Csak egy nagy gond van a Windows 10-zel

bill gates microsoft windows 10
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 24: Bill Gates, chairman and founder of Microsoft Corp., speaks during the Clinton Global Initiative (CGI) meeting on September 24, 2013 in New York City. Timed to coincide with the United Nations General Assembly, CGI brings together heads of state, CEOs, philanthropists and others to help find solutions to the world's major problems. Ramin Talaie/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Microsoft minden reménye az új oprendszerben van, de egykettőre ez sem oldja meg a redmondiak problémáit.
Vágólapra másolva!

Csak egy nagy gond van a tegnap megjelent, új Windows 10-zel: ez a szoftver sem fogja tudni megmenteni a Windows Phone-t.

A véglegesített operációs rendszer a legjobb választás,

ha valaki Windows 7-t, illetve 8-at használt eddig: gyakorlatilag a két korábbi rendszer legjobb funkcióit és tulajdonságait gyúrták egybe, majd fejlesztették tovább.

A reménység debütált

Visszatért a Start menü, megújult a böngésző (Microsoft Edge), megújult az Office (az irodai programcsomag ráadásul mobilokon már ingyenes), a PC-s és konzoljátékok közötti átmenet kezd elmosódni, és magyaroknak ugyan egyelőre nem sokat tud felmutatni, de megérkezett asztali gépekre is a virtuális asszisztens, aki segít mindenben, bármihez is kezdenénk hozzá, bármit is keresünk a gépen.

Biztosan lesznek még hibák, biztosan lesz min javítani a következő hetekben,

a redmondi fejlesztők idén nem alhatnak túl sokat,

de nagy a nyomás, a Microsoft üdvöskéje debütált.

Egészen jó indítás

Részemről az átállás zökkenőmentes és gyors volt, ugyan csináltam biztonsági mentést, de első ránézésre minden fájlom, dokumentumom és programom megmaradt, sőt még a VPN-en (virtuális magánhálózaton) keresztüli céges levelezést is sikerült belőni 1-2 új tanúsítvány beszerzése után.

Nem mindenkinek működik a vírusirtó Forrás: Origo

Az olvasói visszajelzések is többségében azt mutatták, hogy aki merte telepíteni, annak 70-80 százalékban sikerült, néhol a vírusirtó nem kompatibilis még az új rendszerrel, néhol pedig a fájlok sérültek. Érdemes ilyenkor rákeresni, a Microsoft támogatói oldalán sok hasznos tipp van, mit csináljunk, ha Windows 10 alatt nem sikerült megnyitni például a táblázatokat.

All-in-all,

aki asztali gépen és laptopon használja a Windowst, nem fog csalódni,

az oprendszert épp erre találták ki. És akkor most jön a bökkenő: nemsokára elvileg ugyanez a rendszer fog meghajtani millióféle eszközt: kiterjesztettvalóság-sisakot (

HoloLens), virtuális szemüveget, tabletet, mobilt, okosórát és aztán ki tudja, hogy még mit.

Challenge accepted

Ez alapján bizton kijelenthető: az utolsó Windows lesz egyben a legnagyobb kihívás is a Microsoft számára. Amennyire könnyen ment most a megjelenés, annyira biztos, hogy

lesznek gondok ősszel

(de ne legyen igazam), amikor Lumiákra is kidobják az új szoftvert.

Pedig ezen a területen kéne igazán tarolniuk: a PC-hegemóniát kiépítő Microsoft csúnyán alulmaradt a mobilpiacon az Androiddal és az iOS-szel szemben, a teljes okostelefonos piac mindössze 3 százalékát sikerült "meghódítaniuk".

22-es csapdája

Ebből következik, hogy a fejlesztőket aztán semmi sem motiválja, hogy időt és főleg pénzt áldozzanak arra, hogy appokat dobjanak ki Windows Phone alá.

Minek? Ennyi felhasználónak?

Az emberek meg úgy vannak vele, hogy jó-jó a Lumia, van mindenféle, még használható, erős kis darab is, de amikor ennyire nincsenek rá jó appok, még optimalizálva se, akkor miért váltsanak? Ez a tipikus 22-es csapdája.

Ingyenes Windowst mindenre

Ebből kikecmeregni pedig nehéz: a Microsoft most az univerzalitástól várja az áttörést. Zseniális húzás volt ingyenessé tenni a Windows 7 és 8 felhasználóinak az új oprendszert, mert így

várhatóan több százmillió ember fog átváltani rá a következő hónapokban.

