Drónokkal osztana internetet a Facebook

aqualia facebook drón
Vágólapra másolva!
A Facebook drónt reptetve vinne internetet oda, ahová más nem tud. A világháló így bárhol elterjedhetne.
Vágólapra másolva!

Hatalmas drónt tervezett és épített a Facebook angol mérnökcsapata. A robotrepülő 27 kilométer magasból osztana internetet olyan területeken, ahová máshogy nem jut el a szélessávú hálózat.

Az Aqualia nevű gép szárnyátmérője akkora, mint egy Boeing 737-es utasszállítóé, és 90 napig képes repülni leszállás nélkül. Az első éles teszteket még idén várhatók.

Így néz ki az internet jövője Forrás: Facebook

A másodpercenként 10 gigabites netet sugárzó drón a Facebook szerint nem azért épült, hogy a közösségi portál még több ügyfelet szerezhessen. A mérnökcsapatot vezető Jay Parikh elmondta, hogy a cél a drónok által megosztott hálózat technológiájának gyors és hatékony fejlesztése.

A vállalat eredményeit később más cégek vehetik át, hogy saját kezükbe vegyék az internet elterjesztésének ügyét.

Még a levegőből is netet szórnának

A Facebook két éve jelentette be, hogy ötmilliárd emberhez szeretné eljuttatni az internet csodáját. Ez az impozáns cél a techóriást vezető Mark Zuckerberg szerint egy szebb világot eredményezne. Jelenleg körülbelül 3 milliárd internetező van, akiknek fele naponta használja a Facebookot.

A világ felnetezése nem csak a Facebooknak fontos: a nagy ellenfél Google ballonokkal próbál hasonló eredményeket elérni, egyelőre felemás sikerrel.