5 lépés a Windows 10-re való biztonságos átálláshoz

microsoft windows 10 pc laptop
Vágólapra másolva!
Kompatibilis a hardver? Van biztonsági másolat? A jelszavai elég biztonságosak? Ezekre mind érdemes gondolni, mielőtt Windows 10-re frissít.
Vágólapra másolva!

A Windows 10 mai megjelenésével sokan azonnal frissítik az operációs rendszerüket, előtte viszont érdemes ellenőrizni pár dolgot, hogy biztonságos legyen a váltás, ez derült ki az ESET Security jelentéséből.

A szakértők szerint erre az öt dologra kell különösen odafigyelni:

1. Hardver és szoftver kompatibilitás

A "Windows 10 beszerzése" alkalmazás beépített ellenőrző programja segítségével meggyőződhetünk, hogy számítógépünk és a telepített alkalmazásaink megfelelnek-e a Windows 10 támasztotta követelményeknek. Ha bármilyen problémát érzékel,

érdemes elgondolkodni a frissítés elhalasztásán.

2. Készítsünk biztonsági másolatot

A rendszeres biztonsági mentés mindig fontos szempont adataink védelmében, különösen igaz ez a zsaroló kártevők virágkorában, illetve amikor új operációs rendszert telepítünk. Segítségével bármilyen probléma esetén vissza tudjuk állítani adatainkat, és esetlegesen a rendszer korábbi állapotát is.

3. Frissítsük a vírusirtót

A legtöbb vírusirtó és védelmi megoldás szintén kompatibilis a Windows 10 rendszerével, azonban érdemes minden megoldás legfrissebb verziójára frissíteni az eszközeinken, hiszen a gyártók, ezekkel a megoldásokkal tesztelték az új rendszert.

Nekünk a vírusirtó megmaradt a Windows 10 telepítése után Forrás: Origo

4. Fontos az erős jelszó

Ha még nem rendelkezünk Microsoft felhasználói fiókkal, a frissítéshez mindenképpen szükségünk lesz egyre. A regisztrációnál érdemes minimum 8 karakterből álló kis és nagybetűt, valamint különleges karaktert vagy számot tartalmazó jelszót választanunk,

a lehető legnagyobb védelem érdekében.

Egy-egy rendszerfrissítésnél amúgy általánosságban is elmondható, hogy érdemes átgondolnunk jelszavaink biztonsági szintjét és állapotát, és amennyiben szükséges változtatni, frissítsünk rajta.

5. Új biometrikus védelem

Elég csak mosolyognunk és ki is használhatjuk az új a Windows Hello által nyújtott biometrikus azonosítás lehetőségét, amennyiben eszközeink képesek ezek kezelésére. Ennek lényege, hogy a rendszer felismeri a felhasználó arcát és úgy oldja fel például a telefont.

Az üzleti felhasználók, akik Windows 10-re cserélik munkaállomásaik rendszerét, érdemes meggyőződniük arról, hogy a vírusirtó legfrisebb változata van fenn a gépen, főleg, hogy

a régebbi verziók nem kompatibilisek a Windows 10 operációs rendszerrel.

Ha nem tudja, miért is jó az új Windows 10, vagy nem tudja, hogy lehet rá frissíteni, akár most azonnal, olvassa el cikkeinket a témában: