Még a vadászpuskát is fel tudják törni a hackerek

puskahackelés
Vágólapra másolva!
Egy számítógéppel megszabhatják, mi legyen a fegyver új célpontja, csak wifire van szükség a támadáshoz.
Vágólapra másolva!

A hackerek elől semmi nincs biztonságban, még a puskák sem. Egy amerikai páros egy videóban hívta fel a figyelmet arra, hogy a Trackingpoint önvezérlő vadászpuskáit könnyedén fel lehet törni, és a hacker maga szabhatja meg, mi legyen a fegyver következő célpontja.

A 13 ezer dolláros (3,6 millió forintos) puskával előre megjelölhetjük célpontjainkat, a ravasz meghúzása után pedig biztosak lehetünk benne, hogy a lövés pontos lesz.

A fegyvernek ugyanakkor van egy nagy hátránya: rettentő

kiszolgáltatott a wifin keresztül történő hackertámadásokkal szemben.

A videóban látható, hogy a puskának számítógépen keresztül adnak meg egy célpontot, és ugyan a lövész az elsütés pillanatában nem oda céloz, a fegyver odarántja magát a korábban megadott ponthoz, és csak akkor tüzel.

Csak kevés fegyver érintett

A hibajelenség sokakat megrémisztett: szerencsére azonban a hacker maga „csak” a célpontot állíthatja be, a puskát magát nem tudja elsütni, ahhoz már magát a fegyvert kell használni.

Jelenleg ráadásul összesen 1000 darab ilyen puska van felhasználói kézben, így szerencsére nem sok eszközt érint a hiba. A gyártó Trackingpoint azóta megkezdte a hiba kijavítását.