India is nekimegy a Google-nek

google belgium beszéd
Mons Mayor Elio Di Rupo speaks during the inauguration of the Google Data Center in Baudour on June 23, 2015. AFP PHOTO / BELGA PHOTO / VIRGINIE LEFOUR
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió után Indiával is meggyűlik a Google baja: az ország vezetése azzal vádolja a keresőcéget, hogy az visszaél a piaci helyzetével, és a konkurenseit elnyomva marad monopolhelyzetben.
Vágólapra másolva!

Az indiai versenyhivatal szerint a Google visszaél a helyzetével, és üzleti szempontok szerint manipulálja az internetes kereséseket. A szervhez több tucat techcég nyújtott be panaszt emiatt, köztük a Facebook, a Microsoft és a Flipkart.

Utóbbi állítja: minél több reklámot vásárol a Google-től, a keresőmotor annál jobb találati helyre teszi a céget.

A vállalatnak tíz napja van reagálni a vádakra, majd egy meghallgatáson kell részt vennie a vezetőknek. Amennyiben a hivatali eljárás megállapítja, hogy a Google csalt a találatokkal, akkor

a cég bevételének 10 százaléka lehet a büntetés tétele.

Nem India az egyetlen állam, amely szándékos, öncélú manipulációval vádolja a Google-t: az Európai Bizottság 2010-ben kezdett nyomozni a keresőcég ellen, amiért az a saját termékeit előrébb helyezi a találatokban, mint a konkurens cégekéig.