Igazán impozáns cél, hogy egymilliárd PC futasson hosszú távon Windows 10-et. Márpedig ezt tűzték ki.

(Zárójelben azért érdemes megjegyezni, hogy az ingyenesség nem igazi forradalom, helyesebb lenne felzárkózásnak nevezni, tekintve, hogy Apple gépein több mint két és fél éve ingyenesen frissíthetünk a Mac OS legújabb kiadására, ahogy mobilt és tabletet sem veszünk szoftver nélkül, az Android és iOS pedig szintén ingyen újul meg.)

Az átmenettől a Microsoft azt reméli, a fejlesztők potenciált látnak abban, hogy ehhez a leendő többmilliós felhasználói bázishoz hozzáférjenek: hiszen a Continuum által a mobil is lehet PC, a PC-s appok pedig mehetnek akár telefonra is, akkor végre megéri Windows Phone alá fejleszteni…vagy mégse?

Egy ingyenes Windows mindenek felett Forrás: Microsoft

A legjobb és legnépszerűbb mobilappokat mindig is mobilra tervezték: sosem úgy, hogy előbb asztali gépen megjelentek, aztán optimalizálták őket egy kisebb kijelzőre. Az, hogy PC-n rengeteg ember fog Windows 10-et futtatni, nem jelenti automatikusan azt, hogy mobilon is.

Annak meg végképp semmi esélye, hogy az olyan cégek, mint például a Snapchat vagy az Instagram, akik célzottan csak mobilra fejlesztettek, mostantól asztali gépre fognak először programot kidobni, és csak utána telefonra.

Röviden összefoglalva,

nem valószínű, hogy az új szoftvernek hála a mobilos Windows szárnyalni kezd,

és a Microsoft betör végre az okostelefon-piacra.

Jöhet a B-terv

Szerencsére van B-tervük: mostanában sorra vásárolták fel a redmondiak a legmenőbb alkalmazásokat. Épphogy megírtuk egy appról, hogy mennyire hasznos és jól sikerült, a következő hír már az volt, hogy

a Microsoft fogta és bekebelezte.

Elég a Wunderlist feladatkezelőre vagy a Sunrise csodanaptárra gondolni.

Aztán ott van a korábban PC-ken egyeduralkodó Office, amit a Google felhőbe költöztetett irodai programcsomagja még mindig nem tudott lenyomni. A Microsoft pedig szépen ingyenessé tette mobilokon, igen, az androidos telefonokon és iPhone-on is az Office-t, vagyis előfizetés nélkül szerkeszthetjük és tárolhatjuk készülékeinket a dokumentumokat, táblázatokat, diákat.

iOS-alapú és androidos tableten az Office app Forrás: Microsoft

A OneDrive felhőszolgáltatás csak nem indult be, belátták, feladták, és inkább összeálltak a konkurens Dropboxszal, így nem csak fellőhetjük a felhőbe a doksikat, ott is tudjuk módosítani őket. Elkezdem a munkát tableten, folytatom mobilon, hazaérek, leülök a gép elé, és másolgatás nélkül befejezem az utolsó sorokat.

Kitörnek a megszokottból

Egyre több alkalmazásuk és fejlesztésük tör ki a Windowsból - gondoljunk csak a Cortanára, vagy hogy első támogatói lettek az Apple okosórának - szivárognak be a két nagy mobilszoftver appboltjaiba, és ezáltal a telefon-felhasználók életébe.

Ez a stratégiaváltás pedig jót tett: míg pár éve még egyetlen Microsoft app sem figyelt a telefonomon, táblagépemen, addig ma már hármat is rendszeren használok, és ezzel nem vagyok egyedül.

Egyre több Microsoft appot használunk androidos és iOS-készülékeken Forrás: Microsoft

Lehet a Windows Phone-nal nem fog soha tarolni a Microsoft, még a Windows 10-zel együtt sem, de

hogy kúszik be a mobilpiacra, az megkérdőjelezhetetlen.

Lássuk be, menekülési útvonalnak pedig még mindig ott van az az opció, hogy megszállják első körben a kínai, majd a többi androidos mobilt. A világ egyik legnagyobb telefongyártója, a Xiaomi már

teszteli is csúcskészülékein a Windows 10-et.