Háromezer forintért bárhová betörhet

kulcskártya belépés
A Thai interior decorator Chen Panyong checks new key card after decorating a room for the Miss Universe 2004 Jennifer Hawkins at a local hotel in Bangkok, 06 May 2005. Preparations are underway for the upcoming Miss Universe beauty pageant in Thailand. The US-run competition will be held in Bangkok on May 31. AFP PHOTO/ MIYUKI RYOKO
Vágólapra másolva!
A belépőkártyák korunk legnépszerűbb irodai kulcsainak számítanak, sajnos azonban egyáltalán nem biztonságosak: egy pár ezer forintos készülék simán feltöri őket.
Vágólapra másolva!

Olyan kütyüvel állt elő két biztonsági szakértő, amelyet mindössze háromezer forint előállítani, cserébe pedig a világ szinte összes belépőkártyás ajtaját fel tudja törni. Az alig pénzérme méretű készüléket a kártyaleolvasó mögé rejtve lehet aktiválni: az ajtón ki-be járkáló, kártyahasználó emberek adatai mind-mind elraktározódnak rajta, ezt követően pedig úgy működik, mind egy hétköznapi kulcskártya.

vagy csak nem értik, hogy milyen komoly gyengeségei vannak ennek a technológiának?” – teszi fel a kérdést Eric Evenchick és Mark Baseggio azokra a vállalatokra gondolva, amelyek még most is klasszikus belépőkártyákkal védik irodakomplexumaikat.

Ezzel a készülékkel szinte bárhová be lehet jutni Forrás: Accuvant

A két szakember nemsokára nyilvánosságra hozza az általuk feltalált eszköz pontos paramétereit, hogy ezzel is arra ösztönözzék a szóban forgó cégeket, hogy biztonságosabb megoldásra váltsák a mostani, könnyen feltörhető rendszert.

Miért ilyen veszélyes?

A legtöbb kulcskártya úgynevezett rádiófrekvenciás azonosítást (Radio Frequency Identification -- RFID) használ: az azonos tulajdonságú címkék közötti azonnali adattovábbítás lehetővé teszi, hogy két eszköz, jelen esetben egy kártya és egy olvasó, felismerjék egymást.

A technológia régi és olcsó, azonban korántsem elég biztonságos.

A fent tárgyalt apró készülék például azt használja ki, hogy az adott frekvencián kommunikáló RFID-s eszközök egyáltalán nem titkosítják a jeleiket, így könnyen le lehet csapolni azokat.