Drága, de jól teljesít a kormány

logitech g29 kormány cimlap nagy
Vágólapra másolva!
Az autós játékok többsége billentyűzettel és kontrollerrel is kiválóan vezérelhető, ez az élmény azonban köszönőviszonyban sincs azzal, amit egy megfelelő kormánykiegészítő nyújt. Ezen perifériák királya volt a Logitech ötéves szörnyetege, melyet most a gyártó egy házon belüli utód segítségével foszt meg a tróntól. Az öröklés azonban drága mulatság.
Vágólapra másolva!

Amiért szerettük:

- Remek erővisszacsatolás
- Sokféle játékkal működik
- 900 fokban fordul
- Konzollal és PC-vel is működik

Amiért nem szerettük:

- Nehéz felszerelni
- Leszerelni még annál is nehezebb
- Nem sokat fejlődött az elődhöz képest

Amit nem értünk:

- Miért ilyen drága?

Amikor videojátékokra gondolunk, általában egy egér, egy billentyűzet vagy valamilyen kontroller jut az eszünkbe, hisz ezek azok a perifériák, amelyeket a legtöbb ember használ, ha egy szoftverrel szeretne kikapcsolódni.

Akadnak azonban olyan játékosok, akik a többségnél komolyabban veszik a hobbijukat,

és a lehető legjobban szeretnék magukat beleélni az adott programba - nekik készülnek a játékos perifériák, melyek között a repülőszimulátorokhoz tervezett botkormány éppúgy akad, mint véres láncfűrészt formázó vezérlő, vagy akár sima autókormány.

A G29-et tépve minden autós játék új élménynek tűnik Fotó: Origo

Utóbbi kategória megszámlálhatatlanul sok terméket vonultat fel különböző gyártóktól, a legjobbnak azonban már 2009 óta a Logitech-féle G27-et tartotta a gamerközösség.

Egy kormány mind felett

Azért csak „tartotta”, mert a kormány hatéves uralma idén végre megdőlt, befutott a trónkövetelő, vagy inkább trónkövetelők. Az a furcsa helyzet állt elő ugyanis, hogy a Logitech a számítógépes közönségen túl a konzolok rajongóit is meg szerette volna szólítani, így rögtön

két névvel is piacra dobta ugyanazt az eszközt.

A G29 - melynek neve folytatja a páratlan számok hagyományát - PlayStation 3 és 4 játékgépekkel kompatibilis, és ennek megfelelően a Sony gépeiről ismert gombok találhatók meg a felületén (X, kör, négyzet és háromszög, többek között). A G920 ezzel szemben az Xbox One konzol tulajdonosait célozza, és bár technikai értelemben azonos a G29-cel, xboxos gombokat találunk rajta (A, B, X és Y).

Jó hír: PC-vel mindkét kormány üzemel, az Origónál a G29-es változat járt.

Nem mindenkinek készült

A kormány egy viszonylag sallangmentes dobozban érkezett, benne a kerék és a pedál – váltó nincs, azt külön kell megvásárolni, alapesetben a kerék felületi gombjaival vagy a rudat körülölelő fémlapátokkal lehet váltani.

A váz maga műanyagból készült, vaskos, erős szerkezet, a felhasznált anyag minősége azonban megkérdőjelezhető: a fémes borítás jobban nézne ki, és nem is recsegne, amikor az ember úgy istenigazából megtépi egy-egy versenyen. Pedig maga a kerék bőrborítást és fémküllőket kapott, hogy igényesnek hasson - ezt látva még zavaróbb a kontraszt.

A képen is látható csapokat már az előző modellnél sem szerettük Fotó: Origo

Felszerelni sem egyszerű feladat a kormányt, lévén csapokkal és összevissza csavarodó kábelekkel kell a helyére rögzíteni. Előbbi megoldás nemcsak elavult, de problémás is: a kormánykerék "fogait" vezérlő csapok nem nyílnak elég szélesre, azaz egy vastagabb asztalra nem lehet felállítani a perifériát. A pedálok, a váltó és a tápellátásért felelős vezeték pedig mind a kormányhoz csatlakoznak, ám nem látható, könnyen hozzáférhető pontokon, hanem annak alján, tehát azon a részen, mely használat közben nem látható.

