és kényelmes. Nekem viszonylag nagy kezem van, mégis zavart, amikor csak egy tenyerem volt szabad, és mondjuk úgy kellett gépelnem rajta. Ezért pedig nem kárpótolt az 1440x2560-as felbontású, egyébként minőségi kijelző, vagy a DTS hangot támogató, remek sztereo sem.

A dobozban minden benne van, ilyen egy igényes csomagolás Fotó: Csanádi Márton - Origo

A csomagolásról egyébként süt, hogy ez egy drága telefon. Kapunk hozzá töltőt, fülhallgatót, adatkábelt, sőt még USB-átalakítót is.

Lesz ez még jobb

A többi hasonló terméknek előnye, hogy akad egy kisebb testvérük, melyek szinte teljesen azonos felszereltséget kínálnak azoknak a felhasználóknak, akik nem szeretnének féltéglát cipelni a zsebükben. A nagyobb iPhone 6 Plusnak ott a sima 6, a tenyérnyi Galaxy Note-nak az S-széria, a Nexusok közül pedig idén kijön egy 5,2 colos kiszerelés is a 6 colos mellett.

Pedig a románok jó nyomon járnak.

Amennyiben kiadják a szóban forgó telefon kisebb változatát, teszem azt 5 colon, akkor még én is meggondolom a váltást. Mert iPhone ide, V10 oda, ez a cég nagyon tud valamit.

Ezt tudja az Allview X2 Soul Xtreme:

  • Kijelző: 6 colos, QHD felbontású
  • Processzor: 2 gigahertzes, nyolcmagos
  • Memória: 3 gigabájt
  • Belső tárhely: 64 gigabájt (bővíthető)
  • Hátlapi kamera: 24 megapixel (4K videófelvétel)
  • Előlapi kamera: 8 megapixel (dupla szenzor)
  • Akkumulátor: 3500 milliamperórás
  • Operációs rendszer: Android 5.2