Százmilliárdos lopással vádolják a volt cégvezért

bitcoin mtgox
Bitcoin trader Kolin Burges from Britain holds up a placard to protest against Tokyo-based bitcoin changer MtGox in front of the company's office in Tokyo on February 26, 2014. Japanese authorities on February 26 were probing the troubled MtGox bitcoin exchange after claims of a multi-million dollar theft from its digital vaults, as US prosecutors reportedly served a subpoena on the company. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
Vágólapra másolva!
Forintban százmilliárdnál is többet sikkaszthatott egy bitcoinváltással foglalkozó cég volt vezérigazgatója. Ha bűnösnek találják, börtönbe kerülhet.
Vágólapra másolva!

Letartóztatták Mark Karpelést, a japán Mt. Gox nevű bitcoinváltó egykori vezérigazgatóját. A 2010-es alapítású cég tavaly jelentett csődöt, miután bejelentették, hogy 450 millió dollárnyi (125 milliárd forint) virtuális valutával nem tudnak elszámolni.

A rendőrség nyomozott az elveszett vagyon ügyében, Karpelést pedig az elsőszámú gyanúsított.

A japán rendőrség szerint Karpelést legalább egymillió dollárnyi összeget utalt át a saját bankszámlájára, összesen pedig nagyjából a teljes lopott pénz negyedét sikerült felkutatni. Hogy a többi háromszázmillió dollár (83 milliárd forint) értékű bitcoin hol kötött ki, egyelőre rejtély.

Tüntetnek az MtGox ellen Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

A volt cégvezér ügyvédje eddig még nem adott ki hivatalos nyilatkozatot, Karpelést azonban egy interjúban elmondta, hogy a rendőrség szerinte rossz nyomon jár, és

nem ő felelős a súlyos lopásért.