Emiatt a kormány kevéssé mobilis, hisz ha nagy nehezen összeszereli az ember, már nem sok kedve van hozzá, hogy szétszedje.

Nem romlott el…

Akik találkoztak a gyártó korábbi modelljével, persze most mind bólogatnak, hisz ezek a dolgok a G27 esetében sem voltak másképp. Csakhogy az már öt éve volt, szóval jó lenne látni valami fejlődést ergonómiai téren is. Mivel ilyen azonban nincs, arra tudunk gondolni, hogy a Logitech eleve olyan felhasználóknak szánja ezt az eszközt, akik egyszer összerakják azt egy kifejezetten e célra tartott asztalon. És ez sajnos az áron is meglátszik.

A kormány hivatalos ára ugyanis 128 ezer forint.

Ehhez jön még a külön megvásárolandó váltó, valamint az asztal és a gép, amin az ember játszani is tud. Nem kevés pénz, meg kell hagyni, de vajon megéri a móka, ha valaki kellően eltökélt?

Nos, a válasz egy nem túl biztató "attól függ": a G29-et használni remek élmény, ez viszonylag kevés idő után nyilvánvalóvá válik, többhetes intenzív játékot követően pedig irtó nehéz lemondani róla - nekem elhihetik, átestem ezen, azóta alig alszom, az ételeknek nincs íze, az ég pedig elveszítette a színét.

Játszani fantasztikus vele

Egész sor játékkal próbáltuk a G29-et: Project CARS, Assetto Corsa, Need for Speed: Rivals, Wreckfest, valamint Euro Truck Simulator 2 futott mellette, és mindegyik a maga sajátos módján nyűgözött le bennünket.

A Project CARS-ban az autók minden rezdülését érezni Forrás: Slightly Mad Studios

A CARS és a Corsa, mint keményvonalas versenyszimulátorok, nem a sebességről, hanem a realitásról, a fizikáról és a vezethető virtuális autók közti különbségekről szólnak. Ezek mind-mind érezhetők voltak a kormány markolása közben, amely a beépített motoroknak köszönhetően rezeg, üt, lök, csavarodik, rángat - pont, ahogy a valóságban tenné egy kormány, ha a hozzá tartozó autó háromszázzal hajtana rá a kavicságyra.

A Euro Truck Simulator 2 című kamionszimulátor ugyanakkor még a pedálokba rejtett rezgőmotorokat is előcsalogatta: a 900 fokban körbeforduló kormánnyal tényleg olyan érzés tolatni,

mintha egy tizennyolc kerekű óriás volánja mögött ülnénk.

Mivel a kormány PC-n túl PlayStation 4-gyel is működik, ezért a DriveClub című vad versenyjáték is futtatható vele. Ezen a konzolon azonban még nem sok olyan autós program van, amelyhez ajánlható az eszköz, pedig a gyártó mindent megtett, hogy vonzóvá tegye a terméket. Gombból például rengeteg van, melyek PC-n és konzolon is programozhatók - és akkor a váltóról még nem is beszéltünk.

A váltó viszont plusz 20 ezer forintot kóstál, így a teljes szett együtt 150 ezer körül mozog.

Gombból is kapunk bőven Fotó: Origo

És akkor ideje visszakanyarodni a "megéri-e" kérdéshez. Az igazság az, hogy ha valaki birtokolja az előző modellt, akkor jelentős előrelépést nem tapasztal a G29-nél. Újonnan tehát csak akkor lehet ajánlani az eszközt, ha az adott játékos mondjuk egy teljes versenyszoba kialakításában gondolkodik.

Amennyiben viszont csak tépni szeretnénk a kormányt az egyik Need for Speedben, jobb, ha a használt G25-ök és G27-ek világában nézünk körül, mert egy jobb állapotú, régi példánnyal gazdaságosabban jövünk ki,

rezgő pedálok ide vagy oda.